Φράχτες και «πέργκολες» στον Έβρο

11
103

Θέλετε φράχτες; Θέλετε τάφρους; Θέλετε τείχη; Δεκτό. Θέλετε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης; Ε, τότε είμαστε σε λάθος δρόμο.

Αν σταθούμε στην ορολογία που συνοδεύει τη σύγχρονη μετανάστευση, αυτό το νέο είδος μετανάστευσης που δεν είναι μήτε ακριβώς οικονομικοί μετανάστες μηδέ συμβατικοί πρόσφυγες, όπως τους ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, αλλά ανήκουν σε μια ενδιάμεση κατηγορία («εξαναγκασμένη μετανάστευση») που στην πλειονότητά της αφορά ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι σχετίζεται με το νερό: influx, wave, flow, κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο. Τη σύγχρονη μετανάστευση δεν την σταματάς μήτε με τείχη μήτε με φράχτες, όπως και το νερό εξάλλου. Μπορείς μοναχά να της αλλάξεις πορεία. Ωστόσο, όσο περισσότερο την εμποδίζεις τόσο θα τρυπώνει από αλλά σημεία, και όσο πιο κρυφά τα σημεία τόσο μεγαλύτερη η ζημιά, όπως και με το νερό εξάλλου.

Δεν υπάρχει θεωρητικός της σύγχρονης μετανάστευσης που να μην εκτιμά ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι άλλα από την ανυπαρξία διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης. Είναι οι περίφημες «unintended consequences» (λανθάνουσες συνέπειες) του Merton, «οι απρόβλεπτες συνέπειες σκόπιμων πράξεων». Όταν, δηλαδή, το κράτος θέλοντας να περιορίσει τη μετανάστευση υψώνει τείχη αδιαπέραστα, φυσικά ή νομικά, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που κατορθώνει θα είναι να ενισχύσει τη λάθρα μετανάστευση και την κερδοσκοπία των λαθροδιακινητών. Θέλετε να πατάξετε τους λαθροδιακινητές; Ένας είναι ο τρόπος: Ορίστε νόμιμους τρόπους εισδοχής μεταναστών.

Ο περίφημος φράχτης, λοιπόν, τι θα κάνει; Απολύτως τίποτα, όσον αφορά στους αλλοδαπούς. Απλώς θα περνάνε από παραδίπλα ή από το Αιγαίο, όπως έκαναν όλα τα χρόνια. Διότι, προφανώς, και τη ροή δεν τη μετατόπισε η Frontex αλλά το market. Οταν το κόμιστρο έφτασε τα 2000-3000 ευρώ από Τουρκία σε Μυτιλήνη ή Σάμο, μια άλλη ομάδα στα επάνω σύνορα έριξε τις τιμές στα 300 ευρώ. Και σε αυτό οφείλεται το ότι πέραν της γεωγραφικής μετατόπισης παρατηρείται και μια ποιοτική αλλαγή: οι πιο φτωχοί, οι πιο ευάλωτοι, οι πιο δυστυχισμένοι … επιλέγουν τον Έβρο. Με τον φράχτη, απλώς ενδέχεται να αυξηθούν λίγο τα κόμιστρα και ίσως … και τα πτώματα.

Όμως, το ζήτημα δεν είναι ο αλλοδαπός. Στην πραγματικότητα, καθόλου δεν θα τον επηρεάσει. Αυτός ο φράχτης και ο περί αυτού λόγος επηρεάζει εμάς: Το κράτος και τους πολίτες. Οσον αφορά τους πολίτες, όλη αυτή η ρητορική κάνει τον πολίτη να αισθάνεται απειλούμενος, ότι τίθεται θέμα εισβολής- ριζοσπαστικοποιείται, πολώνεται και αποπροσανατολίζεται. Αυτό επιθυμούμε; Να τρομάξουμε και να φασιστοποιήσουμε κι άλλο μια κοινωνία που βάλλεται από τα οικονομικά μέτρα και, συνεπώς, είναι έτοιμη να στρέψει τα  βέλη της προς το πιο αδύναμο;  Αυτό θέλει, άραγε, η σημερινή κυβέρνηση;

Όσον αφορά στο κράτος, βάλλεται από τον φράχτη γα τον εξής λόγο. Τη χρονιά που πέρασε, έγιναν γιγάντιες προσπάθειες για να αλλάξει το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Ελλάδας. Όταν όλοι κατηγορούσαν την Ελλάδα για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, το επαίσχυντα χαμηλό ποσοστό απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής, και το αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ μόνο γέλιο προκαλούσε. Υποκριτικό γέλιο; Φυσικά. Αλλά είχαν σθεναρά επιχειρήματα, ενώ η Ελλάδα ένοχα κατέβαζε τα μάτια. Έλεγαν… σταματήστε να βασανίζετε ανθρώπους και μετά τα λέμε.

Και, πράγματι, μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται. Είδανε τις προσπάθειες, διάβασαν τα προσχέδια των νόμων, συναντήθηκαν με αρμόδιους φορείς και, κάπως έτσι, απέφυγε η Ελλάδα και την προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απέκτησε ισχυρούς συμμάχους- κράτη, διεθνείς οργανώσεις αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι των κρατών μελών που συνέχιζαν να μην επιθυμούν καμία αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ.

Όταν ακόμα και ίδιος ο υπουργός της Γαλλίας, ο κ. Besson, στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι -παρουσία εκπροσώπων κρατών -μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και οφείλουμε να την στηρίξουμε καθώς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, και η Επίτροπος η κα. Malmström υπερθεμάτισε τονίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ.

Όλα αυτά, όμως, κινδυνεύουν να γκρεμιστούν με τη ρητορική περί φράχτη. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα φαίνεται να μην εφαρμόζει όσα υποσχέθηκε και να πράττει κάτι άλλο. Ο φράχτης κ. υπουργέ δεν συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών.

Στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που χαιρετίστηκε από όλους, συμπεριλαμβάνεται ο νόμος για το άσυλο, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τα ανθρώπινα Κέντρα Μακράς Κράτησης. Και τίθεται το ερώτημα… όταν υπάρχει αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μολονότι έχει καθυστερήσει τραγικά πολύ, όταν αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης μελέτης των καλύτερων που ασχολούνται με τη μετανάστευση- υπουργεία, θεσμικοί φορείς, ΜΚΟ, Διεθνείς οργανισμοί- γιατί δεν καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του νόμου και αναλωνόμαστε σε πυροτεχνήματα με φράχτες, που είναι τοις πάσει γνωστό πως και χρήματα θα κοστίσουν και κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρουν; Το τόνισε εξάλλου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο μπορούσε σε πιλοτική βάση να λειτουργεί από το Σεπτέμβρη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίζονταν δραματικά οι ροές από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας. Εργασία καμία δεν έχει γίνει για την βελτίωση της Πέτρου Ράλλη μήτε για τα κρατητήρια του Αεροδρομίου. Ομοίως, καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει για την κατασκευή Κέντρων Μακράς Κράτησης, που να συνάδουν με τις οδηγίες του CPT. Όσο δεν για το ΠΔ για τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου …ακόμα αναμένεται η εφαρμογή του- το μαρτυρούν, άλλωστε, οι δεκάδες απεργοί πείνας από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Και τα κονδύλια παραμένουν στα ταμεία, ανέπαφα.

Ο Έβρος χρειάζεται και φράχτες και έργα υποδομής, ώστε να μην πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τα χωριά αυτής της πολύτιμης αν και ξεχασμένης περιοχής της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται, όμως, αυτόν τον φράχτη.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μέχρι το θέμα της προσφυγιάς – μετανάστευσης να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά (παγκόσμια πολιτική – αίτια και μέτρα αντιμετώπισης απο τις δυνάμεις που το προκάλεσαν και το προκαλούν {βλέπε πολέμους και εκμετάλευση λαών}- άδικη αντιμετώπιση της χώρας μας απο την ακολουθούμενη, σκόπιμα ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική για να κρατάνε το πρόβλημα όσο γίνετε μακρυά απο την πόρτα τους, – να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα το σημερινό Ελληνικό πρόβλημα – παγκόσμιο θέμα, κλπ), όσο ανθρωπιστής και φιλόξενος άν είσαι, υπάρχουν και όρια. Δεν μπορείς και να θέλεις να παρέχεις ανθρώπινη διαβίωση και συνθήκες σε π.χ. 100 ανθρώπους που θέλουν φιλοξενία, όταν το σπίτι σου είναι μόλις 50 τετραγωνικά και ο ίδιος μόλις που καταφέρνεις να επιβιώνεις.
  Καλό είναι να θέλω το άριστο, αλλά οτάν δεν μπορώ να το επιτύχω ή έστω μέχρι να το πετύχω είναι προοτιμότερο να κάνω έστω και κάτι θετικό, παρά τίποτα και να διαλλαλώ μεγαλοστόμως το επιθυμητό.

  Με δεδομένο το Δουβλίνο ΙΙ
  Ρωτώ ευθέως όσους αντιτίθενται σήμερα στην λήψη αποτρεπτικών μέσων εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα μας (π.χ. περίφραξη των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, κλπ):
  – Θέλουν να υπάρχει ελέυθερη και ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας όλων των μεταναστών;
  – Να μήν υπάρχει ούτε κάν η μέχρι σήμερα αποτροπή απο Αστυνομικές κλπ δυνάμεις;

  Αν ναί τότε πρέπει να θέλουν και να μπορούν να εξασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσής τους στη χώρα μας. Αν δεν μπορούν και δεν έχουν τον τρόπο να μπορούν, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να βασανίσουν ακόμα περισσότερο αυτούς τους ήδη βασανισμένους ανθρώπους και να τους τροφοδοτεί με ελπίδες για καλύτερο άυριο που δεν έρχεται ποτέ.

  ΝΑΙ στον μακροχρόνιο αγώνα για την καταπολεμίση του κακού στη ρίζα του.
  ΝΑΙ στα μέτρα που βελτιώνουν ή έστω βάζουν φρένο στο κακό σήμερα.

 2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  Σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας φράχτη στον Έβρο

  Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για δημιουργία φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, με σκοπό τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τη χώρα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας για τους κινδύνους, που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την προστασία των προσφύγων ειδικότερα.

  Καταρχήν, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα αλλά όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας φράχτης, τείχος ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν πρόκειται να τους αποτρέψει όταν ξέρουν πως αν παραμείνουν στις εστίες τους δεν έχουν μέλλον και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου.

  Πέρα όμως από το πόσο «αποτελεσματικό» είναι το μέτρο δημιουργίας φράχτη, αλλά και πέρα από τον αρνητικότατο συμβολισμό που θα έχει μία τέτοια ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε φρούριο, είναι πολύ πιο σημαντικό να αναλογιστεί η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠο) τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας κατ’ εφαρμογή του διεθνούς, του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού δικαίου.

  Εφόσον, όπως σημειώνεται και στις δηλώσεις του κ. Υπουργού, ‘η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή…’, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κατ’ επέκταση η προστασία των προσφύγων βασική υποχρέωση της Ελλάδας. Κτίζοντας φράχτες και υψώνοντας τείχη είναι αυτονόητο ότι εμποδίζεται η είσοδος στη χώρα ανθρώπων, που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να τους στερείται η δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται και να τίθεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

  Επίσης, καθώς σε άλλο σημείο των δηλώσεων του Υπουργού τονίζεται ότι ‘…(η κυβέρνηση) παίρνει όλα τα μέτρα για εκείνους που έχουν το δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας..’ είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί αυτή η προστασία των προσφύγων όταν παρεμποδίζεται η είσοδός τους στην ελληνική επικράτεια.

  Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους «παράνομους μετανάστες» -όπως κακώς επιμένει να τους αποκαλεί και ο κ. Υπουργός προκαταβάλλοντας αρνητικά την κοινή γνώμη- εκτός των άλλων, βρίσκονται οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα όποια μέτρα αποτροπής, πλήττουν και προκαλούν ατυχήματα στους πιο ευάλωτους. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, για παράδειγμα μικρών παιδιών, που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σώοι τον φράχτη;

  Αθήνα, 4/1/2011

 3. Ὁ Ἕβρος χρειάζεται ἄλλες ὑποδομές πού οἱ κυβερνήσεις τοῦ κράτους τῆς Ἀθήνας δέν ἀντιλαμβάνονται. Ὁ Ἕβρος χρειάζεται ἀντιπλημμυρικά ἔργα, χρειάζεται ἔργα πο΄’υ θά δώσουν δουλειά στούς κτοίκους του, για νά μήν αἰσθάνονται πολίτες 1οης διαλογῆς. Τό ξέρουν οἱ κυβερνῶντες μας ὅτι τά σχολεῖα τό ἕνα μετά τό ἄλλο κλείνουν στά χωριά μας; Χωριά χωρίς νέους ἀνθρώπους, χωρίς παιδιά τί μέλλον μποροῦν νά ἔχουν; Αὐτή ἡ πεδινή περιοχή τῆς πτρίδος μας δέν πρέπει νά παραμένει στήν μιζέρια,οὔτε οἱ κάτοικοί της θ΄ὑπολογίζονται μόνο ὡς φρουροί τῶν συνόρων. Χρειάζονται ἄλλα κίνητρα πού σήμερα δέν τά ἔχουν. Ἑπομένως ἄς πάψουν οἱ κυβερνῶντες μας νά μᾶς ὑποτιμοῦν, ἄς πάψουν νά μᾶς θεωροῦν ὅτι εἴμαστε ἀμφισβιτούμενες περιοχές. Εἴμαστε πιὀ Ἕλληνες ἀπό ἐκείνους καί ἀπαιτοῦμε τά ἴδια δικαιώματα πού ἔχουν καί ἐκεῖνοι Αὐτά γιά τώρα, ἕπεται καί συνέχεια.
  Ἕνας Ἑβρίτης Κληρικός
  Ἀλεξανδρούπολη 8/1/2011

 4. ΚΥΡΙΑ ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ.ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ.ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2.ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε,Ε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΚΕΜΕΝΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2.ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΜΕΛΕΙΑ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΙΟΓΚΩΘΕΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΚΟ,ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ.ΜΟΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 5. Κυριοι.Ολοι βλεπω να κοπτεστε για τα δικαιωματα των λαθρομεταναστων.Το ολεθριο σφαλμα σας ειναι οτι ποτε σας δεν ανησυχησατε για το τι θα απογινουν τα δικαιωματα των Ελληνων.Μηπως πρεπει να παμε κι εμεις καπου αλλου ως λαθρομεταναστες για να αποκτησουμε δικαιωματα;Γιατι ως Ελληνας πολιτης δεν βλεπω τελικα πουθενα στον οριζοντα κανενα δικαιωμα.Μονο υποχρεωσεις.Και ειναι λογικο η κυρια Αλ Σαλεχ να κοπτεται για τα δικαιωματα των λαθρομεταναστων γιατι απ’οτι μαρτυρα το επωνυμο της ειναι Αραβικης καταγωγης και η πλειονοτητα των λαθρομεταναστων Αραβες….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here