Εξέπνευσε η προθεσμία: Η Μαδρίτη έτοιμη να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας

0
45

 

Δεν απέσυρε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουιζντεμόν, κάτι που είχε ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που απείλησε ότι αν δεν συμβεί αυτ,ό τότε θα ανασταλεί η αυτονομία τη επαρχίας.

Σε μία τελευταία προσπάθεια, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της επαρχίας της Καταλονίας να λογικευθεί. Η προθεσμία εξέπνευσε στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας και ο Πουιζντεμόν δεν προχώρησε σε καμία κίνηση αναγκάζοντας τη Μαδρίτη να προετοιμάζεται για επιβολή του άρθρου 155 συμφωνα με το οποίο αναστέλλονται οι εξουσίες μίας περιοχής εάν παραβιάζει τον νόμο του κράτους.

Όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση της Καταλονίας, ακόμη και με τη βία, και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο.

Χθες βράδυ, πάντως, ο ηγέτης της Καταλονίας φαινόταν ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει στο αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσει αλλά θα προωθήσει μια πιο επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας αν ο Ραχόι αναστείλει την πολιτική αυτονομία της Καταλονίας.

Σε επιστολή που απέστειλε λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία ο Πουιζντεμόν απαντούσε ασαφώς στο αίτημα του Ραχόι και απέφευγε να αρνηθεί κάθε ενδεχόμενο απόσχισης από την Ισπανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here