Φίλιππος Πλιάτσικας: Όλη η Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα με το τι ψηφίζουμε

0
877

 

 

Ασχολείται με τη μουσική από 12 χρονών. Από το 1984 ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος που άφησε εποχή, τους «ΠΥΞ ΛΑΞ». Η πορεία του είναι αξιοθαύμαστη, με χρυσά και πλατινένια άλμπουμ. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, παρότι έχει λαμπρή καριέρα, είναι αντισταρ, κρατάει χαμηλούς τόνους κι είναι κάτι που τον έχει κάνει πολύ αγαπητό στο κοινό.

Τώρα διανύει πολύ δημιουργική περίοδο και σε λίγες μέρες κυκλοφορεί η νέα του δισκογραφική δουλειά, «Βάλε φωτιά». Μίλησε για την εποχή των ΠΥΞ ΛΑΞ και τους λόγους διάλυσής τους, για την απώλεια του Μάνου Ξυδούς, για την κατάθλιψη που βίωσε και πώς την αντιμετώπισε, για τα χρέη που ανέπτυξε λόγω της υπερφορολόγησης, για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τα talent shows.

Μ.Σ Επαγγελματικά διανύετε πολύ δημιουργική περίοδο, καθώς κυκλοφορεί σε λίγο η νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Βάλε φωτιά» και εμφανίζεστε τα Σάββατα μέχρι τις 8 Απρίλη στην Σφίγγα. Λίγα λόγια για τις δουλειές αυτές.

Φ.Π Στη μουσική σκηνή Σφίγγα βρισκόμαστε κάθε Σάββατο έως και τις 8 Απριλίου, έχοντας στις αποσκευές μας τραγούδια από την εποχή των Πυξ Λαξ, της προσωπικής μου πορείας αλλά δεν θα λείψουν και πολλές μουσικές εκπλήξεις και κάποιες αναπάντεχες διασκευές τραγουδιών, βγαλμένων από τα παλιά. Φυσικά, στο πρόγραμμα θα ακουστούν και κάποια νέα τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο με τίτλο “Βάλε Φωτιά” .

Γιατί διαλύθηκαν οι ΠΥΞ ΛΑΞ; Φοβηθήκαμε ότι θα επέλθει κορεσμός…

 

Μ.Σ Η δική μου η γενιά -κι όχι μόνο- πέρασε την εφηβεία της ακούγοντας τα τραγούδια των ΠΥΞ ΛΑΞ. Τι κρατάτε έντονα από εκείνη την εποχή και ποιοι οι λόγοι που διαλύθηκαν;

Φ.Π Οι λόγοι ήταν ουσιαστικοί και αφορούσαν τον κορεσμό που φοβηθήκαμε ότι θα επέλθει και δεν θέλαμε να υποστεί αυτό το συγκρότημα αυτού του είδους τη φθορά.

Μ.Σ Το αγαπημένο σας τραγούδι από τους ΠΥΞ ΛΑΞ ποιο είναι και γιατί; Τελικά οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο; Τι έχει δείξει η ζωή;

Φ.Π Ένα τραγούδι του Μάνου Ξυδούς “Ο Παλιός Σκαραβαίος”, μιλάει για τη διαδρομή μας στη ζωή, με ένα μοναδικό τρόπο. Ο προορισμός των παλιών αγαπών είναι υποκειμενικός, για άλλους είναι ο παράδεισος, για άλλους είναι η κόλαση, διαλέγεις και παίρνεις.

 

Διαχειρίστηκα πολύ δύσκολα την απώλεια του Μάνου Ξυδούς 

 

Μ.Σ Πώς διαχειριστήκατε την απώλεια του Μάνου Ξυδούς;

Φ.Π Πολύ δύσκολα.

Μ.Σ Πώς ασχοληθήκατε με το χώρο αυτό, ποιοι σας βοήθησαν και πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θα ασχοληθείτε με τη μουσική;

Φ.Π Μια παρόρμηση παιδική – εφηβική, μια ακουστική κιθάρα που μετά από φοβερή επιμονή κατάφερα να μου αγοράσει ο πατέρας μου και όλα πήραν τον δρόμο τους. Ο πιο καταλυτικός σταθμός, ήταν η γνωριμία μου με τον Μάνο Ξυδούς.

Μ.Σ Κάνατε συνεργασίες τότε με τραγουδιστές από άλλα είδη μουσικής. Όπως με τον Βασίλη Καρρά, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο αλλά και τον Ψαραντώνη. Σήμερα θα συνεργαζόσασταν, για παράδειγμα με την Πάολα, τον Αντώνη Ρέμο ή την Άννα Βίσση;

Φ.Π Δεν πιστεύω στην έννοια της κριτικής και της απαξίωσης απέναντι στον οποιοδήποτε που ασχολείται με οποιονδήποτε τρόπο με την τέχνη. Απλώς δεν έχουν όλοι οι καλλιτέχνες που αναφέρατε την ίδια συγγένεια με μένα. Με αυτούς που αισθάνομαι συγγενής, έχω συνεργαστεί.

 

Μ.Σ Ξέρω ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες θεωρούν ότι η μουσική είναι μία και δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες. Εσείς, όμως, αυτομάτως έχετε τοποθετηθεί στους έντεχνους. Αποδέχεστε αρχικά αυτόν τον τίτλο;

Φ.Π Όχι, δεν αποδέχομαι και ποτέ δεν αποδέχθηκα τον τίτλο του εντέχνου. Κυρίως γιατί δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει και ποια είναι η χρησιμότητα του.

Μ.Σ Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά talent shows. Σας έχει γίνει πρόταση να πάτε ως κριτής, όπως δηλώσατε σε πρόφατη συνέντευξή σας στη Realnews. Ποιοι είναι οι λόγοι; Πώς είδατε τον Κώστα Μακεδόνα στο rising stars ή την απόφαση του Μπάμπη Στόκα να είναι στην κριτική επιτροπή του X factor;

Φ.Π O δρόμος δεν περνάει μέσα από αυτά τα σόου. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.

 

Η εξουσία κοιτάζει μόνο τα πελατάκια της

 

Μ.Σ Πόσο έχετε δει τις απολαβές σας να μειώνονται τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης; Έχετε αποκτήσει χρέη λόγω της υπερφορολόγησης;

Φ.Π Η φορολόγηση είναι βάρβαρη και ανελέητη, δεν λαμβάνεται τίποτα άλλο υπόψην απ’την πολιτική εξουσία παρά μόνο τα πελατάκια τους. Είναι απογοητευτικοί οι περισσότεροι από αυτούς που ασκούν εξουσία. Έχουμε αποκτήσει χρέη λόγω της υπερφορολόγησης και οι απολαβές μας έχουν μειωθεί κατά 80%. Άλλωστε, τώρα τελευταία φρόντισαν στο βωμό της εξυγίανσης, φορώντας τη μάσκα του ζορό, παίζοντας τον ρόλο του εξυγιαντή αλλά παίρνοντας ταυτόχρονα τους παχουλούς μισθούς τους, ουσιαστικά να κλείσουν την εταιρεία που εισέπραττε τα δικαιώματα για τον κόπο μας. Χωρίς καμία πραγματική και ουσιαστική πρόταση διάδοχης κατάστασης, αλλά και καμία πραγματική και ουσιαστική πρόταση για αληθινή εξυγίανση στα όντως σαθρά θεμέλια της ακραίας έως και εγκληματικής κακοδιαχείρισης στη συγκεκριμένη εταιρεία.

 

Κινούμαι σε έναν χώρο πολύ μακριά από τα κόμματα

 

Μ.Σ Πολιτικά σε τι χώρο κινείστε; Ήσασταν από τους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα; Αν όχι, για ποιο λόγο; Θεωρήσατε ότι αυτά που έλεγε ήταν αδύνατον να γίνουν; Αν ναι, μετανιώσατε για την επιλογή σας;

Φ.Π Ακριβώς επειδή σέβομαι την έννοια της πολιτικής και αισθάνομαι πολιτικό ον, κινούμαι σε έναν χώρο πολύ μακριά από τα κόμματα, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θεωρούσα και δεν θεωρώ ότι με την υπάρχουσα δομή και φιλοσοφία τους μπορούν να λύσουν τα πραγματικά προβληματα. Η απάντηση μου στο προηγούμενο ερώτημα, μπορεί να σας καθοδηγήσει σε κάποιους απ΄τους λόγους που το πιστεύω αυτό.

Μ.Σ Αρκετοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών. Πιάσαμε πάτο κατά τη γνώμη σας; Πιστεύετε ότι μπορούμε να πάρουμε τα πάνω μας ή φταίει η νοοτροπία του Έλληνα που φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο;

Φ.Π Ο πάτος είναι υποκειμενικό πράγμα, πάντα υπάρχει χώρος για πιο κάτω. Δεν νομίζω ότι η σωστή μέθοδος για να περιμένουμε μια πορεία προς τα πάνω είναι πρώτα να σκάσουμε στον πάτο. Και ναι, πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό, όπως και σε ατομικό επίπεδο ισχύει, έτσι και σε ομαδικό, η προσωπική ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει, παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

 

Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές

 

Μ.Σ Αρκετοί, πλέον, υποστηρίζουν ότι παρότι έχουμε αριστερή κυβέρνηση, κυβερνάει πιο δεξιά κι από τους δεξιούς. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Φ.Π Δεν πιστεύω σε πρόσημα διακυβέρνησης. Πιστεύω σε ειλικρινείς προθέσεις, σε φίλους ή όχι της πραγματικότητας και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται ή όχι για το κοινό καλό. Νομίζω πως τα αριστερά και τα δεξιά πρόσημα έχουν πάψει εδώ και καιρό να υπάρχουν. Με γνώμονα αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι κανείς θα πρέπει να κάνει την κριτική του. Προσωπικά είμαι το ίδιο απογοητευμένος για τους ίδιους λόγους.

Μ.Σ Η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα; Πολλοί, στην αρχή τουλάχιστον, τον συνέκριναν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Βλέπατε κάποια ομοιότητα εσείς;

Φ.Π Υπάρχει ένας αστικός μύθος που κυκλοφορεί μεταξύ μας εδώ και αρκετό καιρό, ότι «ανεξάρτητα με το τι ψηφίζουμε, όλη η Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ». Νομίζω ότι αυτός ο μύθος με καλύπτει πλήρως.

 

Οι “καμμένες” και “ψεκασμένες” συνομωσιολογίες περί κακών ξένων δε με αφορούν

 

Μ.Σ Έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές; Μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα ή μας κυβερνούν οι ξένοι, όπως πολλοί θεωρούν πως συμβαίνει;

Φ.Π Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η ψήφος είναι ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο…αλλά όχι, δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές. Αυτές τώρα οι “καμμένες” και “ψεκασμένες” συνομωσιολογίες περί των κακών ξένων δεν με άγγιζαν ποτέ και δεν με αφορούν.

 

Αντιμετώπισα την κατάθλιψη με ουίσκι -Δεν το προτείνω σε κανέναν

 

Μ.Σ Κατάθλιψη. Η ασθένεια της εποχής. Έχετε περάσει κάποια περίοδο της ζωής σας -κι αν ναι, πώς την αντιμετωπίσατε;

Φ.Π Με ουίσκι και διάφορα άλλα ποτά. Δεν το προτείνω σε κανέναν γιατί δεν αποδείχθηκε καλή λύση. Έτσι, κατέφυγα στις κανονικές λύσεις που πρέπει κανείς να καταφεύγει και που έχουν σχέση με τη δουλειά με τον εαυτό του και την προσπάθεια για αυτογνωσία.

Μ.Σ Φύση αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Φ.Π Φύση ΑΕΛ

Μ.Σ Τι είναι αυτό που φοβάστε περισσότερο στη ζωή σας και γιατί;

Φ.Π Δεν μπορείς να απαντήσεις για ένα συγκεκριμένο φόβο, είναι φοβερά ευμετάβλητο το τοπίο. Οι άνθρωποι φοβούνται πολλά και τίποτα.

Μ.Σ Τα επόμενα σχέδιά σας;

Φ.Π Παρέα με τον καινούργιο δίσκο, στις αποσκευές μας θα συνεχίσουμε μέχρι και το Σάββατο 8 Απριλίου να εμφανιζόμαστε στη μουσική σκηνή Σφίγγα, παράλληλα με την υπόλοιπη Ελλάδα και ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά για την καλοκαιρινή μας περιοδεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here