Οι «Εποχές» και η εποχή μας

0
83

Το Βήμα της Κυριακής πρόσφερε στους αναγνώστες του το ιστορικό μηνιαίο περιοδικό πνευματικού προσανατολισμού και γενικής παιδείας , που είχε διανύσει ένα κύκλο ζωής τεσσάρων χρόνων,από το 1963 έως τον «μαύρο Απρίλη» της δικτατορίας το 1967, οπότε και ανεστάλη οριστικά η έκδοσή του.

Εκδότης ήταν ο Χρ.Λαμπράκης και διευθυντής ο Α.Τερζάκης. Σύμβουλοι της έκδοσης του περιοδικού , λαμπρές προσωπικότητες της εποχής : Γ.Σεφέρης, Κ.Θ.Δημαράς, Γ.Θεοτοκάς, Κ.Σκαλιόρας, Λ.Καραπαναγιώτης και Χ.Λαμπράκης.

Στο προλογικό εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους των «Εποχών», τον Μάιο του 1963, διατυπώνονταν οι στόχοι του περιοδικού για έναν αγώνα πνευματικό από δυνάμεις του χθες αλλά και από αξιόλογους νέους της εποχής του, με τον ακόλουθο χαρακτηριστικό τρόπο : « Θα προσπαθήσουμε να συγκομίσουμε στις σελίδες μας όλων των εποχών τους τους καρπούς, προσέχοντας ιδιαίτερα στις φωνές του καιρού μας. Η πνευματική εγρήγορση δεν επιτρέπεται σε κανέναν καιρό – πολύ λιγότερο στον δικό μας – να αποτελεί αίρεση ή προνόμιο . Ο φωτισμός όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνειδήσεων , η παροχή ενός μέσου να προσπελάζεται η υψηλή παιδεία , να επισημαίνονται και να αναλύονται χωρίς προκατάληψη τα ζητήματα του κόσμου, να προβάλλεται η ελευθερία του κριτικού στοχασμού, είναι νόμιμα πνευματικά αιτήματα του ανθρώπου. Θα τα υπηρετήσουμε».

Γνώρισα τις «Εποχές» ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και θυμάμαι με πόση λαχτάρα έτρεχα στη βιβλιοθήκη μας να διαβάσω το τεύχος του μήνα. Στις σελίδες του εύρισκα ανταπόκριση στους προβληματισμούς μου μέσα από τις μελέτες γνωστών διανοητών της εποχής αλλά και νέων εκκολαπτόμενων τότε συγγραφέων. Διατρέχοντας μετά από μισό αιώνα το ίδιο περιοδικό βρήκα τις μελέτες των αξιόλογων εκείνων νέων, που έγιναν καταξιωμένες προσωπικότητες στον χώρο των Γραμμάτων.

Οι «Εποχές» επεδίωξαν και επέτυχαν να διευρύνουν τους ορίζοντες του αναγνωστικού κοινού και να προσφέρουν το αγαθό της μόρφωσης και της πληροφόρησης σε μια εποχή που η Τεχνολογία δεν την είχε ακόμη κατακτήσει. Ήταν το περιοδικό, που μπορούσε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τους προβληματισμούς «κάθε εποχής» και αυτό διαπιστώνει και σήμερα ο αναγνώστης με μεγάλη νοσταλγία. Αναζητά τις «Εποχές» που τίμησαν τον τίτλο τους !

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓιορτή χειροτεχνίας & Do-It-Yourself – Helexpo Maroussi – 24 έως 26 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΣκάνδαλο ΑΕΠΙ: Δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί της εταιρείας
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here