Ο εθισμός στη βία γίνεται καθημερινά

1
35

Με αφορμή επεισόδια στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, αλλά και στο ΟΠΑ, δημοσιεύματα επανέφεραν το θέμα της βίας και της παρανομίας στα ΑΕΙ. Χωρίς να παραβλέπω την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εφαρμογή κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας στην καθημερινή εκπαιδευτική λειτουργία και εξάλειψη των απαράδεκτων φαινομένων που πρόσφατα συνέβησαν, θα ήθελα να σταθώ στην εικόνα του κέντρου της Αθήνας σε σχέση με τη βία.

Νομίζω ότι ο εθισμός στη βία γίνεται καθημερινά και από τον περιβάλλοντα χώρο των Πανεπιστημίων. Τόσο το ΟΠΑ όσο και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: η πρόταση για πανεπιστημιακή «αστυνομία» θα είχε ως στόχο την τοποθέτηση φρουρού στην είσοδο ώστε να μην μπαίνουν οι έμποροι αντικειμένων και ουσιών στο κτίριο!

Δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει η πόλη, ο περιβάλλων χώρος που είναι μέσα στα ναρκωτικά και το παράνομο εμπόριο, και υποκρινόμαστε ότι θέλουμε να προφυλάξουμε τον φοιτητικό πληθυσμό από την επαφή μαζί τους; Μα για να μπουν στο πανεπιστημιακό κτίριο πρέπει να διασχίσουν τις ομάδες των εμπόρων αυτών των ειδών πρώτα!

Από τη στιγμή που η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε (η κυβέρνηση διέπραξε, έτσι, τεράστιο έγκλημα για το κέντρο της Αθήνας) που θα έπρεπε να ενισχυθεί αντί να καταργηθεί, η ανομία και η παρανομία βασιλεύουν! Οι καθώς πρέπει πολίτες παρκάρουν όπου θέλουν και οι πλανόδιοι έμποροι θανάτου εγκαθίστανται όπου θέλουν!

Πού είναι η συνεχής παρουσία της αστυνομίας με περιπολίες γύρω από τα ιστορικά και εμβληματικά κτίρια της αθηναϊκής τριλογίας; Έτσι θα γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός; Με την ύπαρξη ομάδων νεαρών που πουλούν ναρκωτικά μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών το βράδυ και όλη την ημέρα μπροστά από το Οφθαλμιατρείο;

Η υποκρισία της Πολιτείας δεν έχει όρια. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ασφαλές μέσα σε μια ασφαλή πόλη. Η αστυνόμευση του κέντρου είναι, προς το παρόν, η μόνη απάντηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο παπάκι πάει στην ποταμιά;
Επόμενο άρθροΗ Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ παραιτείται από βουλευτής
Η Ευγενία Μπουρνόβα διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία και ιστορία πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1958 και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Lyon II. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπήρξε υπότροφος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών (Post-doctorale, 1992) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Maison des Sciences de l'Homme. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικο-επαγγελματικών δομών, δημόσιας υγείας και αγοράς ακινήτων στον αστικό χώρο και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα πανεπιστήμια αριστεροκρατούνται. Επομένως πως να υπάρχει πρόοδος σε αυτά και πως να μετατραπούν σε ναούς της γνώσης όπως στην αρχαία Αθήνα; Ας έπαιρναν την διακυβέρνηση οι εθνικιστές να χτίζονταν μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες, αγάλματα και να αποκτούσε ξανά η Αθήνα την αίγλη του παρελθόντος. Συνέπεια όλων αυτών η ελλιπής παιδεία. Τα ελληνόπουλα πρέπει να μαθαίνουν από την πρώτη δημοτικού αρχαία ελληνικά για να αποκτούν σωστή κρίση και σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here