Έκτακτα μέτρα: 800 ευρώ σε εργαζόμενους-Stop σε απολύσεις, μείωση ΦΠΑ

0
55

Πακέτο μέτρων με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και φρένο στις απολύσεις ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί σε περίπου 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων, που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους, αποζημίωση 800 ευρώ. Θα το λάβουν όλοι, είτε εργάζονται με πλήρη απασχόληση είτε με μερική. Θα πρέπει να υποβάλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες στο περιβάλλον του συστήματος Εργάνη. Εκεί θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Νομοθετείται η απαγόρευση απόλυσης των εργαζομένων -όποια γίνεται θα θεωρείται άκυρη. Όλες οι ενισχύσεις που απευθύνονται στις επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση θα συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Οι επιχειρήσεις στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

Για τους ανέργους προβλέπεται παράταση καταβολής:

  • τακτικής επιδόματος ανεργίας
  • του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και
  • του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

 Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αττοαπασχολούμενους προβλέπεται αναστολή για τρεις μήνες (χωρίς τόκους και προσαυξήσεις) στην πληρωμή ατομικών εισφορών για τον Φεβρουάριο. Οι εισφορές Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά από τον ϊό, είτε έκλεισαν, είτε μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι πληρωμές:
• Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
• Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
• Καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Προβλέπεται, επίσης, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνεις.
Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Έχει ανασταλεί η λειτουργία, συνολικά ή εν μέρει,  220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους.
Στο μέτρο θα υπαχθούν άλλες 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του. Δηλαδή,
— οι μάσκες και τα γάντια,
— τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,
— το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και
— η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.
Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζει, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ
Παράλληλα προχωρά και σε απλοποίηση των διαδικασιών για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μην στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία.
Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here