Φίλης: Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα -Άδωνις: Στηρίζεις τα Σκόπια..

1
208

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, την οποία μάλιστα είχε αναγνωρίσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών, γεγονός που προκάλεσε σφοδρότατη αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια βουλγάρικη διάλεκτος.

«Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο βουλευτής του Σύριζα στον Real fm.

«Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο Στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά. Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στην σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που υποτίθεται έχει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι για τον ίδιο, το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία. «Εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα».

Ενδεικτική των συζητήσεων στο εσωτερικό του Σύριζα είναι η απάντηση που έδωσε για την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το σημείο να περιληφθεί η όποια νέα ονομασία στο σύνταγμα της χώρας.

«Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθεί στον χρόνο του. Έχει σημασία η συμφωνία να σφραγιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Ο καθένας αλλάζει το Σύνταγμά του όποτε θέλει με εσωτερικές διαδικασίες, αν όμως η συμφωνία αναφέρει συγκεκριμένες δεσμευτικές διατάξεις, τότε δεν είναι εύκολο να αλλάξει», τόνισε.

Φίλης: Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα-Άδωνις: Στηρίζεις τα Σκόπια

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here