Φεύγουν οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν- Ιστορική συμφωνία με Ταλιμπάν

0
93

Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, Προβλέπει αποχώρηση όλων των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών, καθώς και δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, ενώ δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Στις επόμενες 135 ημέρες οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη στους 8.600 στρατιώτες. Η πλήρης αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, που βρίσκεται στην Καμπούλ, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μόνιμη, συνολική εκεχειρία. Πρόσθεσε, όμως, ότι η «Ουάσινγκτον δεν θα διστάσει να ακυρώσει τη συμφωνία αν οι αντάρτες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε για «ιστορική ευκαιρία για την ειρήνη», ενώ ο ηγέτης των Ταλιμπάν Σιρατζουντίν Χακάνι, τόνισε  ότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη στήριξή τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν θα οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here