Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά μπορεί να γίνει Τζαμί από Μουσείο

0
141

O Tαγίπ Ερντογάν απειλεί να αποχαρακτηρίσει από Μουσείο την Αγιά Σοφιά και να της δώσει τον τίτλο Τζαμί. Το πρόσχημα είναι ότι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο οι πιστοί μουσουλμάνοι, που θα θέλουν να την επισκέπτονται.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει των δημοτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 31 Μαρτίου, ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό η είσοδος στην ΑγιάΣοφιά να είναι δωρεάν.

Η απάντησή του; «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από «μουσείο» σε «Τέμενος Αγίας Σοφίας». Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ηδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Και αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Θυμίζουμε ότι μόλις την περαασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει εντελώς διαφορετικά. Απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφιάς ως τζαμί, είχε πει: «Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here