Γονείς προσφεύγουν στο ΣτΕ για τη «σημαία με κλήρωση»

1
71

Στο ΣτΕ προσέφυγανν οι γονείς επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης σε βάρος του υπυοργού Παιδείας για το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η επιλογή των σημαιοφόρων μαθητών κατά τις παρελάσεις θα γίνεται πλέον με κλήρωση.

Όπως υποστηρίζουν, είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου (Π.Δ. 79/2017), με το οποίο οι σημαιοφόροι μαθητές κατά τις παρελάσεις δεν θα είναι πλέον οι αριστούχοι μαθητές, αλλά η επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωση. Οι γονείς κάνουν λόγο για παραβίαση των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ επισημαίνουν ότι η σχετική διάταξη του επίμαχου διατάγματος είναι άκυρη κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι την ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις μπορεί να την φέρει ακόμα και ο χειρότερος από πλευράς βαθμολογίας και διαγωγής μαθητής.

Προσθέτουν δε ότι το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα μη επικαλούμενο ειδική διάταξη νόμου που να του επιτρέπει να ρυθμίζει ποίος θα κρατά την Ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε «κατά σαφή υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως».

Επισημαίνουν επίσης ότι με το επίμαχο διάταγμα Γαβρόγλου επέρχεται μια ανατροπή καταστάσεως θεσμικού και εθνικού επιπέδου, καθώς πάντα τιμούσαμε τη σημαία και αναθέταμε στο εγκυρότερο πρόσωπο να τη φέρει.

Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ αναφέρουν επίσης ότι παραβιάζονται συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ για να καταδείξουν τη σημασία που αποδίδεται στη σημαία και τον σεβασμό προς αυτή σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα όταν στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] την προσφυγή στο ΣτΕ των γονιών επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης Δη…σχολείων της Θεσσαλονίκης σε βάρος του υπουργού […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here