Σε αναζήτηση των άλλων

1
45

Θα γεννήσω τη λέξη
θα της δώσω τη δύναμη
……
Γ. Φακορέλης, Σκληρότητα

Η θεωρητική κατασκευή της προβολής και καταξίωσης των «πετυχημένων της ζωής» σε μια κοινωνία διακριτών διαστρωματώσεων και σε μια χώρα μεγάλων πολιτικών ανατροπών και κρίσεων, καταλήγει στο αμφίβολης ηθικής αποτέλεσμα της επιβράβευσης, είτε των άκαπνων γόνων ψευτομεγαλοαστικής προέλευσης είτε των καπάτσων/σαλταδόρων/μαυραγοριτών/αστέρων μιας «θεοποιημένης» παρα-οικονομίας.

Η ανάδειξη των τεχνοκρατών σε μαγικό πασπαρτού για την επίλυση ιστορικοδομικών κοινωνικών προβλημάτων, όχι μόνο δίνει εξουσία σε άτομα μονόχνωτης φιλοσοφίας, αλλά και προσδίδει στις πολιτικο-ιδεολογικές διεργασίες χαρακτήρα προγνώσιμων – άρα και ελέγξιμων – αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Η εμμονή σε «γραμμικές λογικές», σε σύγχρονες αλήθειες και σε «τετράδια απόδοσης» – σε συνδυασμό με μια κυριλέ σοβαροφάνεια – αφενός καλλιεργεί μια εφήμερη και επίπλαστη politically correct συμπεριφορά κι αφετέρου διακρίνει τους πολιτικούς/πολίτες σ’ αυτούς που υποκρίνονται ότι «έπιασαν το μήνυμα των καιρών» και σ’ αυτούς που τους κατηγορούν ότι είναι αδύνατο οι ίδιοι (και οι συγγενείς τους) – χωρίς αυτοκριτική ή συγγνώμη – να αλλάξουν επί τριάντα οκτώ χρόνια ερμηνευτικά εργαλεία.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει κρίσιμο: Πού είναι οι άλλοι; Όχι οι βροντοφωνούντες για το θεαθήναι αλλά αυτοί που θα δείξουν το δρόμο; Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να τους βρούμε.

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕυτυχώς επιστρέφουν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Επόμενο άρθροΑν υποχωρήσει η τρόικα στην Κύπρο, κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποχωρήσουν οι Κύπριοι, χάνει
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ
    ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αρχών και κοινωνικής δικαιοσύνης μιλάει σωστά φιλολαϊκά και στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.Προσωπικά δεν είμαι οπαδός κανενός, ούτε τρώγω αμάσητη τροφή. Τώρα κι ένα χρόνο είχα γράψει ότι μπορεί πολλά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σωστά και κοινωνικά δίκαια, αλλά δεν υπάρχουν ανάλογοι συσχετισμοί δυνάμεων, για να πραγματοποιηθούν. Αυτό φαίνεται και από το φιάσκο του «όχι» των Κυπρίων. Επιβάλλεται η αντίσταση και η διαπραγμάτευση αλλά μέχρι εκεί που παίρνει κάθε ηγεσία.Εκτός εάν μπορούσε η ΕΛΛΑΔΑ και η ΚΥΠΡΟΣ να ευημερήσει ως κράτος εκτός ευρώ με την δραχμή και την λίρα.Πολύ αμφιβάλλω όμως γιατί δεν είμαστε {η Ελλάδα} Σουηδία,και η Κύπρος έχει τα γνωστά προβλήματα και την ευαίσθητη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέση. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει αρκετά χαρακτηριστικά, τριτοκοσμικής χώρας. Δεν είμαι οικονομολόγος δεν έχω τα στοιχεία, δεν είμαι, Κρούγμαν ούτε Στίγκλιτς,για να έχω σφαιρική άποψη και να εκφράσω υπεύθυνη γνώμη π.χ για την επιστροφή στην δραχμή όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here