Ένας χορός μεταμφιεσμένων

0
44

Του Τζουζέπε Βέρντι. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος. Μουσική διεύθυνση:  Λουκάς Καρυτινός. Ερμηνεύουν: Βίκτορ Αφανασένκο, Ραντοστίνα Νικολάεβα, Δημήτρης Πλατανιάς, Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Ακης Λαλούσης.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για  πρώτη  φορά  στην  Ελλάδα παρουσιάζεται η όπερα αυτή του Βέρντι στην πρωτότυπη, μη λογοκριμένη, εκδοχή της σε μια μοντέρνα σκηνοθεσία που μεταφέρει την δράση στο σήμερα. Μεταφορά απολύτως θεμιτή, αφού κι ο ίδιος ο συνθέτης είχε, ήδη από την εποχή του, αλλάξει τα ονόματα των αληθινών προσώπων που τον είχαν εμπνεύσει για αυτό το έργο του και είχε μεταφέρει την δράση από την Σουηδία στην Βοστόνη.

Το αληθινό γεγονός που βρίσκεται στον πυρήνα της όπερας είναι η δολοφονία του Γουσταύου Γ, βασιλιά της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων το 1792, μέσα στην Βασιλική Οπερα της Στοκχόλμης. Οι λογοκριτικές αρχές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στον Βέρντι, καθώς η σκηνική παρουσίαση της δολοφονίας ευρωπαίου μονάρχη δεν ήταν ανεκτή.

Έτσι η δράση μεταφέρθηκε στην Αμερική και ο Γουσταύος έγινε Ρικάρντο, Κυβερνήτης της Βοστόνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση κοιμάται μακαρίως
Επόμενο άρθροΑν ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν θα έχουμε δικαιολογία
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι, έζησε και δούλεψε στη Γενεύη και τη Νότιο Γαλλία. Έγραψε κείμενα και κριτικές για τον κινηματογράφο στις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος, Αυγή και Εθνος και σε αρκετά μηνιαία και εβδομαδιαία περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και κινηματογραφικός συντάκτης του MEGA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here