Οι «Εκθέσεις Βιβλίου» σε Ιταλία και Ελλάδα δίνουν τα δικά τους μηνύματα

0
42

Πριν από λίγες ημέρες έγινε στο Τορίνο της Ιταλίας η Έκθεση Βιβλίου, Salone del libro, όπως ονομάζεται, και δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν νέα βιβλία, νέες ιδέες αλλά και να δοθούν μηνύματα της κοινωνίας των Ιταλών.

Παράλληλα έγινε και στη Θεσσαλονίκη η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με αισθητή την απουσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που παραδοσιακά τη διοργάνωνε, και έδωσε και η Έκθεση αυτή τα δικά της μηνύματα… των καιρών. «Στην Ιταλία ο κόσμος δεν διαβάζει».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στην έναρξη της Έκθεσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι λιγότεροι από τους μισούς Ιταλούς διαβάζουν το χρόνο ένα μόνον βιβλίο, που δεν συνδέεται με τα καθήκοντά τους τα επαγγελματικά, και ότι αυτό είναι μια βαθιά αδυναμία του πολιτισμικού συστήματος. «Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς να διαβάζει». Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Έκθεσης, η Αμερικανίδα συγγραφέας Νικόλ Κράους, αν και μεγαλωμένη στην εποχή της Τεχνολογίας, είναι αρκετά δύσπιστη με το Ίντερνετ, γιατί πιστεύει ότι αυτό προκαλεί απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης, που η ανάγνωση απαιτεί. Με το διαδίκτυο όλοι αναζητούν μια γρήγορη είδηση – παρατηρεί η ίδια – και είναι θλιβερό, γιατί εξαιτίας του χάνουμε την ικανότητά μας να διαβάζουμε.

Έτσι, ως φαίνεται, δικαιολογείται και η κόντρα βιβλίου-ίντερνετ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

Συμπερασματικά, τα μηνύματα και των δύο χωρών αφορούν αναμφίβολα την Παιδεία και τον Πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας, στοιχεία θεμελιώδη για την ανθρώπινη πρόοδο, που τόσο υποβαθμίζονται και ουσιαστικά απαξιώνονται από τους κυβερνώντες την λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη.

*Η Καθηγήτρια  Στέλλα Πριόβολου, είναι διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣείεται εκ θεμελίων το ΠΑΣΟΚ -Βενιζέλος σε Άννα: Πήγαινε σε μοναστήρι…‏
Επόμενο άρθροΑπό τους δρόμους της Αθήνας #11
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here