Ενστάσεις των Θεσμών στον «μποναμά» των 1.000 ευρώ

0
45

Σοβαρές ενστάσεις εγείρουν οι Θεσμοί στην πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει 1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες πριν τα Χριστούγεννα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Στο θέμα επανήλθε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και απαντώντας στο ερώτημα πού θα κατευθυνθεί η υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ότι «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Ομως, οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι μία τέτοια εξέλιξη, καθώς θέλουν, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, μέρος του ποσού να δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα και προκειμένου να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα»,εκτιμούν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η γραμμή του Κουαρτέτου είναι πως, αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, τότε το επιπλέον ποσό που μάζεψε το κράτος δεν θα πρέπει να μοιραστεί με τη μορφή του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ, αλλά να πάει αλλού.

Πρώτον, το Κουαρτέτο θέλει ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθούν, για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Με αυτό τον τρόπο, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.

Δεύτερον, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, οι Θεσμοί προτείνουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here