Ένας αγώνας χωρίς time out σε καιρούς κορωνοϊού…

0
87

Προσοχή, φίλες και φίλοι! Οι μεγάλες ηλικιακά και ευπαθείς ομάδες δεν κινδυνεύουν μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τον ιό του πανικού, που δηλητηριάζει το πνεύμα και την ψυχή και δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος. Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω επεισόδιο ανθρώπινης απελπισίας.

Η ηλικιωμένη Άγνωστη, που συνάντησα στο δρόμο, απελπισμένη κι αυτή με τον κορωνοϊό, μίλησε σ’ εμένα, την άγνωστη, για τον αγώνα της ζωής της.

«Γεννήθηκα … βιαστική στους οκτώ μήνες και ταλαιπώρησα και ταλαιπωρήθηκα και η ίδια ως πρόωρο μωρό. Στη συνέχεια κινδύνευσα από αδενοπάθεια τον πρώτο χρόνο της ζωής μου.
Πολύ μικρή έμεινα ορφανή. Δούλεψα, δούλεψα, δούλεψα σκληρά. Σπούδασα, σπούδασα , σπούδασα ατελείωτα.

Παντρεύτηκα άπαξ, και αντιμετώπισα ποικίλα προβλήματα. Γεροκόμησα την πεθερά μου.
Κράτησα με θυσίες στη ζωή επί χρόνια τον άρρωστο σύζυγό μου, και, όταν τον έχασα, έμεινα μόνη στο σπίτι .

Έχω υποστεί τα κοινά δεινά της λιτότητας και τώρα κινδυνεύω, όπως όλοι, από τον κορωνοϊό, έγκλειστη για ασφάλεια, αλλά και ολομόναχη.

Αγωνίστηκα, αγωνίστηκα, αγωνίστηκα… time out σ’αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχει αδελφή μου; Τι να αναμένω πλέον;»

Την κοίταξα με λύπη και κατανόηση, χωρίς να της απαντήσω, έχοντας έτοιμη, όμως, την απάντηση:

«Τι να αναμένεις, καλή μου… μα, το τέρμα της επίγειας ζωής σου, που θα δώσει και τέλος σ’ αυτόν τον άδικο αγώνα…»

Ο πανικός έκανε το θαύμα του!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚβαντική κοινωνιολογία στον καιρό μιας επιδημίας
Επόμενο άρθροΕΡΤ: Αλλάζει η ώρα μετάδοσης του κεντρικού δελτίου και του «10»
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here