Για ένα πουκάμισο αδειανό

3
33

Ας πούμε, λοιπόν, ότι αύριο το πρωί γίνεται δεκτή η πρόταση Σαμαρά-Καρατζαφέρη και το διαβόητο πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται. Τι θα αλλάξει;

Προφανώς, δεν θα ζητούν στο εξής άδεια των αστυνομικών αρχών οι φοιτητές για να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις (όπως την δεκαετία του 50). Ούτε θα σταθμεύει αστυνομική δύναμη στα προαύλια των ιδρυμάτων. Δεν θα περιπολούν μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ζωγράφου. Ούτε θα μπορεί να εισβάλει, αυτοβούλως και αυθαιρέτως, η δημόσια δύναμη σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμμιά δημοκρατική χώρα. Ούτε στην Σορβόννη, ούτε στο Χάρβαρντ, ούτε στην Χαϊδελβέργη, ούτε στην Οξφόρδη η αστυνομία μπουκάρει χωρίς την άδεια ή την πρόσκληση των αρχών που διοικούν το πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια πουθενά στον (δημοκρατικό) κόσμο δεν θεωρούνται απλά τμήματα του δημόσιου χώρου. Ούτε αστυνομεύονται σαν να ήταν πάρκα ή πλατείες.

Συνεπώς, είτε διατηρήσουμε είτε όχι το συμβολικό «άσυλο», το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε: την επέμβαση της αστυνομίας πάντα κάποια πρυτανική αρχή, με κάποια διαδικασία λήψης αποφάσεων, και ασφαλώς πάντα με μεγάλο δισταγμό και δυσκολία, και μόνον σε ακρότατη και άφευκτη ανάγκη, θα την εγκρίνει ή θα την προκαλεί. Έτσι συμβαίνει παντού στον κόσμο.

Το ίδιο ισχύει και για το πολυσυζητημένο θέμα της επιβολής της τάξης στην λειτουργία των ιδρυμάτων. Με «άσυλο» ή χωρίς, πάλι υποχρέωση των αρχών που τα διοικούν- και μόνον αυτών- θα είναι να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, την ασφαλή και ελεύθερη διεξαγωγή των μαθημάτων, την αποβολή των «εξωτικών» ταραξιών, ή την διαχείριση κρίσεων, καταλήψεων ή διαμαρτυριών (που δεν είναι δα ασυνήθιστο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια).

Με «άσυλο» ή χωρίς, η πρυτανική αρχή πρέπει να βρει το κύρος, την πειθώ και τα μέσα, ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία, την ασφάλεια και την ελευθερία όλων στο ίδρυμα που διοικεί.

Γι`αυτό μου φαίνεται εντελώς ανούσια και προσχηματική όλη αυτή η συζήτηση περί «ασύλου» που κάθε τόσο ξεσπά. Για ένα πουκάμισο αδειανό τσακωνόμαστε. Και πολιτικάντικα στρίβουμε την συζήτηση από το αληθινό πρόβλημα. Που δεν είναι βέβαια το συμβολικό «άσυλο». Το αληθινό πρόβλημα είναι να αποκτήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι σπουδές που παρέχουν και οι τίτλοι που προσφέρουν, την ίδια αξία, στα μάτια των φοιτητών τους, με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τότε, σχεδόν αυτόματα, νομίζω, θα αποκτήσουν και οι φορείς που τα διοικούν το κύρος και τα μέσα να επιβάλουν την τάξη που οι σπουδές και η έρευνα απαιτούν. Και θα ήταν χρησιμότερο, νομίζω, να τους βοηθήσουμε να το επιτύχουν, από το να τους βάζουμε τρικλοποδιές- μεταξύ άλλων και με τον ανυπόφορο λαϊκισμό της περί «ασύλου» συζήτησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροAλήθειες , ψέμματα και χαμένες ευκαιρίες
Επόμενο άρθροTo μέλλον ήρθε. Και έχει πολύ αίμα
Ο Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο την δικηγορία και, από το 1980, βρήκε καταφύγιο στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «902» και της εφημερίδας «Πρώτη». Γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λόγου («Μετρό» στον Σκαϊ, «Μήλον της Εριδος» στο MEGA, «Μετά» στην ΝΕΤ) και εκπομπές έρευνας («Video» στο MEGA, «Μαύρο Κουτί», με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλογλου, στο MEGA και «Κόκκινο πανί» στον ANT1) καθώς και μία αθλητική εκπομπή, στην διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στην ΝΕΤ. Για έκτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει την "Έρευνα" στο MEGA.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Τσίμα,

    η αστυνομία στο Harvard όντως δεν μπουκάρει. Έχει δικό της αστυνομικό τμήμα. Για του λόγου το αληθές
    http://www.hupd.harvard.edu/

    Σε μια δημοκρατία δεν έχουμε να φοβόμαστε για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αν θεωρείτε ότι οι ιδέες σας δεν είναι ελεύθερες να φτάσουν στα αυτιά όλων τότε αναρωτιέμαι γιατί επιλέξατε να ζείτε σε αυτή τη χώρα και να ασκείτε αυτό το επάγγελμα.

    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα απάντησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here