Γίνεσαι Νέα Υόρκη με μια gay parade;

3
116

Η συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο περιοδικό Screw, προαναγγέλλοντας ότι θα παντρεύει ομοφυλόφιλα ζευγάρια κι ότι θα διοργανώσει και γκέι παρελάσεις, άναψε φωτιές στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από την άλλη ο Άνθιμος ήταν επόμενο να μην αφήσουν να πάει χαμένη τέτοια ευκαιρία…

Τι «Σόδομα και Γόμορα», τι «δεν θα παραδώσουμε την κοινωνία μας στους δήθεν προοδευτικούς», το μαλλιοτράβηγμα έχει ξεκινήσει πριν ακόμη βγουν στο δρόμο τα παιδιά κι αρχίσουν οι ιαχές «στη Θεσσαλονίκη αδελφές μου, στη Θεσσαλονίκη!»

Το επιχείρημα του Μπουτάρη με ξάφνιασε πολύ περισσότερο από τις προθέσεις του: «Αν γίνεται gay parade στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, σε όλες δηλαδή τις πόλεις που οι συμπολίτες μας θέλουν να επισκεφθούν για τη ζωντάνια τους, το δυναμισμό τους, το ανοιχτό τους πνεύμα γιατί να μη γίνουν και στη Θεσσαλονίκη;» Αναρωτήθηκε.

Το να ονειρεύεσαι να κάνεις τη Θεσσαλονίκη ελληνική πρωτεύουσα του gay pride είναι ένα θέμα. Το να πιστεύεις, όμως, ότι έτσι θα της προσδώσεις το δυναμισμό της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου είναι εντελώς άλλο…

Πολυταξιδεμένος είναι ο Μπουτάρης και αρκετά ανοιχτόμυαλος για να ξέρει καλά ότι οι πόλεις τις οποίες έχει ως πρότυπα δεν οφείλουν τη ζωντάνια και το ανοιχτό τους πνεύμα στις παρελάσεις. Την οφείλουν στην τεράστια οικονομική τους ανάπτυξη, στην κουλτούρα τους, στο γεγονός ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους όλου του κόσμου για τα πανεπιστήμιά τους, τις επιχειρήσεις τους και το life style τους. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και χώρος για καμιά παρέλαση…

Κι ό,τι κι αν πουν οι τοπικοί Άνθιμοι ή Ψωμιάδηδες κι ακόμη κι αν δε γίνει η παρέλαση γιατί έπιασε μπόρα, ο δυναμισμός, η ζωντάνια και το ανοιχτό πνεύμα θριαμβεύουν, ούτως ή άλλως.

Ο Μπουτάρης είναι ανοιχτό πνεύμα και άνθρωπος με ενδιαφέρουσες απόψεις, κινδυνεύει όμως να περάσει ένα μήνυμα πολύ πιο light απ’ αυτό που χρειάζεται για να εμπνεύσει τους δυναμικούς και ζωντανούς ανθρώπους που θα αλλάξουν την πόλη του.

Προεκλογικά ξεκίνησε την εκστρατεία του υποσχόμενος μεταμεσονύχτια τσόντα, με στόχο την προσέλκυση εσόδων για το TV 100. Αργότερα τάχθηκε υπέρ του αντικαπνιστικού «αντάρτικου», κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη των καταστηματαρχών του κέντρου.

Μετά τις εκλογές υποσχέθηκε μια «γειτονιά του έρωτα» σε μη κατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και τώρα ετοιμάζει γάμους και gay parade.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά, σε άλλα θα συμφωνήσει κανείς και σε άλλα θα διαφωνήσει -προσωπικά, για παράδειγμα, δε με ενοχλεί ούτε η τσόντα, ούτε η γειτονιά του έρωτα, ούτε οι γκέι γάμοι και παρελάσεις, αλλά πολύ με ενοχλεί το ελεύθερο κάπνισμα -δεν πρόκειται, όμως, να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη.

Αν το κίνητρο του νέου δημάρχου είναι να χτυπήσει συντηρητικές νοοτροπίες, ομολογουμένως τα έχει καταφέρει. Αν όμως αυτό το κίνητρο γίνει αυτοσκοπός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν στο τέλος οι συντηρητικές νοοτροπίες και να καταντήσουν οι αντίθετες απλώς… γραφικές. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μπουτάρης, δεν το θέλουν ούτε οι Λονδρέζοι, ούτε οι Παριζιάνοι, ούτε οι Νεοϋορκέζοι, ούτε οι Θεσσαλονικείς!

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το ζήτημα σίγουρα είναι άλλο και όχι οι παρελάσεις.
  Έτσι κι αλλιώς σ’ αυτή τη χώρα συνυπάρχει (απίθανο κι όμως Ελληνικό) η ξενομανία μα την ξενοφοβία.

  Δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το κίνητρο του Μπουτάρη (οι ‘συντηρητικές νοοτροπίες’ -sic- πάντως δεν είναι πολλές, μία είναι -αμάν πια με τους ‘πληθυντικούς!), σίγουρα όμως πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου (μη πολιτικού) που αποφάσισε και κατάφερε να εκλεγεί. Αυτό σίγουρα είναι καλό σημάδι για τους θεσσαλονικείς. Το κακό είναι που δεν υπάρχουν κι άλλοι Μπουτάρηδες…

  Αυτό που υποθέτω ότι θέλει να δείξει είναι ότι δεν «κωλώνει» με τέτοια θέματα και πιθανότατα δεν είναι αυτά που τον απασχολούν. Αν από την άλλη μεριά θέλει να προκαλέσει, καλά κάνει!
  Μπουχτίσαμε από σοβαροφανείς…
  Εξ άλλου, καλύτερα να υπάρχει μια «γειτονιά του έρωτα» να εκτονώνονται οι επίδοξοι «δράκοι» και όσοι θέλουν, γιατί -και- από ταμπού δεν πάμε κι άσχημα…

  Τέλος, κάτι έπρεπε να πει και να υποσχεθεί και αυτός με την σειρά του και, το θέμα είναι αν θα κάνει τα όσα είπε -και όσα δεν είπε αλλά σίγουρα θα θέλει.
  Και το τι θέλει ο Μπουτάρης μας νοιάζει. Όχι το τι θέλουν οι Παριζιάνοι ή οι Λονδρέζοι.

  Γραφικοί πάντως σίγουρα μέχρι τώρα είναι οι Ψωμιαδο-Άνθιμοι και μάλλον οι Σαλονικιοί (-: το άλλαξα τώρα) βαρέθηκαν να γελάνε με εκείνους που δεν θά ‘πρεπε και αποφάσισαν να δουν και κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό και πιθανότατα καλύτερο, ή, λιγότερο κακό. Πάντως όχι φαιδρό. Όχι γελοίο…

 2. Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε και μεις ίσα δικαιώματα με τους straight και να μην μας βλέπουν σαν τους ανώμαλουσ τις κοινωνίας…σκοπός δεν είναι να γίνουμε Νέα Υόρκη…το θέμα ειναι να γίνουμε όλοι ίσοι να μπορούμε να βγαίνουμε έξω ξέροντας πως δεν θα μασ βρίσουν και δεν θα μας μειώσουν…

 3. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα της ειρινικής συνάθροισης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να το διασφαλίζει. Εδώ έγινε pride στο Βελιγράδι. 300 τόλμησαν να πάνε, όμως και στα pride των Δυτικών χωρών κατά τη δεκαετία του ’60, οι λίγοι πήγαιναν. Η αστυνομία στο Βελιγράδι ήταν χιλιάδες. Οι αντιδιαδηλωτές επίσης πολλοί. Η ταυτόχρονη διοργάνωση αντιδιαδήλωσης στο ίδιο μέρος είναι παράνομη. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Εμείς έχουμε απέναντί μας το μίσος και τις άνομες και εγκληματικές ενέργειες ή την παρότρυνση σε άνομες και εγκληματικές ενέργειες. Όχι μόνο στο pride, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Η Πολιτεία οφείλει να πάρει την ορθή κατά το σύνταγμα θέση και ο καθένας να διαλέξει ανάμεσα στην πραγματική έννομη τάξη και την αυθαιρεσία των πολλών. Αν γίνει pride στη Θεσσαλονίκη εύχομαι να πετύχει. Άλλο Toronto, άλλο Αθήνα, άλλο Βελιγράδι. Φυσικό είναι το pride να μην έχει το ίδιο περιεχόμενο. Αλλού είναι πανηγύρι και αλλού, όπου δεν υπάρχουν λόγοι πανηγυρισμών, είναι διεκδίκηση της ύπαρξης και της υπόστασης (αντιπαράβαλε το ανύπαρκτοι και ανυπόστατοι που είχε πει για τους gay γάμους της Τήλου ο κ. Σανιδάς). Το pride στην Αθήνα γίνεται Σάββατο απόγευμα, 5-6 η ώρα ντάλα καλοκαίρι και δεν ενοχλεί κανέναν. Πέρυσι ήρθαν το λιγότερο 8000 άτομα στην πορεία, γιατί στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν περισσότεροι. Φέτος ελπίζω και είναι ευθύνη όσων μένουμε στην Αθήνα να το στηρίξουμε και να μην περιμένουμε από τους λίγους που έρχονται από άλλες πόλεις. Μακάρι να γίνει και σε άλλες πόλεις. Η Θεσσαλονίκη δε θα γίνει ΝΥ με ένα pride. Και γιατί να γίνει; Είναι μια πόλη με τη δική της ιστορία και φυσιογνωμία. Όμως κάποιοι, συνήθως υπερσυντηρητικοί Ελληνομέτρες, επιθυμούν να καθορίσουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι τι είναι Ελληνικό, τι είναι Θεσσαλονικιώτικο και τι όχι. Με διάφορα τεχνάσματα, είτε εθνοφυλετικά, ότι είναι κάτι ξενόφερτο [(παρένθεση Α. και λοιπόν, ποιός είπε ότι αν δε συμφωνούμε με κάτι από την παράδοση έχουμε καμιά υποχρέωση να το τηρούμε;) (παρένθεση Β. στο βιβλίο του Αldrich, ομοφυλοφιλία, μια παγκόσμια ιστορία, θα βρει κανείς χρονογραφήματα και διάφορα ντοκουμέντα από την Ευρώπη περασμένων αιώνων, που οι Άγγλοι έλεγαν ότι η ομοφυλοφιλία έρχονταν από τη Γαλλία ή τη Γερμανία, οι Γερμανοί από την Ιταλία, οι Ιταλλοί από την Ελλάδα, οι περισσότεροι δηλαδή αυτό που εμείς λέμε Ωθωμανικό, αυτοί το λένε Greek love και όλοι γενικά την απέδιδαν σε άλλους λαούς, με τους οποίους μάλιστα είχαν διαφορές)] ή οι λαϊκιστές ότι έχει να κάνει με τους αστούς… Νισάφι πια. Δεν έχει αυτό σχέση με τη ζωή του ομοφυλόφιλου, που δεν έχει στήριξη από την οικογένεια, που δυσκολεύεται να βρει δουλειά αν δεν είναι αυστηρά κρυφός και μάλιστα να γελάει κι εκείνος με τα ομοφοβικά αστεία των συναδέλφων του, που δυσκολεύεται να νοικιάσει ένα σπίτι. Την πρόσβαση στα αγαθά διεκδικούμε, κατά την αρψή της ισονομίας και ισοπολιτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here