Έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Ναι στην αναβάθμιση 85 F-16 -Ο Τραμπ μείωσε τις δόσεις

0
165

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για δύο ώρες, και ομόφωνα αποφάσισε την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Τον αναγκαίο εκσυγχρινισμό τους «ξεμπλόκαρε» η απόφαση τού Ντόναλντ Τραμπ να μην επιμείνει στην καταβολή μεγάλου ποσού ως προκαταβολής. Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Άμυνας ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει αυτόν τον τρόπο πληρωμής ο ελληνικός προϋπολογισμός.

«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ», έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.

Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία ανέφερε:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

Κατά πληροφορίες οι δόσεις φτάνουν την «οροφή» των 150 εκατ. ευρώ κατ΄έτος, αντί των 250 εκατ. που προβλέπονταν για την πρώτη πενταετία με βάση την προηγούμενη πρόταση. Η αποπληρωμή θα γίνει έως τη διετία 2027-2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να «πέσει» λίγο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα έχει και η ΕΑΒ.

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Ναι στην αναβάθμιση 85 F-16 -Ο Τραμπ δέχθηκε μείωση προκαταβολών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here