Γερμανικό σχέδιο πτώχευσης της Ελλάδας εντός ευρώ, λέει η Die Zeit

1
27

Πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας, εντός ευρώ αλλά με προϋποθέσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Η ανησυχία του Βερολίνου είναι πως, με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία του Δημοσίου, η χώρα μας ίσως υποχρεωθεί να σταματήσει την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεών της, κίνηση που θα οδηγούσε στη διακοπή της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με την Die Zeit, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει, σε περιορισμένο βαθμό, τα ελληνικά ιδρύματα.
Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα, προϋπόθεση για αυτή την παραχώρηση θα είναι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Διαφορετικά, δεν αποκλείεται ακόμα και απόσχιση από τη νομισματική ένωση, με τις Βρυξέλλες, όμως να παρέχουν κάποια βοήθεια έως ότου η χώρα μας υιοθετήσει δικό της νόμισμα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αρνηθεί να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα.

Παράλληλα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού EuroInsight θέλει τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup να έχουν καταρτίσει σχέδια ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως τα κράτη ή οι θεσμοί όπου εργάζονται έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επέφερε τυχόν Grexit, όμως «όλοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» τη σημασία αυτών των «ασκήσεων».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here