Εύκολο πλουτισμό αναζητά ο Έλληνας, ακόμη και μετά την κατάρρευση

7
171

Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη κατάρρευσή του. Κι οι ακραίες «κουτοπόνηρες» συμπεριφορές ορισμένων, όπως οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαβάσει το Μνημόνιο, ή των βουλευτών εκείνων που καταψήφισαν τις τροπολογίες του πολυνομοσχεδίου για να εξυπηρετήσουν τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών ή των δικηγόρων, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη. Αντίθετα, η αναξιοπιστία των κομμάτων είναι πρωτοφανής, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε όλες τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης (από την Alco, την Κάππα Research, την Pulse kok), τα συμπεράσματα είναι τα ίδια. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά του από το 1974, δηλαδή γύρω στο 15% ή και λιγότερο. Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα αλλά με ποσοστά που σε καμιά περίπτωση δεν της εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Η Αριστερά εκτοξεύεται σε πολύ ψηλά ποσοστά, αλλά είναι λίαν αμφίβολο αν αυτό σημαίνει έγκριση του προγράμματός της, ή αποτελεί ένδειξη βαθιάς διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας προς τα δύο μεγάλα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Εντυπωσιακή κι η αύξηση του ποσοστού της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ξεπερνά ακόμα και το ΠΑΣΟΚ. Αν και η εκτίμηση είναι ότι στην πραγματικότητα ως ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν, κυρίως, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ διχοτομείται, ανάμεσα σε εκείνους που παραμένουν σε αυτό και σε ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό που μετακινείται, κυρίως, προς το κόμμα του κ. Κουβέλη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ουσιαστική αλλαγή στάσης,  αλλά περισσότερο έντονο προβληματισμό κι αμφισβήτηση προς όλους. Σε εποχή, μάλιστα, που επέρχονται συγκλονιστικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην ίδια την κοινωνία. Σε  σειρά ερευνών  που διενεργεί η έγκυρη εταιρία MRB, στον άξονα  που έχει δημιουργήσει για να αναζητήσει τις αξίες των Ελλήνων – και που στη μια του άκρη βρίσκεται το «είμαι» και στην άλλη το «έχω» και το «φαίνεσθαι» – παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή εικόνα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι και , μάλιστα αυτοί των νεώτερων ηλικιών, συνωθούνται στην πλευρά του «έχω». Δηλαδή οι Έλληνες, και δη οι νέοι, δεν ενδιαφέρονται για το ποιοι είναι, τι προσωπικότητα, τι μόρφωση, ποια οντότητα διαθέτουν. Αλλά ποια αγαθά έχουν, ποιες πολυτέλειες (ακριβά αυτοκίνητα, επώνυμα ρούχα, σπίτια, πισίνες, ταξίδια στο εξωτερικό, ακριβές διασκεδάσεις κοκ) μπορούν να εξασφαλίσουν  – αδιάφορο με ποιο τρόπο. Και αυτά τα αγαθά θέλουν να τα αποκτήσουν εύκολα, δίχως να κοπιάσουν. Και τα θέλουν αμέσως τώρα, όχι στο μέλλον. Ακόμα και μετά την κατάρρευση της οικονομίας, ο εύκολος πλουτισμός, η άνετη ζωή παραμένει το ζητούμενο. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Καταδεικνύει γιατί οι νεώτεροι Έλληνες βαρύνονται με υπερδανεισμό και  γιατί η Ελλάδα είναι, για παράδειγμα , η χώρα με τα περισσότερα καφέ και τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Η εικόνα αυτή είναι αναμφίβολα εικόνα παρακμής. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, που ουδείς μπορεί να αγνοεί. Κι αυτό είναι μια προειδοποίηση προς όλους ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Είναι προειδοποίηση προς την Αριστερά ότι η πολιτική δεν γίνεται, πλέον, με μεγάλες ιδέες κι οράματα, που δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν και δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αλλά χειροπιαστές και άμεσες πολιτικές, που εγγυώνται άμεσο και χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Διάλογος για την αξιολόγηση του κειμένου της τρόικα από δημοσογράφους και τον διευθυντή τους»- http://gkdata.gr/?p=11069

  ο/η Kaka είπε:

  Ελπιδοφόροι Δημοσιογράφοι (ΕΔ): κ. Διευθυντά το άρθρο για το κείμενο της τρόικας. Αν συμφωνείτε να το ανεβάσουμε.

  Δ/ντης: Καλά τι μ..ες γράψατε;

  ΕΔ¨: Τι γράψαμε; Αυτά που διαβάσαμε. Ότι προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις εφορίες, έλεγχο των «βολεμάτων» στο δημόσιο, αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, συμμάζεμα της σπατάλης, διευκόλυνση των εξαγωγών, μέτρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε βιομηχανία, τουρισμό κλπ Επίσης δεν είδαμε τίποτα για 13ο και 14ο μισθό…

  Read more… http://gkdata.gr/?p=11069

 2. Φυσικά και ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός παραμένει ζητούμενο, κύριε Λοβέρδε μας!
  Ο εύκολος ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ πλουτισμός έχει εφευρεθεί προ πολλού από τους απατεώνες και τους πολιτικούς (σύνολο και υποσύνολο).

 3. κυιρε Λοβερδο, απο ποια/ες ακριβως δημοσκοπηση/εις της mrb βγαζεται τετοια συμπερασματα για τον Ελληνα? μπορειτε να μου υποδειξετε εστω και μια? σας προκαλω να μου βρειτε, γιατι εγω οσες (των τελευταιων 15 μηνων) εψαξα στο site της mrb δεν περιειχαν ουτε ενα τετοιο στοιχειο

 4. Έχω να κάνω μια ερώτηση περί της «συντεχνίας των φαρμακοποιών»(!!).

  Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα συνέδριο, όπου συζητήθηκαν οι ευκερίες της κρίσης. Σαν υποενότητα, ήταν και η «ευκερία» των φαρμακοποιών να επεκτείνουν το ωράριο τους κατα τις 20 ώρες περίπου την εβδομάδα!

  Ο ομιλητής μάλιστα έφερε ένα (ατυχές) προσωπικό του παράδειγμα, ότι εξυπηρετήθηκε Σάββατο πρωί (από εφημερεύον φαρμακεϊο) και αυτό του άρεσε πολύ…λέει!

  Σας ερωτώ λοιπόν:

  1) Εάν από καθαρή κούραση και αποσυγγέντρωση, ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας, σας δώσει λάθος φάρμακο για εσάς, τη γιαγιά ή το παιδί σας, ποιός θα έχει την ευθύνη;

  2). Ας ξεχάσουμε για λίγο τα φαρμακεία σε τοποθεσίες όπως στο The mall athens και άλλες κεντρικές περιοχές. Το φαρμακείο στο στενάκι της Χ μικροσυνοικίας; Θα χτυπάει μύγες ακριβώς. Και θα σβύνει τα φώτα γιατί δε θα΄χει ούτε τη ΔΕΗ να πληρώσει.

  Άρα, ας σκευτούμε καλύτερα πρίν κρίνουμε και ιδιαίτερα δημόσια! Γιατί μάλλον όλα αυτά είναι ευκερίες για τους ήδη ευνοημένους…να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί!

  Με ελάχιστη εκτίμηση αλλά περίσσιο σεβασμό,

  Πέτρος.

 5. Είναι δύσκολο για τον λαό να δεχθούμε, τι κατάρρευση εξωτερικής πολιτικής αξιοπιστίας από κάθε διαπραγματευτική συνεχεια με τους δανειστές, έτσι όλοι τρέχουμε σαν ζαλισμένες κότες να βρούμε ένα πολιτικο κόμμα που θα μας ευχαρίστηση περισσότερο ώστε να τιμωρήσουμε το ΚΑΚΟ ΠΑΣΟΚ που μας έφερε εδώ.
  Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν να δώσουν άλλη πολιτική εναλλακτική λύση έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία προς στους δανειστές, υπάρχει ελπίδα να μας βοηθήσουν. Τώρα οι δανειστές απευθύνονται κατευθείαν στο λαό να καταλάβει πως τα πολιτικά κόμματα λένε ψέματα,k δεν θα δεχτούν αλλα πολιτικά παιχνίδια γι’ αυτο θέλουν να επιβάλουν κάποιον διαχειριστή, ως λύση.
  Δεν ξέρω αν αυτό που συνεχίζουν να μας κοροιδεuουν είναι για το καλο μας η την καταστροφή? Αυτοί τα λεφτά τους τα ευφιγaδεψαν στο εξωτερικό δεν έχουν τίποτα να χάσουν, κυκλοφορούν ανάμεσα μας k γελάνε.

 6. Κύριε Λοβέρδε, με καθε σεβασμό, αλλά μήπως δε χρειάζεται πια να αναλύετε ολοι εσείς του Τύπου κάθε πρόθεση ψήφου άλλου κόμματος πλην των 2 δήθεν «αξιόπιστων» με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνετε τον κοσμάκη να πιστεύει ότι αν δεν επιλέξει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πάει η ψήφος του τσάμπα (2η παράγραφος) ; Γνωστό κόλπο, διεθνές, με τον όρο «χρήσιμη ψήφος.. Ναι, δείχνουν αυτά αμφισβήτηση προς όλους. Βλέπετε τριγύρο σας κανένα λόγο που να δείχνέι ότι δεν θα έπρεπε; Και τόσες δεκαετίες που μας κυβερνούν αυτοί οι 2, τι ακριβώς καλό μας άφησαν πέρα από «φτιαχτές και κάλπικες ουτοπίες»; Τουλάχιστον αν μας άφηναν παρακαταθήκη τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάτι θα γινόταν.. Γιατί δεν κάνετε ένα ρεπορταζ που να δείχνει ποιοι και πόσοι βουλευτές είχαν την μακροβιότερη «καριέρα» στη βουλή τα τελευταία 30 χρόνια, πόσοι απ’ αυτούς συνεχίζουν ακόμα, και τι ακριβώς καλό μας έχουν κάνει; Για τους ίδιους και τους «φίλους» είμαι σίγουρος πως έχουν κάνει πολλά. Και για πείτε μου, υπάρχει σήμερα ένας μηχανισμός (δικαιοσύνης ή οτιδήποτε) που να αποδώσει ευθύνες σ’αυτούς για το χάλι που έχουν φτάσει αυτον τον τόπο; Και πότε έδρασε τελευταία φορά. Και με συγχωρείτε, αλλά είμαι νέος και όπως οι περισσότεροι γνωστοί μου, πλην των κομματόσκυλων που εκτρέφουν με συνέπεια τα ΑΕΙ τόσα χρόνια, έχω ηθική, παιδεία και αξίες που δε μετριούνται με χρήμα. Όρεξη να βλέπω τα καρναβάλια κάθε μέρα να παρελάζουν στα ΜΜΕ δεν έχω, άλλα δε θα κάνω τη χάρη σε κανέναν σας να μου μολύνετε τα όνειρα και θα περιμένω με υπομονή την ευκαιρία να τιμωρήσω όλους αυτούς που για χρόνια σπαταλούν την ανάσα μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here