Έρχεται νομοσχέδιο «σκούπα» με δεκάδες προαπαιτούμενα

0
81

Την κορύφωση του εφαρμοστικού έργου με ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς. Το πολυνομοσχέδιο υπολογίζεται (προς το παρόν) να κατατεθεί στη Βουλή την 8η Ιανουαρίου με στόχο να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Και τούτο διότι στις 11 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Euroworking Group (οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και ως τότε θα πρέπει να έχουν τεθεί σε τροχιά εφαρμογής τα 70-75 εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Στο μεσοδιάστημα λαμβάνουν συνεχώς χώρα τεχνικές τηλεδιασκέψεις, οι θεσμοί παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή των μεγάλων οροσήμων με πρώτο αυτό της ομαλοποίησης των πλειστηριασμών, ενώ προωθείται μέσω τροπολογιών αλλά και εφαρμοστικών διατάξεων το πρώτο κύμα προαπαιτούμενων που πρέπει να γίνει φέτος. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των 70 – 75 εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης πριν αλλάξει ο χρόνος.

Κάποιες διατάξεις έχουν ήδη οδεύσει προς τη Βουλή, ενώ αναμένεται να ενταθεί το έργο μετά την αυριανή ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018 που κομίζει πρωτόγνωρη λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (7 δισ. ευρώ) αλλά και πολύ φειδωλές αναφορές για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, για την έξοδο στις αγορές, αλλά και για το μαξιλάρι διαθεσίμων που διεκδικεί η Αθήνα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο εφαρμοστικό έργο, κατ’ ανάγκη θα πρέπει να κατατεθούν διατάξεις και κάποιες εξ αυτών να ψηφιστούν πριν αλλάξει ο χρόνος. Και παράλληλα πρέπει να γίνουν πολλά σε εφαρμοστικό επίπεδο εκτός Βουλής, μέσω υπουργικών αποφάσεων, διαταγμάτων, εγκυκλίων και άλλων πράξεων.

Για λογιστικούς λόγους η μεταφορά των ​ΔΕΚΟ που δεν είναι προς πώληση απευθείας στο «Υπερταμείο» ορίζεται για τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ εντός του Δεκεμβρίου έχουν προαναγγελθεί και οι εφαρμοστικές διατάξεις για τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Πριν αλλάξει ο χρόνος η κυβέρνηση συμφώνησε να έρθουν οι παρεμβάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων και για την εφαρμογή του νόμου περί καλύτερης νομοθέτησης. Δεσμεύσεις υπάρχουν επίσης για την πληρωμή εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων, για τις φορολογικές διασταυρώσεις αλλά και για σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και άλλων κλάδων.

Το αργότερο έως το EWG της 11ης Ιανουαρίου θα πρέπει να έρθει και η τροπολογία για το εργασιακό, οι παρεμβάσεις στις Ιδιωτικοποιήσεις, στη Δικαιοσύνη, στις Τράπεζες, στην Υγεία, στις λίστες του ΟΟΣΑ, στα κλειστά επαγγέλματα και όχι μόνο. Και παράλληλα τρέχουν τα μεγάλα μέτωπα στις τράπεζες και στην ΔΕΗ.

Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here