Εκβιάζουν τους βουλευτές για να λένε «ναι» στα Μνημόνια

12
37

Απαντώντας στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε να σταματήσουν οι συνδικαλιστές τις πιέσεις και τις απειλές στους βουλευτές για το θέμα του πολυνομοσχεδίου και επισήμανε ότι «ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη βούληση των μελών του Κοινοβουλίου». Σωστό.

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν ελεύθερα, χωρίς εκβιασμούς, αποκρούοντας κάθε απόπειρα χειραγώγησής τους, απ’ όπου κι αν προέρχεται;
Κανείς σοβαρός, εχέφρων και δημοκρατικών φρονημάτων άνθρωπος. Κανείς;

Μην είστε τόσο σίγουροι [ες].
Τις ίδιες μέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδινε μαθήματα δημοκρατικού ήθους στους συνδικαλιστές των ΟΤΑ, κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Βουλής ο στενός [πιο στενός δεν γίνεται] συνεργάτης του πρωθυπουργού Π. Μπαλτάκος, λέγοντας στους βουλευτές: «ή ψηφίζετε τα πάντα ή πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο».

Αν αυτό δεν είναι εκβιασμός, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Είναι εκβιασμός, και μάλιστα ωμός, γιατί ο κ. Μπαλτάκος έπαιξε ανενδοίαστα με την αγωνία των βουλευτών σχετικά με την επανεκλογή τους.

Θα πείτε, πρώτη φορά γίνεται αυτό; Δεν είναι ο εκβιασμός μία συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να πετύχουν την ενότητα [έστω με το στανιό] των κοινοβουλευτικών ομάδων;

Πράγματι οι ηγετικές ελίτ, όταν φοβούνται πως θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις, όταν πιστεύουν ότι η προωθούμενη πολιτική είναι η μόνη που θα δώσει λύσεις εθνικώς συμφέρουσες και οποιαδήποτε άλλη θα οδηγήσει στην καταστροφή, δεν διστάζουν να μετέλθουν όλα τα μέσα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμπάγεια του χώρου τους.

Άλλωστε, το έργο το έχουμε δεί πολλές φορές από τότε που μπήκε η τρόικα στη ζωή μας. Με εκβιασμούς ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα πρώτα Μνημόνια. Με εκβιασμούς «πείστηκαν» οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Με εκβιασμούς είπαν το «ναι» οι βουλευτές της συμπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο.

Όλη η γκάμα των εκβιασμών είχε ένα στόχο: να μην υποκύψουν οι βουλευτές στις πιέσεις των κοινωνικών ομάδων και στην ατίθαση συνείδησή τους, αν δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές τις οποίες είναι πιθανόν να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκβιαζόμενος βουλευτής όμως, και μάλιστα κατ εξακουλούθηση, δεν είναι ελεύθερος άνθρωπος. Είναι ένα άθυρμα. Αυτό δεν είπε μ’ αλλα λόγια ο κ. Κεδίκογλου; Ή μήπως πρέπει να προσχωρήσουμε στην άποψη ότι υπάρχουν καλοί και κακοί εκβιασμοί;

Ότι οι εκβιασμοί που σώζουν την πατρίδα [σύμφωνα με την αφήγηση της δικομματικής κυβέρνησης] επιτρέπονται, ενώ οι εκβιασμοί που επιχειρούν να ανατρέψουν μια πολιτική είναι ανεπίτρεπτοι;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤαμείο α(ν)εργίας | Νίκος Γκαμαρλιάς | εκδόσεις Γαβριηλίδης
Επόμενο άρθροΝοκ άουτ η Ζωή από γυναίκα – Της έκλεισε το μικρόφωνο
Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι πτυχιούχος του Παντείου πανεπιστημίου και του «Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου». Δημοσιογραφεί από το 1984. Είναι πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στο δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αρθρογράφος στην επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τα περιοδικά «Αντί» και «Διαβάζω». Έχει γράψει τα βιβλία:«Η χίμαιρα της μεγάλης Αριστεράς» [Δελφίνι 1993], «Ελλάδα-Τουρκία μια προαιώνια διαμάχη» [Ελληνικά Γράμματα 1998], «Ορθόδοξος Καισαροπαπισμός» [Κάκτος 2001], «17 Νοέμβρη: από το μύθο στην πραγματικότητα» [Ελληνικά Γράμματα 2002], «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους» [Πόλις 2004],«Ποιά Αριστερά, Ποιά Δεξιά» [Πόλις 2006], «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση» [Πόλις 2010]. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιότιμε κ. Παππά, για αυτούς που εκβιάζονται, όπως δικαστές- βουλευτές – δημοσιογράφοι
    εφοριακοί – αστυνομικοί – δήμαρχοι και γενικά όσοι υπηρετούν δημόσια καθήκοντα η αποστολές δημοσίου ενδιαφέροντος, καλά θα κάνουν να παραιτούντε αν δεν αντέχουν το βάρος των καθηκόντων τους, η εάν φοβούντε να τα εκπληρώσουν στο ακέραιο. Οι κλάψες και οι ψευτο-ηρωϊσμοί δεν περνάνε πιά. Μιά παροιμία λέει ( μετά συγχωρήσεως για την φράση αυτή.)

  2. Το ότι η καταψήφιση ενός μείζονος σημασίας νομοσχεδίου θα οδηγούσε αυτόματα σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, δεν είναι ζήτημα πολιτικού εκβιασμού αλλά κοινοβουλευτικής νομοτέλειας! Συγνώμη που θα το πω, αλλά με εξοργίζουν πολύ λιγότερο τα άρθρα του Αλέξη Πολίτη. Αυτός τουλάχιστον έχει αίσθηση του χιούμορ! Και μπορεί κανείς να παραβλέψει τις όποιες (προφανείς) κομματικές «αβάντες»…

  3. Νομίζω πως η μονόπλευρη θέαση των πραγμάτων, σας κάνει να δίνετε παρουσιάσετε ένα drama. Κατ’αρχάς αν θεωρείτε κάποιος εκβιάζεται, υπό το φόβο της μη επανεκλογής του και δεν εκβιάζεται απο τον κίνδυνο καταστροφής (λόγω μνημόνιων), τότε συγγνώμη, αυτό δεν είναι εκβιασμός, αλλα φιλοτομαρισμός…..
    Επίσης αναφέρεστε μόνο στην κυβερνητική παράταξη και όχι στην αντιπολίτευση….εκεί «εκβιάζονται» ή ψηφίζουν κατα συνείδηση;

    Δυστυχώς σε μια χώρα που κανείς δεν θέλει αναλαμβάνει τις συνεπειές του, ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει άνετα τέτοιες απόψεις, ακόμα και όταν παραβιάζουν παράφορα κάθε κανόνα λογικής…βέβαια, αρκετές φορές και το ακροατήριο είναι τέτοιο….άλλωστε για όλα φταίνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που μας διόριζαν, οι Γερμανοί που μας λάδωναν, οι λαθρομετανάστες που είχαν πολύ φτηνά εργατικά…κλπ…..δε φταίμε εμείς….οι πίσω….

  4. Από το άρθρο, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, προκύπτει ότι έχουμε πρόβλημα Δημοκρατίας! Από τα σχόλια, δυστυχώς, προκύπτει ότι το σύστημα ποτέ δεν πεθαίνει, όσο έχει τέτοιους υποστηρικτές στη βάση του Λαού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here