ΕΣΥ ιδιωτικό, όχι δημόσιο. Δυστυχώς…

7
80

Ο τίτλος, στην πρώτη σελίδα της χθεσινής «Αυγής», για τις απεργίες των γιατρών και των φαρμακοποιών, ήταν: «Αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας». Και ο «Ριζοσπάστης» καλούσε σε αγώνα κόντρα στην πολιτική «που θέλει τους ασθενείς πελάτες» και τις υπηρεσίες Υγείας «ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Αν ήταν έτσι, οι πολυσυζητημένες απεργίες των ημερών θα ήταν, πράγματι, ιερές. Αλλά για θυμηθείτε τα στοιχεία: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει, στα χαρτιά, ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Που δαπανά για την Υγεία ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά του ΑΕΠ (άνω του 10%).

Είναι, ταυτόχρονα, η χώρα της Ευρώπης με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία (πάνω από 40%), λίγο λιγότερο από ό,τι οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Ελβετία, οι τρεις χώρες που προηγούνται ημών.

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει το 8% του οικογενειακού προϋπολογισμού του για δαπάνες υγείας (χωρίς να υπολογίζονται, φυσικά, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία).

Αν στις ΗΠΑ του πλήρως ιδιωτικού συστήματος, το 2,44% των νοικοκυριών κάθε χρόνο χρεοκοπεί λόγω ιατρικών δαπανών, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίστηκε στο 2,45%! Και, έχει, επίσης υπολογιστεί ότι ενώ η χώρα κατατάσσεται 6η στον κόσμο σε επίπεδο δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι η 2η χειρότερη στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) σε επίπεδο πρόσβασης των πολιτών της στις υπηρεσίες της.

Τι μαρτυρούν τα στριφνά και πικρά νούμερα; Ότι, απλούστατα, στην Ελλάδα το σύστημα Υγείας ονομάζεται, αλλά δεν είναι «δημόσιο». Είναι ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα (άρα εμπορευματοποιημένα, άρα κοινωνικά άδικα) στον κόσμο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες τις όψεις του ελληνικού δημόσιου τομέα. Όπως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (κατ’ όνομα δημόσιο) έχουμε την υψηλότερη στην Ευρώπη ιδιωτική δαπάνη για εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Όπως ξοδεύουμε πολλά για σιδηροδρόμους που δεν εξυπηρετούν κανέναν.

Ή όπως έχουμε τρία δημόσια τηλεοπτικά κανάλια (περισσότερα απ’ όλους στην Ευρώπη), αλλά το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη ποσοστό τηλεθέασης του δημοσίου δικτύου.

Έτσι και στην Υγεία: Μας κοστίζει ακριβά, εξυπηρετεί ελάχιστα και είναι κατ’ ελάχιστον δημόσια και, κυρίως, ιδιωτική…

Θα ήταν, λοιπόν, σωστός και δίκαιος ένας αγώνας κατά της «εμπορευματοποίησης», κατά της μετατροπής της Υγείας σε «εμπόρευμα». Μόνο που, στην περίπτωση αυτή, ο αγώνας θα έπρεπε να έχει στόχο την συντριβή του σημερινού συστήματος, όχι τη διατήρησή του. Τη διάλυση της βαριάς γραφειοκρατικής δομής, που εξυπηρετεί την διοχέτευση της «πελατείας» στους ιδιώτες. Τη σύγκρουση με τα ισχυρά κυκλώματα, αλλά και με τα συντεχνιακά συμφέροντα γιατρών και φαρμακοποιών που «απαγάγουν» την δημόσια Υγεία και την μετασχηματίζουν σε ιδιωτική πελατεία.

Για τη δεξιά όχθη της πολιτικής ζωής, υποψιάζομαι ότι η μετονομασία ενός αγώνα υπέρ της διατήρησης των κεκτημένων σε αγώνα υπέρ της Υγείας είναι, απλώς, μια κυνική πολιτική προστασίας συμφερόντων. Για την Αριστερά, όμως, φοβάμαι ότι είναι απλώς ένδειξη πνευματικής οκνηρίας…

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κύριε Τσίμα, το σκεπτικό του άρθρου σας στηρίζεται σε λάθος στοιχεία. Γράφετε:
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει, στα χαρτιά, ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Που δαπανά για την Υγεία ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά του ΑΕΠ (άνω του 10%).

  Η πραγματικότητα είναι όμως πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας για τον τομέα της υγείας, αντιστοιχούν με το 5,1% του ΑΕΠ, έναντι 6,9% στην Ευρώπη των 27.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=201445

  Το 10% του ΑΕΠ που γράφετε δεν αφορά σε δημόσιες δαπάνες, αλλά στο σύνολο ιδιωτικών και δημόσιων.
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ, Health at a glance, οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 9,6% του ΑΕΠ, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 8,9% που είναι για τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ.
  Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ, Ο δημόσιος τομέας παραμένει ο κύριος χρηματοδότης του συστήματος υγείας στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ σε ποσοστό 73%. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου η συμμετοχή του Δημοσίου στην Υγεία είναι χαμηλότερη του 50%, ενώ το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο 60,3%.
  http://www.iatrikostypos.com/content/me-ypografi/oosa-4i-i-ellada-stin-etisia-ayksisi-dapanon-ygeias

 2. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών για την υγεία, σημασία έχει που αναλίσκονται και πώς χάνονται αυτές οι δαπάνες. Την 1η Φεβρουαρίου το «Κέρδος» ανέλυσε τους ισολογισμούς δέκα κρατικών νοσοκομείων και τα συμπεράσματα αναδεικνύουν ένα απίστευτο διαχειριστικό χάος.
  http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1421933&nt=103

 3. Κύριε Τσίμα σας έχει ξεφύγει και μια άλλη παράμετρος .
  Παράλληλα με το πολύ γενικό και χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία , έχουμε και προσπάθεια να εισαχθεί ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην πρωτοβάθμια υγεία !!
  «ο Καλοκαίρι του 2008 ο κ. Αβραμόπουλος εν κρυπτώ απεπειράθη με Π.Δ. να εκχωρήσει την Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  Το νομοθετικό πραξικόπημα ακύρωσαν, ο ξεσηκωμός της Ιατρικής Κοινότητας, η αντίδραση και της τότε Αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κομμάτων.

  Ο κ. Αβραμόπουλος όμως ολοκλήρωσε λάθρα το θεάρεστο έργο της παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των ολιγοπωλίων με το Π.Δ. 180/2009, δύο ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2009, προς Δόξαν της Δημοκρατίας.

  Η Κα Ξενογιαννακοπούλου που τον διεδέχθη, άμεσα με νέο Π.Δ. 188/2009, αποκατέστησε τα πράγματα, κατηγορώντας τον προκάτοχό της για το ατόπημά του.

  Σήμερα η ίδια Κυβέρνηση που «αναθεμάτιζε» και κατήργησε το Π.Δ. Αβραμόπουλου το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου για τα «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ», προφανώς και αυτή δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τ’άλλα τα εξορκίζει.

  Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.

  Ο κ. Λοβέρδος δεν έχει το θάρρος να επωμισθεί την πολιτική ευθύνη για την πλήρη αποδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και μεταφέρει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών.»
  πηγή: http://isathens.wordpress.com/
  Τυχαίο, δεν νομίζω!!
  Μήπως τελικά η αριστερά δεν κοιμάται όπως νομίζετε αλλά είναι πιο έμπειρη και πονηρεμένη;

 4. Το άρθρο σας κύριε Τσίμα είναι εύστοχο και αληθινό, όμως η ουσία δεν είναι τόσο τα νούμερα όσο το ότι και στην υγεία αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στην πολιτική, στην δημοσιογραφία, στη νομική, στις εφορίες, στις πολεοδομίες και γενικά σε όλους τους κλάδους είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς.

  Το συμπέρασμα είναι κοινό.Το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην Ελλάδα είναι το έλλειμμα ανθρωπιάς, ήθους, αξιοπιστίας και παιδείας.
  Δεν χρειάζεται ο αγρότης τις επιδοτήσεις για να γίνει αποδοτικός, χρειάζεται απλά να δουλέψει και να παράξει.
  Δεν χρειάζεται ο γιατρός να συνταγογραφεί 4-5 διαφορετικά φάρμακα όταν αρκεί μια ασπιρίνη, ή να δίνει την αντιβίωση (ακόμη και κινολόνες) με το καλημέρα,
  …ούτε ο δημοσιογράφος χρειάζεται να καλύπτει ή να αποκαλύπτει κάτι και μετά να το αφήνει έρμαιο της μοίρας του, αλλά να παρακολουθεί την πορεία της εκάστοτε υπόθεσης και να ψάχνει και να απαιτεί την κάθαρση…και να είναι πιστός σ’ αυτό που κάνει.

  Πολλά »πρέπει» και τίποτα δε γίνεται. Γιατί;

  Επειδή όλοι τρώνε όσα δεν έπρέπε να τρώνε, όλοι κλέβουν, όλοι εξαπατούν, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Όλοι σήμερα έχουν πάρει τα βουνά, βγήκαν στο αντάρτικο, γιατί σου λέει…αφού τρώνε οι πατ(λ)έρες μας οι βουλευτές, αφού τρώει ο δικηγόρος, ο δικαστής, ο δημοσιογράφος, ο δήμαρχος, ο γιατρός, οι καθαρίστριες…. εγώ είμαι ο μαλάκας και δε θα φάω; Μα έτσι κι αλλιώς κανένας δεν τιμωρήθηκε σ’ αυτή τη χώρα για κανένα αδίκημα, ούτε καν για φόνο (υποκλοπές-Vodafon,), για κατάχρηση δημοσίου πλούτου θα μπούνε μέσα; Αφού το δημόσιο είμαστε εμείς κι εμείς το δημόσιο.

  Το ψάρι δεν βρωμάει απλά,…έχει πιάσει μπίχλα μέχρι και το τελευταίο λέπι, από την ουρά μέχρι το κεφάλι….δεν έχει μείνει όρθιο τίποτε!Κι όσο υπάρχουν παραθυράκια σε κάθε νόμο, κι όσο κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται, κι όσο κανένας δεν λογοδοτεί και δεν τιμωρείται, άλλο τόσο, ότι κι αν κάνουμε θα καταλήγει στο κενό. Η κάθε σωστή κοινωνία για να μπορεί να λειτουργήσει χρειάζεται ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο να στηρίζει όλο το σύστημα,και πάνω απ’ όλα χρειάζεται ήθος, για να μπορεί να κρίνει, παιδεία, για να μπορεί να σκέφτεται, και πυγμή για να μπορεί να εφαρμόζει τα προηγούμενα.

  Οι πολιτικοί σήμερα προσπαθούν να μας σώσουν από μια χρεωκοπία που οι ίδιοι προκάλεσαν και πάνε να μας κάνουν Ευρωπαίους. Καλά κάνουν, όμως να προσέξουν μήπως κι έρθει εκείνη η μέρα που εμείς θα έχουμε γίνει Ευρωπαίοι αλλά αυτοί θα έχουν παραμείνει Ελληναράδες ….τότε, μάλλον θα μας πέφτουν λίγοι.

  Αυτοκάθαρση παντού!

 5. Aγαπητέ κε Τσίμα,
  Παρακολουθώ τη δημοσιογραφική σας δουλειά στον τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα από 20ετίας και πλέον και σας εκτιμώ ιδιαιτέρως (άλλως θα απαξίωνα να σχολιάσω το άρθρο σας). Νομίζω ότι, όταν προσεγγίζετε τόσο σοβαρά θέματα, οφείλετε να είστε περισσότερο μελετημένος και λιγότερο επιδερμικός. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας είναι χαμηλές και η αποτελεσματικότητα τους (εδώ έχετε δίκιο) ακόμη χαμηλότερη, οδηγώντας έτσι σε έκρηξη των ιδιωτικών δαπανών υγείας, χρήματα που καταλήγουν στους μεγαλοπιχειρηματίες του ιδιωτικού χώρου και σε διαφθορά (φακελάκι κ.α.). Οι απαιτήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου (http://assets.tovima.gr/files/Mnimonio3.pdf σελ.46) ορίζουν, ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν περαιτέρω και θα παραμείνουν κάτω του 6% του ΑΕΠ, και η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων είναι ο πρωταρχικός αν όχι ο μόνος στόχος του πολυνομοσχεδίου για την υγεία που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Αυτή είναι η αλήθεια και τα υπόλοιπα είναι για να έχετε να λέτε στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, όπου δικάζετε κάθε βράδυ όποια κοινωνική ομάδα αντιδρά, εφαρμόζοντας τον περίφημο κοινωνικό αυτοματισμό, που τα ΜΜΕ τείνουν να εξελίξουν πλέον σε κοινωνικό κανιβαλισμό (σχετικώς παραπέμπω σε άρθρο συναδέλφου σας στην ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/02/2011&id=249520). Η κριτική σας στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο (νόμος πλέον) για την υγεία στην τελευταία παράγραφο του άρθρου σας, εξαντλείται στην ρηχή οπτική της πολιτικής τους (από δεξιά ή από αριστερά) προέλευσης. Ε, δεν είναι έτσι. Πρόκειται για τον αγώνα μιας επιστημονικής-επαγγελματικής ομάδας (με σημαντικές εντός της διαφοποιήσεις συμφερόντων-διεκδικήσεων-και κατεστημένων προνομίων έχετε δίκιο) να αποφύγει την επαγγελματική της ισοπέδωση. Η ενοποίηση των κλάδων υγείας των 4 μεγαλυτέρων Ταμείων που ασφαλίζουν το 90-95% του πληθυσμού (εξαιρουμένων μεταξύ άλλων των δημοσιογράφων βεβαίως) σε μία δομή που λέγεται ΕΟΠΥΥ, ενώ είναι επί της αρχής σωστή, αποκλείεται όμως να παράσχει υπηρεσίες επιπέδου, την στιγμή που για την χρηματοδότηση του προβλέπεται από τον νόμο ποσοστό <0,7% του ΑΕΠ. Οι δε ιατροί που θα κληθούν να συμβληθούν και να προσφέρουν υπηρεσίες στα ιδιωτικά τους ιατρεία (έχοντας αναλάβει βέβαια το κόστος λειτουργίας τους) προβλέπεται από το μνημόνιο (http://assets.tovima.gr/files/Mnimonio3.pdf σελ. 45) να αμείβονται με αμοιβές ΟΑΕΕ, ήτοι 600-650 Ε το μήνα (κάτι που παρά τη θολούρα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι καλεσμένοι στα κανάλια σας υπουργοί,υφυπουργοί, διοικητές κ.α. ουδέποτε διέψευσαν). Αγαπάτε τα νούμερα κε Τσίμα, να σας δώσω μερικά: ένας ιατρός του ΙΚΑ εξετάζει 40 ασθενείς την ημέρα, 200 την εβδομάδα, 800 τον μήνα και αμοίβεται για αυτό έως 1500Ε, κοστίζει δηλαδή έως 2Ε ανά ασθενή. Με το νέο σύστημα "ελεύθερης επιλογής ιατρού" είναι δυνατόν ο ιατρός να αμοίβεται 20Ε κατά πράξη και περίπτωση, όπως αδιαμαρτύρητα ακούγατε τους υπουργούς να σας λένε; Αντιλαμβάνεσθε ότι μιλάμε για 10πλασιασμό του κόστους που θα τίναζε τα Ταμεία στον αέρα σε 1-2 μήνες; Eίμαι βέβαιος ότι το αντιλαμβένεσθε, όπως είμαι βέβαιος ότι το αντιλαμβανόσασθαν και όταν το ακούγατε και στο δεξί άνω παράθυρο του Mega, χωρίς να το καταγγείλετε ως κραυγαλέο ψεύδος. Η κοινωνία βράζει κύριε Τσίμα, έστω και υποδόρια (5000 γιατροί στους δρόμους, μπορεί να μην σας κάνουν εντύπωση, αλλά είναι πρωτοφανές). Το εξαιρετικό άρθρο του συναδέλφου σας κου Λυγερού στο ίδιο ιστολόγιο http://www.aixmi.gr/index.php/apognosi-odigei-se-tyfli-orgi/ αναλύει το διόλου απίθανο ενδεχόμενο μιας καταστροφικής κοινωνικής έκρηξης τυφλής οργής. Αφουγκρασθείτε λίγο καλύτερα (νομίζω ότι εσείς εν αντιθέσει με τους ομοπαραθύρους σας μπορείτε να το κάνετε.
  Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Σταμάτης Κυρζόπουλος
  http://iatriko-forum.blogspot.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here