Φρουζής της Novartis: Η Τουλουπάκη με πίεσε να μιλήσω για πολιτικούς, όχι για αυτά που ξέρω

0
149

Ο πρώην ισχυρός αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, επανέλαβε σήμερα στην Προανακριτική της Βουλής ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη του ζήτησε, το 2018, να καταθέσει εναντίον πολιτικών, χωρίς να του κατονομάσει ποια πρόσωπα εννοούσε.

«Διάβασα πως υπήρξαν αμφιβολίες αν έγινε η συνάντησή μου με Τουλουπάκη. Σας διαβεβαιώνω πως η συνάντηση έγινε. Στις 23/6/2018 η Παπαδάκου σε δημοσίευμά της την επιβεβαίωνε. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της κουβέντας γιατί δεν έχω κληθεί να καταθέσω. Δεν εννοούσε η Τουλουπάκη να καταθέσω αυτά που ήξερα. Ζήτησε να πω αυτά που ήθελε η ίδια», είπε.

Ο κ. Φρουζής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έδωσε χρήματα σε πολιτικούς, όπως κατηγορείται. Σημείωσε δε ότι δεν γνώριζε καν τους περισσότερους από όσους αναφέρονταν στον φάκελο της κ. Τουλουπάκη.

«Δεν συνάντησα ποτέ τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τον Αντώνη Σαμαρά δεν τον είδα ποτέ προσωπικά.  Δεν μετέφερα ποτέ τίποτα προς αυτόν. Ούτε τροχήλατο ούτε… ιπτάμενη βαλίτσα. Δυο φορές τον έχω δει. Μία στη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με όλες τις γερμανικές εταιρίες και τους φορείς και μία στο Μαξίμου σε συνάντηση με εταιρείες. Στη συγκεκριμένη συνάντηση την Novartis εκπροσωπούσε ο αλλοδαπός πρόεδρος και εγώ τον συνόδευσα έως στον προθάλαμο μαζί με όλες τις εταιρείες. Χαιρέτησα τον πρωθυπουργό και δεν έμεινα στην κλειστή σύσκεψη. Και στις δυο συναντήσεις διαμαρτυρήθηκα για τις καθυστερήσεις πληρωμών που υπήρχαν».

Πρόσθεσε δε ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά και υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ψηφίστηκε νομοσχέδιο τιμολόγησης φαρμάκων. «Είχαμε όλοι πρόβλημα με τα εκτός πατέντας φάρμακα. Το 2013-14 έγινε μείωση τιμών έως 50%. Ο ΣΦΕΕ είχε πρόβλημα γιατί βασιζόταν κυρίως στα εκτός πατέντας φάρμακα. Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση. Δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί προς κυβέρνηση και υπουργό».

Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη είπε πως τον είχε συναντήσει ως μέλος του ΣΦΕΕ και τον Γιάννη Στουρνάρα ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο ανέφερε ότι τον είχε δει μία φορά σε μία αίθουσα με 20 άτομα, ενώ τον Ανδρέα Λυκουρέντζο μία, ίσως δύο φορές. Τον Μάριο Σαλμά 4-5 φορές ως ΣΦΕΕ και τον Αδωνι Γεωργιάδη 4-5 φορές ως ΣΦΕΕ και πάντα παρουσία μελών του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «η δαπάνη αυξήθηκε στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και έφθασε στα 4 δισ. ευρώ». Υποστήριξε δε ότι είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Ξανθό, που στήριξαν τις θέσεις ΣΦΕΕ και καταψήφισαν το σχέδιο νόμου, πράγμα που τους έκανε χαρούμενους στην εταιρεία. «Η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευνοϊκή διότι, αντί για τρεις χώρες στην ΕΕ, πήγε σε δυο στην ευρωζώνη και οι τιμές φαρμάκων ανέβηκαν. Έβλεπα πολλά στελέχη της τότε αντιπολίτευσης, πριν από το 2015. Τον Γιώργο Σταθάκη τον είχα δει τρεις φορές, όπως και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Είχα πάει και στα γραφεία της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, της Αυγής».

Ο κ. Φρουζής είπε πως είδε και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Νίκο Παππά. Τόνισε μάλιστα ότι «δεν είχα ενοχή να τους δω» και πρόσθεσε πως είχε πάει». Είπε ακόμα πως είχε συναντήσει τους Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Χουντή. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αναφερόμενος στα όσα είχαν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες ότι είχε μεταφέρει στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά βαλίτσα με χρήματα, απάντησε: 

Ο κ. Φρουζής μίλησε και για τον Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη, ο οποίος έφυγε το 2014 από τη Novartis, λέγοντας ότι το 2015 είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος όπου φάνηκε ότι ο Δεσταμπασίδης παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες. «Αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται υπογραφές προϊσταμένων του. Υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι γινόταν με χρήματα».

Αναφερόμενος στην πρώην γραμματέα του, Μαρία Μαραγκέλη, είπε ότι «επί τρία χρόνια με έκλεβε. Ηταν γραμματέας μου για 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα. Ακόμα και φροντιστήρια παιδιών μου. Το 2015 άρχισα να τη βάζω στη γωνία. Ήμουν σε αντιδίκια και με τους δύο παραπάνω. Τον Νίκο Μανία τον γνώριζα. Ως έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να βγάλει άκρη με δελτία τιμών και ένα δικό του λογισμικό».

Τέλος, μίλησε και για κάποια «περίεργα», όπως τα χαρακτήρισε, γεγονότα. «Στο τέλος του 2018 έγιναν δύο περίεργα γεγονότα. Με πήραν από τις ΗΠΑ, από το FBI στο New Jersey. Ήθελαν να μιλήσουν μαζί μου. Έγιναν Δευτέρα τα τηλέφωνα. Ήθελαν ραντεβού εκτός Ελλάδας, στη Βιέννη, τον Οκτώβριο του 2018. Όταν τους είπα πως είχα απαγόρευση εξόδου, μου είπαν πως θα φροντίσουν οι ελληνικές Αρχές. Τους είπα πως δεν θέλω να φύγω από Ελλάδα. Μίλησαν με τον δικηγόρο μου, ο οποίος τους είπε «ελάτε Ελλάδα», αλλά μετά εξαφανίστηκαν».

Σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε πως του έχουν δεσμεύσει 1,8 εκατ. σε λογαριασμό στην Ελβετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here