Η φιέστα ήταν χέστα και το παραμύθι παραμύθιασμα

29
65

Ας γίνει η κάμπια πεταλούδα…

Δεν το κρύβω. Από κάποια στιγμή και έπειτα πίστεψα ότι η κρίση είναι εν δυνάμει ευκαιρία. Ένα καθαρτήριο εξαγνισμού του εν πολλές αμαρτίες περιπεσόντος έθνους και διαβατήριο, συνάμα, για one way ταξίδι από την κόλαση της ηθικής μας χρεοκοπίας στον παράδεισο του «ωραίοι ως Έλληνες».

Τριανταβάλε χρόνια πριγκηπικού βίου ήταν τόσο καλά για να ‘ναι αληθινά. Η φιέστα διαρκείας, τελικώς, ήταν χέστα και το παραμύθι δυστυχώς παραμύθιασμα… Θες μας την είχανε στημένη, θες βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας, η κατάληξη είναι μία και δεν αλλάζει: Ζούμε ως χώρα τον επίλογο της διδακτικής ιστορίας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα ρούχα του αυτοκράτορα», όταν ο φαντασμένος βασιλιάς συνειδητοποιεί βίαια ότι τόσο καιρό κυκλοφορούσε ξεβράκωτος, με αναπόφευκτη κληρονομιά την κατάρρευση, τη χλεύη και την κατακραυγή.

Ας είναι. Δύο χρόνια βαθειάς και ανελέητης κρίσης θεωρώ ότι μας έκαναν, αν μη τι άλλο, σοφότερους και δυνατότερους. Έχω πειστεί πια ότι το γιγαντιαίο πρόβλημα που στοίχειωσε τη δόλια τη χώρα, δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον αφανισμό της. Κάθε άλλο. Η ορθή και ψύχραιμη διαχείριση της κρίσης, μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, μπορεί να αλλάξει τα κόζια και να αποτελέσει αφετηρία εθνικής αναγέννησης. Διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα, που δεν θα επιβληθεί από κανένα Μνημόνιο και κανένα ΦΕΚ, αλλά θα προκύψει ως φυσικό επακόλουθο και ως η μόνη λύση.

Ο δραπέτης Τιμ Ρόμπινς στο αριστουργηματικό «Τελευταία Έξοδος, Ρίτα Χέηγορθ» κολύμπησε μέσα σε μια απαίσια θάλασσα από περιττώματα, για να φθάσει στην Ιθάκη της ελεύθερίας, έπειτα από δεκαετίες άδικης κάθειρξης. Θέλω να πιστεύω ότι (τηρουμένων των αναλογιών), μία τέτοια άχαρη, δύσοσμη και δυσάρεστη πορεία προς την οριστική λύτρωση μπορεί να ακολουθήσει και η πατρίδα μου, βγαίνοντας στο τέλος νικήτρια στη μάχη με τα εντός κι εκτός συνόρων θηρία.

Από τον υποφαινόμενο Πολίτη στη Λάρισα ως τον κύριο Πολιτίδη στη Δράμα, από τον Πολιτάκη στην Κρήτη στον Πολίτογλου του Έβρου, κι από τον Πολιτέλη της Μυτιλήνης στον Πολιτόπουλο της Καλαμάτας, έχουμε όλοι δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να ελπίζουμε και να επιδιώκουμε εμπράκτως στην καθημερινότητά μας την αλλαγή, το καλύτερο. Τότε ναι. Θα ξαναδούμε φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ.

Δυστυχώς, όλα τούτα μοιάζουν ουτοπικά, ανέφικτά και μη υλοποιήσιμα, κολλημένα στο «θα» και το «ίσως» παρά τα απανωτά ηλεκτροσόκ της δυσβάσταχτης χρεοκρατίας. Καθημερινά γινόμαστε θεατές ενός όχι και τόσο ανεξήγητου φαινομένου τύπου «Γιοφύρι της Άρτας»: Ό,τι κι αν χτίζεται σιωπηρά και σταθερά ως απόρροια των θετικών συνιστωσών και των προοδευτικών κοινωνικοπολιτικών ζυμώσεων που επιβάλει η κρίση, γκρεμίζεται μονομιάς σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, μαζί του και οι ελπίδες μας.

Η αιτία του κακού δεν είναι απρόσωπη, αλλά έχει ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ. Οι κάθε λογής «κωλοέλληνες» με τις άθλιες μπλαζέ νοοτροπίες τους και μότο ζωής το «μαγκιά, κλανιά, ποδήλατο» δεν αφήνουν τον άρρωστο να γιάνει και εξακολουθούν να τσιφλικοκρατούν κλινήρεις την πατρίδα και τα υγιή της στοιχεία.

Είναι όλοι εκείνοι που εξακολουθούν να κατεβάζουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους για να εκσφενδονίσουν τα σκουπίδια τους, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι προφυλακτικά, δίνοντας μαθήματα συμπεριφοράς στα παιδιά τους, προσδίδοντας μια ελεεινή εικόνα ΧΥΤΑ στους δρόμους και τα δρομάκια της επικράτειας.

Είναι όλοι εκείνοι που έχουν δώσει και επιβάλει τη δικιά τους ερμηνεία στα φανάρια όλης της χώρας, καταπατώντας κάθε ίχνος πολιτισμένης οδηγικής κουλτούρας. Δρουν σα ζώα που κρατούν τιμόνι και ωσάν τυφλωμένα χουλιγκάνια τα βλέπουν όλα μονοχρωματικά. Τί πράσινο, τί πορτοκαλί, τί κόκκινο; Για αυτούς είναι όλα πράσινο, και δε σταματούν ποτέ. Κι εμείς οι υπόλοιποι γεμίσαμε τα αμάξια μας με χάντρες, ματάκια, παναγίτσες, σταυρουδάκια και λοιπά φυλαχτά με την ελπίδα να μη διασταυρωθούν ποτέ οι δρόμοι μας.

Είναι όλοι εκείνοι που εξοστρακίζουν εμένα και τα παιδιά μου από κάθε λογής δημόσιο χώρο, καπνίζοντας σαν Τούρκοι παντού και πάντα, γράφοντας στα απαυτά τους τον αντικαπνιστικό νόμο και τις ελεγκτικές αρχές.

Είναι όλοι εκείνοι που επιτρέπουν ακόμα στον παραβάτη του κάθε νόμου να επιβάλλεται με τσαμπουκά στους νομοταγείς πολίτες, υποχρεώνοντάς τους σε κοινωνική εσωστρέφεια και απομόνωση.

Είναι όλοι εκείνοι που αδιαφορούν δείχνοντάς μας το ουροποιογεννητικό τους σύστημα, όταν τους λες ότι μετά από 30 χρόνια ληστρικού και καταδικαστικού για τα παιδιά μας πλιάτσικου, φυλακή πήγαν μια Μπουρμπούλια κι ένας Μπέος!

Είναι όλοι εκείνοι που χρησιμοποιούν ακόμα, όχι τις γεύσεις αλλά τις λέξεις με ονομασία προέλευσης, θεωρώντας ότι έτσι ξορκίζουν το κακό και παίρνουν άφεση αμαρτιών. «Δεν υπάρχει αντίστοιχη της λέξης φιλότιμο σε κανένα λεξικό του κόσμου», υποστηρίζουν. Σύμφωνοι, αλλά ομοίως δε συνάντησα αντίστοιχες των λέξεων ρεμούλα, τζάμπα μαγκιά και λαμογιά σε καμία από τις χώρες που επισκέφθηκα. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Μια αμπρουτσέζικη παροιμία λέει ότι «η μάνα του μαλάκα είναι μονίμως έγκυος». Και, δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό τείνει να γίνει κανόνας. Αν θέλουμε σα χώρα να σηκώσουμε κεφάλι, αυτό θα επιτευχθεί υπό έναν αδιαπραγμάτευτο όρο: Πρέπει να πεταχτούν στον Καιάδα της απόρριψης όλα αυτά τα παθογόνα υβρίδια που λυμαίνονται τον τόπο και αναχαιτίζουν κάθε απόπειρα απογείωσης. Τότε μόνο η ασκήμια του σήμερα θα δώσει τη θέση της σε ένα πολύχρωμο ελπιδοφόρο τοπίο.

Και στη δύσκολη διαδρομή να μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν υπάρχει τίποτα σε μια κάμπια που να σε προϊδεάζει ότι θα μετατραπεί σε όμορφη πεταλούδα

ΥΓ: Χρόνια πολλά και αρθρογραφικά στους συντελεστές της όμορφης aixmi.gr.

Κατά τη διάρκεια αυτού του υπέροχου ταξιδιού, αναγνώστες κι αρθρογράφοι, χτίσαμε μια δυνατή, έντονη, αμφίδρομη και διαδραστική σχέση, από την οποία όλοι ανεξαιρέτως διδαχθήκαμε πολλά.

Και αυτή είναι ίσως η μυστική συνταγή αυτού του σάτ: Ο πλουραλισμός, η δημοκρατικότητα και ο τεράστιος πλούτος των ιδεών του. Οι οποίες μοιραζόμενες, δεν θα πεθάνουν ποτέ…

*Ο Αλέξης Πολίτης είναι ιατρός του Ε.Τ.Α.Α. στη Λάρισα και σύντομα θα ξεκινήσει την ειδίκευσή του στην πνευμονολογία – φυματιολογία.

Follow on twitter: @AlexisPolitis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ «Έλληνας Σιράκ» θα μας έκοβε το τσιγάρο
Επόμενο άρθροΤο ποδόσφαιρο βγάζει τα μάτια του με το ξεκατίνιασμα για τη διαιτησία
Αν τον επισκεπτόταν ποτέ το τζίνι του παραμυθιού, εκτός από υγεία, ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη, θα ζήταγε και κάτι ακόμα: Την επιμήκυνση της ημέρας. Θεωρεί τις 24 ώρες λίγες, για να χωρέσουν όλα του τα όνειρα για ζωή και δημιουργία. Πατέρας δύο παιδιών, ειδικός πνευμονολόγος , με ένα διδακτορικό και ποικίλα άλλα ερευνητικά προγράμματα να τρέχουν, ενεργό μέλος του αντικαπνιστικού ιατρικού αγώνα (υπεύθυνος επί σειρά ετών του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας) και τ. αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών ιατρών του νομού Καβάλας. Αν προσθέσει κανείς σε όλα τούτα τις αρθρογραφικές του αναζητήσεις, το διδακτικό του έργο στο ΕΠΑΣ Β. Νοσηλευτών του Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ καθώς και την εβδομαδιαία του εκπομπή σε Καβαλιώτικο τηλεοπτικό κανάλι με τον προβοκατόρικο τίτλο «Η ώρα του Πολίτη» (απόφοιτος με άριστα της σχολής δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1), εύκολα διαπιστώνει ότι το αίτημά του στο τζίνι είναι αν μη τι άλλο δίκαιο. Ηλικιακά ανήκει στη γενιά που ήπιε αμέτρητες φορές νερό από το λάστιχο και επιβίωσε. Από εκείνα τα ανέμελα χρόνια της αλάνας στη Χίο μέχρι σήμερα, στη δεύτερη πατρίδα του, την Καβάλα, ήταν και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της «δια βίου μάθησης». Μιλάει άπταιστα ιταλικά και αγγλικά, ενώ έχει πολύ καλές γνώσεις γερμανικών.

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θηρίο, φύλαγες το καλύτερο για το τέλος της χρονιάς! Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα όλα όσα λες, και συμφωνώ πως η λύτρωση και η εθνική αναγέννηση είναι θέμα ΑΥΤΟ-κάθαρσης και όχι έξωθεν επιβαλλόμενης «τιμωρίας». Ένα κατά βάθος αισιόδοξο κείμενο (απ’ αυτά που μας λείπουν στις μέρες μας) που λέει σκληρές αλλά αναγκαίες αλήθειες και αποδίδει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» (μια πολύ πιο ώριμη, συμμετρική, αντικειμενική και δίκαιη προσέγγιση από το επίσης πολύ ενδιαφέρον «Καθρέφτη-καθρεφτάκι», που ξεσήκωσε θύελλες σαν γκολ-οφσάιντ του Ολυμπιακού!).

  ΥΓ (για μυημένους): Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα επιστημονική σελίδα της ζωής σου, με μετριοπαθή και λελογισμένη προσέγγιση στις συμβολικές ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού χώρου που θα σε φιλοξενήσει!

 2. Δηλαδή θέλεις να πεταχτούν στον Καιάδα της απόρριψης
  τα 9/10 του πληθυσμού;
  Σκέφτηκες άραγε ότι εκσφενδονίζουν τα σκουπίδια τους
  απ’ τα παράθυρα συνειδητότατα σε μιά πατρίδα που τους
  ρίχνει κλοτσιές από πριν να γεννηθούν; η ότι καπνίζουν σαν
  Τούρκοι επειδή είναι η μόνη χαρά που τους έχει απομείνει;
  Σκέφτηκες πως δεν έχουν και ούτε πρόκειται να πάνε σε καμιά
  απ’ τις χώρες που επισκέφτηκες (με τι λεφτά αραγε) και
  απέκτησες οδηγική και άλλες κουλτούρες;

 3. Aγαπητέ Αλέξη, είπες την αλήθεια κι έγινες αμέσως ακραίος.Αυτή δυστυχώς είναι η Ελλάδα και πολλοί Έλληνες του σήμερα. Το άρθρο σου αυτό θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ. Καλές γιορτές να περάσεις με όλη σου την οικογένεια.

 4. εχετε απολυτο δικιο!
  ο καθημερινος τσαμπουκας του καθε ελληναρα: εγω δεν εφταιξα δεν πληρωνω!
  διαβασα τις προαλλες, οτι δεν εχει σημασια με ποιο καραβι ταξιδεψες…. σημασια εχει οτι βρισκομαστε ολοι στην ιδια βαρκα αυτη τη στιγμη…. αυτο ισως θα επρεπε να το διαβασουν και οι πολιτικοι που…. υποτιθεται οτι μας αντιπροσωπευουν και οτι …. φροντιζουν για το καλο μας…..δεν το νομιζω!
  νασται καλα. με τιμη γ.σ.

 5. εχετε απολυτο δικιο!
  ο καθημερινος τσαμπουκας του καθε ελληναρα: εγω δεν εφταιξα δεν πληρωνω!
  διαβασα τις προαλλες, οτι δεν εχει σημασια με ποιο καραβι ταξιδεψες…. σημασια εχει οτι βρισκομαστε ολοι στην ιδια βαρκα αυτη τη στιγμη…. αυτο ισως θα επρεπε να το διαβασουν και οι πολιτικοι που…. υποτιθεται οτι μας αντιπροσωπευουν και οτι …. φροντιζουν για το καλο μας…..δεν το νομιζω!
  ναστε καλα. με τιμη γ.σ.

 6. Σωστή τοποθέτηση, εφόσον σαν Έλληνες καταλάβουμε ότι δεν φταίνε πάντα οι άλλοι.Ακραία τοποθέτηση αν παραμείνουμε οι ίδιοι Έλληνες που πιστεύουμε ότι εμείς δε φταίξαμε πουθενά.Ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε στο σημερινό δράμα του τόπου μας.Ακόμα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς, εμείς τους ψηφίσαμε, εμείς θα τους ξαναψηφίσουμε, εμείς θα επισκεφτούμε το βύσμα μας (αλήθεια η λέξη βύσμα, υπάρχει σε άλλη γλώσσα..?)προκειμένου να ζητήσουμε οποιοδήποτε ρουσφέτι (αυτή η λέξη, σε ποιά γλώσσα υπάρχει?) μας έρθει στο κεφάλι, εμείς θα τους βρίσουμε όταν ξανασκεφτούμε ότι είναι όλοι διφθαρμένοι και εμείς θα τους ξαναψηφίσουμε όταν έρθει πάλι η ώρα. Στην Ελλάδα καταφέραμε να κάνουμε όλοι το ίδιο πράγμα δίνοντας διαφορετικούς ορισμούς, οι μεν πολίτες κλέβουν το κράτος και αυτό ονομάζεται φοροδιαφυγή, ενώ την ίδια ώρα το κράτος κλέβει τους πολίτες και αυτό ονομάζεται νομοσχέδιο.

 7. Aγαπητέ και άγνωστε γιατρέ, πολλά παρόμοια γράφονται και δημοσιεύονται τον τελευτ. καιρό για τους γνωστούς λόγους. Κρίσης ένεκα! Εμένα που δεν είμαι Θεσσαλός αλλά έχω μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη για το Ν. Λάρισας, με άγγιξες. Οφείλω ένα ειλικρινές
  μπράβο.(Εύγε θα έλεγαν οι παλιότεροι). Μακάρι αυτά που περνάμε, να αποτελέσουν
  το καθαρτήριο για τη βελτίωσή μας. Πολλοί το λέμε αυτό και μάλλον θα συμβεί.
  ….και στου Θεού τ’ αυτί που λένε. – ‘Οπως και νάχει, συγχαρητήρια.
  «Καλές Γιορτές».

 8. Κυριε Πολιτη ας το χωνεψομε επιτελους .οτι την ευθυνη την εχομε αποκλειστικα και μονο εμεις.Ποσες φορες εχομε τρεξει εγω προσωπικα οχι,στα γραφεια τους για το ατιμο το ρουσφετ.Ποσες φορες κατα την διαρκεια των προεκλογικων αγωνων στεκομαστε σαν βλακες ακουγαμε χειροκροτουσαμε .τσακωνομαστε για να φανουμε υπερασπιστες του ενος η του αλλου.Ποσοι απο τους μεγαλοεργολαβους εμπαιναν μπροστα απο το κομμα που προηγειτο για να φανουν μελλοντικα οτι ειναι δικος τους και να εχουν μεριδι στις κομπινες.Ποσοι εφοριακοι γνωριζουν οτι επιχειρησεις κρατουν διπλα βιβλια αλλα δεν τολμουν να κανουν τιποτα γιατι ειναι οι ιδιοι που τους κανουν τις φορολογικες δηλωσεις και με οτι αυτο συνεπαγεται.Λοιπον ηρθε η ωρα να αντιληφθουμε οτι εχομε βαλει και εμεις το χερι μας για να κανουν οι πολιτικοι την χωρα μας μπαχαλο.

 9. Αλεξη μπραβο για μια ακομα φορα.Προσεξε ομως,εχεις την εντυπωση οτι αν δεν εκοβαν απο τους μισθους και τις συνταξεις,αν δεν γινοταν το παραμυθιασμα οτι θα γινει το μεγαλο κραχκαι αν γινοταν οι απολυσεις θα μας εσκουζε οτι δεν παμε καλα,μαλλον οχι και τοτε θα συνεχιζαν να μας κοροιδευουν για να περνανε καλα καποιοι επιχειρηματιες με διπλα βιβλια και καποιοι εφοριακοι να τους κανουν τις δηλωσεις δηλαδη Γιαννης κερνα και Γιαννης πινει και ο μισθωτος να σκυβει το κεφαλι στις διαταγες του αφεντικου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here