Ελιγμός Μαδούρο για βουλευτικές εκλογές στο τελεσίγραφο της Ευρώπης

0
34

 

Με ελιγμό για διενέργεια βουλευτικών εκλογών απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο στο τελεσίγραφο έξι ευρωπαϊκών χωρών -Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Βρετανίας- να προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές μέσα σε 8 μέρες, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό. Εμφανίσθηκε δημόσια για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες και, μπροστά σε υποστηρικτές του, εξέφρασε τη λύπη του «για τη θέση επεμβατισμού που υιοθετείται τόσο από τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα.

Χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, άλλοι υποστηρίζοντας τον Μαδούρο και άλλοι ζητώντας την αποχώρησή του. Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ’ ένα «νησί της Καραϊβικής» και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», φώναζε ο Γκουαϊδό,  και το πλήθος απαντούσε «Ναι, μπορεί να γίνει!».

Προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος «θα έχει αποφασιστική σημασία», κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε πως άνοιξαν στη χώρα του τρία κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα, στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα και τρόφιμα.

«Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων», απάντησε ο Μαδούρο. «Υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια», είπε αναφερόμενος στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 850 συλληφθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here