Επιστρέφουν οι Ράδιο Αρβύλα – Ο Αντώνης Κανάκης μιλά για τις αλλαγές

0
115

Πρεμιέρα κάνει απόψε, στις 23.45 από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 το “Ράδιο Αρβύλα” και ο Αντώνης Κανάκης μιλά στο Newsit.gr και τον Γρηγόρη Μελά για τις αλλαγές στην εκπομπή αλλά και για το τι καινούργιο ετοιμάζει.

Το «Ράδιο Αρβύλα» είναι αυτό που είναι και θεωρώ ότι δεν αλλάζει ποτέ και συγχρόνως αλλάζει συνεχώς. Πάντως αλλαγές περιτυλίγματος δεν θα υπάρξουν, όπως δεν υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαχρονικές καταστάσεις πιστεύω πως δεν έχουν ανάγκη από συχνές ή επιφανειακές αλλαγές. Αυτό που όμως αλλάζει και που είναι σημαντικό και δομικό, είναι η συχνότητα μετάδοσης” λέει μεταξύ άλλων ο παρουσιαστής.

– Πέρυσι πάντως, μετά την απόφασή σου να βγαίνει η εκπομπή ανά 15νθήμερο υπήρξε μείωση των ποσοστών τηλεθέασης. Ίσως μου πεις ότι δεν είναι το ζητούμενό σου, αλλά δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω: δεν είναι… λάθος μία εκπομπή –και μάλιστα μία αποδεδειγμένα πολύ αγαπητή εκπομπή- να… καθυστερεί στα ραντεβού; Θα συνεχιστεί το ίδιο και φέτος;
Πέρυσι η απόφασή μου αυτή, συνέπεσε με μία μεγάλη αλλαγή στον τηλεοπτικό χάρτη και στον προγραμματισμό της τηλεόρασης γενικά. Για πρώτη φορά προγραμματίστηκε ένα ριάλιτι πρόγραμμα για 3 με 4 ώρες την ημέρα, σχεδόν κάθε ημέρα. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι συνθήκες προγραμματισμού σε συνδυασμό με τις τηλεθεάσεις που σημείωνε το ριάλιτι, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή ή μεγάλη μείωση τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα της τηλεόρασης που έπαιζαν ίδια ώρα με αυτό. Αυτός ήταν ο λόγος που και το «Ράδιο Αρβύλα» βίωσε μια κάποια υποχώρηση στην τηλεθέαση του, αλλά μόνο την ώρα που έπαιζε παράλληλα με το ριάλιτι, το οποίο έκανε έναρξη δυόμιση ώρες πριν. Αμέσως μετά, οι τηλεθεάσεις της εκπομπής ήταν οι ίδιες ακριβώς. Και όχι, δεν θα ισχυριστώ πως η τηλεθέαση δεν με αφορά καθόλου, αλλά θα σου πω πως σίγουρα δεν είναι το νούμερο ένα ζητούμενό μου. Επίσης, αν και για ευνόητους λόγους, δεν μας ενοχλεί να δημοσιεύονται τα νούμερα τηλεθέασης των εκπομπών μας, θεωρώ πως είναι σημαντικό λάθος αυτή η εμμονή των μέσων στη δημοσιοποίηση και στη γενικότερη ενασχόληση με τις τηλεθεάσεις, η οποία δε ενασχόληση, τις περισσότερες φορές γίνεται λανθασμένα, αφού η σωστή ανάγνωση της τηλεθέασης είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση από ένα απλό νούμερο. Αν θέλουμε η τηλεόραση να είναι καλύτερη, πρέπει να εστιάσουμε αλλού. Εξάλλου, τα νούμερα τηλεθέασης είναι ένα εργαλείο που αφορά τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τις διαφημιστικές εταιρίες και τους επαγγελματίες του χώρου. Γενικότερα αυτή η εμμονή στην ποσότητα και στην πρωτιά κάνει μεγάλη ζημιά, θαρρώ. Η εκπομπή που θα δούμε, η μουσική που θα ακούσουμε, η ταινία που θα επιλέξουμε, η θεατρική παράσταση που θα πάμε, το βιβλίο που θα διαβάσουμε, είναι η κουλτούρα της κοινωνίας μας, η καθημερινή κουλτούρα που για μένα είναι η σημαντικότερη. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται-αξιολογούνται με όρους τηλεθέασης, views, blockbusters, αριθμούς εισιτηρίων, best sellers κτλ. Τέλος, το Ράδιο Αρβύλα δεν έχει καθυστερήσει ποτέ στο ραντεβού του. Είναι πάντα πιστό στα ραντεβού που δίνει. Τώρα, το ότι δεν δίνουμε τα ίδια ραντεβού με την πλειοψηφία των προγραμμάτων της τηλεόρασης, αυτό οφείλεται στο ότι οι ανάγκες παραγωγής, αλλά κυρίως οι ανάγκες δημιουργίας των προγραμμάτων δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.

– Πάντως όλοι περιμέναμε ότι φέτος η «Ράδιο Αρβύλα» θα είχε την πορεία «επετειακής εκπομπής», θα έβγαινε δηλαδή κάποιες φορές μέσα στη σεζόν. Τώρα ακούγεται ότι θα βγάλετε κάποιες εκπομπές μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τι  γίνεται τελικά… ποιες είναι οι αποφάσεις για την «Αρβύλα»;
Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι πλέον η ενημέρωση έχει περάσει στο επίπεδο «ακούγεται». Και βέβαια αναφέρομαι συνολικά στην ενημέρωση, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το πότε θα παίζει μία εκπομπή. Είναι εντυπωσιακό, ότι ενώ στο τελευταίο επεισόδιο πέρυσι, είπα με ακρίβεια ότι πλέον το «Ράδιο Αρβύλα» θα μεταδίδεται με έκτακτες μεταδόσεις και όχι με σταθερό ραντεβού και ενώ στη παρουσίαση του προγράμματος του ΑΝΤ1, ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι το Ράδιο Αρβύλα θα είναι «special event» πρόγραμμα, παρόλα αυτά η παραφιλολογία συνεχίζεται. Το Ράδιο Αρβύλα λοιπόν θα μεταδίδεται εκτάκτως, χωρίς σταθερό ραντεβού.

– Και τι καινούργιο ετοιμάζεις… αν ετοιμάζεις… και πότε θα βγει στον αέρα;
Παράλληλα λοιπόν ετοιμάζω κάτι κάπως διαφορετικό, ένα νέο πλαίσιο θα έλεγα για να επικοινωνήσουμε με τους τηλεθεατές, το οποίο θα είναι επίσης βραδινό και ζωντανό και θα έχει πιο μεγάλο εύρος, δεν θα είναι δηλαδή αποκλειστικά σατιρικό. Αν έχω ολοκληρώσει το στήσιμο, θα βγει στον αέρα στις 4 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here