Επιτέλους ας αρθρώσει κάποιος συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών

6
37

Ακούω τις συχνές βαρύγδουπες προσεγγίσεις των πολιτικών για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Εξηγούν με χιλιοειπωμένο τρόπο, πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα – είναι, άλλωστε, και οι πιο κατάλληλοι να το εξηγήσουν αφού αυτοί το δημιούργησαν!!! – και προτείνουν γενικόλογα, ως έξοδο από το πρόβλημα, ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία.

Παρακολουθώ τις καθημέρινες πολύπλοκες συζητήσεις δημοσιογράφων και άλλων τηλεοπτικοαναδειχθέντων επαϊόντων για τη διαφθορά και την κατάπτωση των κοινωνικών αξιών. Διεκτραγωδούν, με τρόπο που έχουμε βαρεθεί να ακούμε, την υπάρχουσα κατάσταση και καταλήγουν τις περισσότερες φορές, μετά από βαθύ στοχασμό, στο “πρωτότυπο” γενικόλογο συμπέρασμα ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά.

Μελετώ τις πολυάριθμες “τεκμηριωμένες” αναλύσεις τεχνοκρατών και καθηγητών για επιμέρους κοινωνικά και τεχνικά κρίσιμα θέματα. Αναμασούν τις αιτίες των προβλημάτων, τις οποίες έχουμε ακούσει επανειλημμένα, και καταλήγουν συνήθως στο γενικόλογο “πρωτάκουστο” συμπέρασμα ότι τα προβλήματα θα λυθούν αν αντικατασταθεί, με κάποιο τρόπο, η “εκτελεστική εξουσία”.

Παρακολουθώ τις τοποθετήσεις των τοπικών αρχόντων και τις απόψεις γνωστών συγγραφέων και καλλιτεχνών για θέματα της καθημερινότητας, τα οποία ταλαιπωρούν συνεχώς τον πολίτη. Οι πρώτοι, εξηγούν με τα “γνωστά” επιχειρήματα, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φταίει για τα προβλήματα αυτά και η “πρότασή” τους περιορίζεται, συνήθως, στο τι δεν θα κάνουν. Οι δεύτεροι, ως άριστοι χειριστές του θυμικού καταφέρνουν να ξυπνήσουν το συναίσθημα στο ακροατήριό τους με την γλαφυρή περιγραφή του προβλήματος. Σταματούν, όμως, εκεί.

Θα αρθρώσει, επιτέλους, κάποιος από τους διοικούντες συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων εφικτών ενεργειών, σε σχέση με τα θέματα για τα οποία έχει την ευθύνη αντιμετώπισης; Μπορεί, επιτέλους, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που κατέχει –μικρότερη ή μεγαλύτερη- να περιγράψει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους; Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει χρονική ιεράρχηση του συνόλου των ενεργειών, να προσδιορίζει εφικτό τρόπο υλοποίησης της κάθε ενέργειας, να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της κάθε ενέργειας στον προσδιορισμένο, από το σχέδιο, χρόνο και να προβλέπει μηχανισμό παρακολούθησης της επιτυχούς εφαρμογής του σχεδίου δράσης μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Δεν έχει σημασία αν ο τομέας ευθύνης είναι η χώρα ολόκληρη ή ένας περιορισμένος χώρος εργασίας μιας ομάδας ατόμων. Σημασία έχει να αφεθεί στην άκρη η δικαιολογία ότι στις σημερινές αντίξοες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Σε συνθήκες κρίσης η καθημερινή αξιολόγηση της κατάστασης και η γρήγορη επιλογή της βέλτιστης, για τις συνθήκες, λύσης είναι επιτακτική. Άλλωστε, παραφράζοντας την γνωστή ρήση, όταν η πολιτική ναυαγεί ή πελαγοδρομεί τότε είναι απαραίτητο ‘‘η Διοίκηση να αποτελεί την τέχνη του εφικτού’’.

*Ο Γιάννης Γκόλιας είναι καθηγητής του ΕΜΠ, πρόεδρος της Σχολής Πολ. Μηχανικών και Δ/ντης Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚλείνει η «Ελευθεροτυπία» – Πεθαίνει ένα κομμάτι της ψυχή μας
Επόμενο άρθροΤιμές κι αξίες… γιορτινές
Ο Γιάννης Γκόλιας είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο M.Sc. Transport Imperial College London και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από πενήντα μελέτες μεταφορών και κυκλοφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε πολυάριθμά συνέδρια. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταφορών. Είναι μέλος του ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΟΔΟΜΕΛ, ΣΕΣ, WCTRS και ASCE.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΡΘΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΣ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟΚΟΠΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ….ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤ/ΤΟΣ ,ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ….ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΕΙΣ.

 2. Η καρδια του προβλήματος. Στα δαχτυλα του ενος χεριου μετριουνται «συγκεκριμένα σχέδια ενεργειών» απο ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους. Αφορισμοί και μεγάλα λόγια χωρις προτάσεις γιατι ετσι θα προσελκύσουμε την εκλογική πελατεία…..Ας αποφασισθεί οτι δεν θα δημοσιοποιείται καμμία κριτική, καμμία αντι-θεση χωρίς να συνοδεύεται απο ενα σχέδιο συγκεκριμένων ενεργειών.

 3. Κύριε Καθηγητά, μιας και οι πολιτικοί μας τάγοι (προφανώς) έχουν έλλειψεις νοημοσύνης και οργανωτικότητας και μιας και είστε μηχανικός γιατί δεν κάνετε μια ομάδα από καθηγητές και να προτείνεται εσείς το σχέδιο άμεσων εφικτών ενεργειών.
  Με σεβασμό
  Joe

 4. Απο τους διοικουντες να μην περιμενετε/περιμενουμε τιποτα. Εχει ερθει η ωρα να τους ξαποστειλουμε μια και καλη στον αγυριστο. Καντε αν μπορειτε τον κοπο να αναζητησετε στο διαδικτυο πολιτικους χωρους με πληρεις και ρεαλιστικες θεσεις για εξοδο απο το τελμα.
  Για παραδειγμα εδω: http://www.dimokratikoi.gr
  Ψευτοδιλημματα του στυλ ή ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, (ή οποιοδηποτε απο τα πολιτικα τους δεκανικια εξ αριστερων και δεξιων), δεν εχουν πλεον θεση σε μια δημοκρατικη κοινωνια με πολιτες που θελουν να αποκαλουνται ενεργοι.

 5. 35-40 χρονια πριν ένας φίλος τελειόφοιτος αρχιτέκτονας κατέβηκε στην Ελλάδα για να ξαναζήσει τα παιδικά του όνειρα στην πατρίδα, έπιασε δουλειά στην πολεοδομία εκεί άρχισε να εκθέτει τους νέους τρόπους σπουδών του ώστε να γίνει ένα σωστό κτηματολόγιο, με πολιτείες k όλες τις απαραίτητες διαγραφές μιας σωστής πολιτείας.. Εκεί βρέθηκε με την Ελληνική πραγματικότητα, του «ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ K ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ k να κανεις αυτά που σου λέμε».. Τα παράτησε, έφυγε κάνοντας ότι έκαναν οι υπόλοιποι.
  K.Γκόλια
  Όσο δεν αλλάζουν τα χούγια μας k δεν αποδείξουμε στις αγορές πως ΑΛΛAΞΑΜΕ δεν πρόκειται να δούμε ΤΊΠΟΤΑ. Τα πολλά λόγια συνεδρίασης συζήτησις στα παράθυρα, απόψεων, δηλώσεων, αποφάσεων, διαπραγματεύσεων…
  ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ θέλουν να δουν ΈΡΓΑ με ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ. Τι δεν καταλαβαίνουμε???
  Ότι δεν έχουμε το χρήμα να «αυτοδανιστουμε» ως κράτος?
  Ότι Δεν έχουμε τα βασικά εργαλεία για ανάπτυξη.(Πολιτική, Τραπεζική, Νομική, Συνδικαλιστική, Σταθερότητα)..
  Ποιος Ηλίθιος ΚΕΡΔΟΣΚΌΠΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ θα μας φέρι το κεφαλαιο του ?
  Ποιος Έχει το χρόνο να περιμένει??
  Δεν ξέρω πια θα είναι η χειρότερη απάντηση του ερωτήματος σας Να αρχίσουμε με επενδυτες κερδοσκόπους η να γυρίσουμε στα χωρια μας να σπείρουμε φασόλια, k να θρέψουμε προβατίνες? Όσο για να συναγωνιστούμε τις βιομηχανικές αγορές το βλέπω λίγο δύσκολο αυτή τι στιγμή χρόνου.
  Ξέχασα ένα ακόμα, να φύγουμε μετανάστες όπως συνήθως k να αφήσουμε τους βολεμένους κηφήνες να συνεχίσουν τι καταστροφή τις Πατρίδας?
  Η απόφαση είναι όλη δίκια μας.
  Μονο να αποφασίσουμε σύντομα γιατί οι αγορές δεν περιμένουν.
  ΤΌΣΟ ΑΠΛΌ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here