Επιβάρυνση 1 δισ ευρώ από τα επιπλέον μέτρα του 2018

0
51

Σοκ και δέος προκαλεί η αποκάλυψη του περιεχομένου της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. Δεν επιβεβαιώνει μόνο τη μείωση των συντάξεων και τη δραστική πτώση του αφορολόγητου τα έτη 2019-20.

Προβλέπει και επιπλέον μέτρα για το 2018 συνολικού ύψους €1 δισ., ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Πέραν δηλαδή αυτών που είχαν αποφασισθεί από το 2016 (περικοπή ΕΚΑΣ, φόρος διαμονής, αύξηση εισφορών των αγροτών), επιβάλλονται επιπρόσθετοι φόροι, περικόπτονται κοινωνικά επιδόματα και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα:
1. Ασφαλιστικές Εισφορές
• Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες: θα γίνεται επί του μικτού φορολογητέου αποτελέσματος (έσοδα μείον δαπάνες εκτός εισφορών προηγούμενου έτους) και όχι επί του καθαρού αποτελέσματος (έσοδα μείον δαπάνες μείον εισφορές). Αυτό ισοδυναμεί ασφαλώς με αύξηση των τρεχόντων εισφορών.
• Αύξηση του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 17% από 14% το 2017 (αποφασισμένο από το 2016)

2. Περικοπές επιδομάτων
• Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων (δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιά θα είναι)
• Κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας
• Εκ νέου μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%
• Επαναξιολόγηση των κριτηρίων για τη χορήγηση των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο
• «Εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στο μισθολόγιο του δημοσίου
• Περικοπή του ΕΚΑΣ και στους εναπομείναντες δικαιούχους (αποφασισμένο από το 2016)

3. Φόροι
• Κατάργηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος 10% από ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες
• Κατάργηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1,5% για εφάπαξ πληρωμή όλου του ποσού
• Επέκταση για ακόμη ένα χρόνο της οικειοθελούς εισφοράς που επιβαρύνει στης ναυτιλιακές εταιρείες
• Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Δηλαδή αν το τίμημα της πώλησης είναι υψηλότερο από το κόστος της αρχικής αγοράς του ακινήτου, ο πωλητής θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της διαφοράς
• Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία (και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια) από 0,5 έως 4 ευρώ τη βραδιά ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου (αποφασισμένο από το 2016)
• Φόρος στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb.

7 χρόνια μνημονίων και διεθνούς εποπτείας δεν φάνηκαν αρκετά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας ώστε να καταπολεμήσει τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους που μας οδήγησαν στην κρίση.

Αντί αυτού επιβάλλει συνεχώς φόρους και οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων με την ανοχή των δανειστών, οι οποίοι παραμένουν προσκολλημένοι στα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια, μη δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τα αναπτυξιακά κίνητρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜόνο με το άρωμά της η Candice Swanepoel (EIKONEΣ)
Επόμενο άρθροΧρήστος Παναγιωτόπουλος (aixmiradio): Ο Ιβάν Σαββίδης βάζει «φωτιά στα τόπια»…
Ο Δημήτρης Γκιόκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Vrije Universiteit Brussel και στο University of Strathclyde (Γλασκώβη). Εργάζεται επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του οικονομικού επιμελητηρίου, υποψήφιος CFA και εισηγητής σε οικονομικά σεμινάρια για στελέχη επιχειρήσεων. Παράλληλα, είναι μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Ευθύνης. Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, τη μουσική και την ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here