Ένας αξιοθαύμαστος Ευρωπαίος δήμαρχος

1
92

Επανειλημμένα έχω αναφερθεί και από τη στήλη αυτή στο μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ευρώπη και τις οδυνηρές συνέπειές του για τη ζωή των πολιτών: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ουσιαστικά λησμονήσει τις αρχές και τις ανθρωπιστικές αξίες των εμπνευστών της και ακολουθεί τους κανόνες του χρήματος, ως μια αποκλειστικά νομισματική ένωση. Η νοοτροπία της αυτή την οδηγεί και σε μια ανάλγητη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νεοσύστατης κυβέρνησης της Ιταλίας ήταν το «κλείσιμο της πόρτας» στους μετανάστες.
Όμως, τύχη αγαθή,κόντρα στην εξουσία υψώθηκε η φωνή ενός ανθρωπιστή, του δημάρχου του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, που εκλέγεται, όπως φαίνεται επάξια άρχοντας της πόλης από το 1985. Ο Ιταλός αυτός δήμαρχος σεβόμενος την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας του, συνδημιουργού του μεγάλου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που έθεσε τα θεμέλια της Ευρώπης, δήλωσε έτοιμος ακόμη και να φυλακιστεί προκειμένου να μην κατηγορηθεί για γενοκτονία. Ο Λ.Ορλάντο κατάφερε να μεταμορφώσει την πόλη του από κέντρο της σικελικής Μαφίας σε πρωτεύουσα «πολιτισμού δικαιωμάτων». Δεν θεωρεί επικίνδυνους τους μετανάστες, γιατί αυτοί έχουν καταφέρει να αισθάνονται το Παλέρμο δικό τους τόπο, το προστατεύουν και το κάνουν πιο πλούσιο.

Σε συνέντευξή του εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή του για την Ευρώπη που ξέχασε τον λόγο για τον οποίο γεννήθηκε,και θεωρεί ότι αυτή πεθαίνει όταν δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων. Ο Ιταλός δήμαρχος θαυμάζει τον ελληνικό πολιτισμό και πιστεύει ότι η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε από την Ευρώπη στην προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των μεταναστών.

Ας ελπίσουμε ότι η αξιέπαινη στάση του δημάρχου δεν θα απαξιωθεί, όπως η αντίστοιχη θαυμαστή ευαισθησία των Ελλήνων νησιωτών, από τους ρυθμιστές της τύχης των ευρωπαίων πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής – Συντριπτικό προβάδισμα Πατούλη
Επόμενο άρθρο«Χανς Κόλχαας» στο ολοκαίνουργιο Θέατρο «Art 63»
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here