Φίλης και Κυρίτσης ζητούν να ακυρωθεί η πώληση των βλημάτων

0
66

Σε «κοινή γραμμή» ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σχετικά με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας καθώς και οι δύο με παρεμβάσεις τους ζητούν να ακυρωθεί η πώληση των βλημάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μεταξύ άλλων ο κ.Κυρίτσης ρωτήθηκε σχετικά και παρέπεμψε στη συζήτηση στη Βουλή όπου θα υπάρξουν οι σχετικές απαντήσεις, όμως όπως είπε «θα πρέπει και η Ν.Δ. να δώσει απαντήσεις» καθώς ελέγχεται κατά πόσο είναι νόμιμο και ηθικό κάποιος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός το σπίτι του να είναι έδρα αδήλωτης offshore.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές τοποθετήσεις αν είναι σωστό αυτό το πράγμα δηλαδή, αν είναι σωστό να θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός και να προκύπτει ότι το σπίτι σου είναι έδρα αδήλωτης offshore και μάλιστα σε Παραδείσια νησιά. Ποιο είναι το νόμιμο και το ηθικό. Για να μην πάμε σε άλλα».

«Διότι αυτός που υπερφορολογείται, υπερφορολογείται γιατί κάποιος δεν πληρώνει φόρους» πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο κ.Φίλης με κείμενο-παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε στο Facebook ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου, ενώ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στη Βουλή. Υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η πώληση του πολεμικού υλικού.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικάσ το κείμενο του: Θα είναι απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων.

Αναλυτικά ο κ.Φίλης γράφει:

Δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.
Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here