Γιατί δεν μας πιστεύει κανείς;

4
37

Και ξαφνικά, τα σενάρια χρεοκοπίας αναζωπυρώθηκαν. Κι αυτή τη φορά, δεν είναι μόνο τα “αγγλοσαξωνικά” ΜΜΕ, που κατηγορεί η κυβέρνηση ότι ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας!

Από τα χείλη του ίδιου του κ. Σόιμπλε ακούσαμε ότι τον Ιούνιο θα κριθεί εάν το χρέος μας είναι βιώσιμο…

Λίγες ημέρες αργότερα, ο σύμβουλος επί των οικονομικών της κ. Μέρκελ, το είπε πιο καθαρά… “αναδιάρθρωση, καλύτερα τώρα παρά αργότερα”!

Οι αγορές στέλνουν καθημερινά το μήνυμα…Με επιτόκια στη 10ετία στο 16,5% και στη διετία να αγγίζουν ακόμη και το 28% προεξοφλούν ότι η Ελλάδα, ουσιαστικά, έχει χρεοκοπήσει! Και, φυσικά, τα καθημερινά νέα ρεκόρ στα επιτόκια, που κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσουν, κάνουν όλο και πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό το 2012…

Για ποιο λόγο, όμως, φουντώνουν όλα αυτά τα σενάρια και εκτινάσσονται τα spreads; Μήπως δεν ήξεραν οι αγορές ότι το δημόσιο χρέος θα έφθανε στο 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει να υποχωρεί; Άλλωστε, το λέει και το Μνημόνιο!

Τι άλλαξε, λοιπόν; Πολύ απλά, άλλαξε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει αυτό που υπέγραψε!

Και αυτό το αποδεικνύει και η πορεία των επιτοκίων δανεισμού…

Τον Οκτώβριο, όταν η Τρόικα μας έδωσε τα πρώτα εύσημα για το ασφαλιστικό και τις πρώτες αλλαγές στα εργασιακά, τα spread υποχώρησαν στις 600 μονάδες βάσης, ενώ άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα σημάδια ότι για “επιβράβευση” των προσπαθειών θα μας έδιναν και “τράτο” την επιμήκυνση της αποπληρωμής και καλύτερα επιτόκια!

Το Νοέμβριο, μετά τις δημοτικές εκλογές, όταν οι “τροϊκανοί” επανήλθαν και άρχισαν να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις -στο φορολογικό και στις επιχειρησιακές συμβάσεις- άρχισαν και πάλι οι αγορές να “χτυπούν” το καμπανάκι του κινδύνου! Τα spread “σκαρφάλωσαν” και πάλι στις 850 μονάδες…

Και φθάνουμε στον Φεβρουάριο και στις “αλήστου μνήμης” ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, που μαζεύτηκαν αμέσως και μετονομάστηκαν σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπό τη συνοδεία δηλώσεων του τύπου “δεν θα ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία” και άλλα επαναστατικά… Τα spread στις 1000 μονάδες και συνεχίζουν ακάθεκτα! Ήρθε και η γαλλογερμανική συμφωνία της Ντωβίλ για την αναδιάρθρωση όσων θα προσφύγουν στον Μόνιμο Μηχανισμό από το 2013 και…έδεσε το γλυκό!!!

Τώρα, που η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, τη στιγμή που πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα μέτρα ύψους 26 δισ. Ευρώ, τα spread εκτροχιάζονται και ξεπερνούν και τις 1300 μονάδες!

Η πορεία των επιτοκίων αποδεικνύει ότι κάθε φορά που η Ελλάδα έδειχνε ότι είναι σε θέση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να περάσει μεταρρυθμίσεις με κόστος, οι αγορές σταματούσαν το σφυροκόπημα. Το γεγονός ότι η ανάπαυλα κρατά πολύ λίγο, έχει να κάνει και με την πορεία του προγράμματος. Κάθε φορά που αυτό “κάνει κοιλιά”, έρχονται να μας ταρακουνήσουν.

Το ζήτημα είναι εάν αυτή τη φορά, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ γιατί η πίστωση χρόνου τελειώνει, θα προλάβουμε να αντιδράσουμε…

Η λύση της αναδιάρθρωσης, ίσως να φαίνεται εύκολη, όμως γελιούνται όσοι νομίζουν ότι οι δανειστές θα μας “χαρίσουν” τα χρήματά τους έτσι απλά… Εάν δεν πειστούν ότι σε 2-3 χρόνια δεν θα ξαναζητήσουμε “αναδιάρθρωση”, ούτε επιμήκυνση, ούτε “κούρεμα” θα σκεφτούν.

Εάν δεν δουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα μας κάνουν τη χάρη να διαγράψουν χρέος, γιατί πολύ απλά θα ξέρουν ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να αποπληρώσουμε ούτε την “κουρεμένη” οφειλή.

Οι λύσεις όλες είναι στα δικά μας χέρια…και αυτό θα τονίσουν τη κρίσιμη στιγμή οι δανειστές… “Θέλετε νέα βοήθεια; Πάρτε επιτέλους αποφάσεις”!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ!!!

 2. Σοφία,
  η κατάσταση δεν άλλαξε ουτε οταν ήταν στις 300, στις 600, στις 1000 και ουτε θα αλλάξει αμα πανε στα 2000, στα 3000 κ.ο.κ., δεν καταλαβαίνω γιατί σε καθημερινή βάση μας βομβαρδίζετε απο τα κανάλια και απο τις εφημερίδες πόσο έχει ανέβει ή κατέβει το σπρεντ. Αν ξυπνήσουν ένα πρωί και πουν μια μπαρούφα και τα σπρέντ πάνε στον Θεό, τι θα γίνει?? θα αλλάξει η κατάσταση και θα είμαστε σε χειρότερη μοιρα??
  Η κατάσταση είναι δεδομένη,
  Παράκληση: Αφηστε μας λίγο στην ησυχία μας να δούμε πως θα τα φέρουμε βόλτα με την καθημερηνότητα που μας έχετε αγχώσει, και αν είναι να μας χρεωκοπήσετε η αν είναι να οδηγηθούμε προς τα εκεί, θα βρούμε και πάλι τον δρόμο μόνοι μας, δεν θέλουμε και χορωδία και απο πάνω να μας συντροφεύει στην πορεία μας.
  Αμαν πιά με τα σπρέντ καθε μέρα, συζητήσεις επί συζητήσεων, αναλύσεις επί αναλύσεων κάθε μέρα, ΕΧΕΙΣ πάρει και εσύ κανένα ομόλογο και φοβάσαι τα λεφτουδάκια σου?
  Συνήθως οι τοκογλύφοι φοβούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και πολύ φοβάμαι οτι μάλλον ένα μέρος αυτών των ομολόγων είναι και σε χέρεια αυτών.
  Θα αφήσουμε σήμερα τον γάμο για να πάμε για πουρνάρια?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here