Γραφεία Κηδειών: Έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για νεκρούς, γενικά

0
34

Οι πρόσφατες εικόνες των τακτοποιημένων σορών σε σάκους εκτός ψυκτικού θαλάμου είναι ένα ακόμα θέμα που προκύπτει από τον εφησυχασμό της κυβέρνησης και την έλλειψη προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών είχαν προειδοποιήσει με επιστολές την κυβέρνηση για την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς, από τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση.

Το αποτέλεσμα; Σήμερα ζητούν από τα νοσοκομεία ψυκτικούς θαλάμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα περιστατικά και κανείς δεν τους δέχεται, είτε λόγω έλλειψης, είτε ανυπαρξίας, είτε λόγω των αποφάσεων των διοικήσεων των ιδρυμάτων που επικαλούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας προκειμένου να μη διαθέσουν τα ψυγεία τους.

Οι απευθύνσεις
■ Στις 30 Μαρτίου η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο τους ζητούν να μεριμνήσουν ώστε να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στα γραφεία τους -με δικό τους κόστος- ψυκτικούς θαλάμους.

Επικαλούνται μάλιστα την πανδημία, αναφέροντας στην επιστολή πως με αυτόν το τρόπο θα ενισχυθούν οι κρατικές δομές, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, ενημέρωναν ότι με τη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να τους διαθέτουν τους δικούς τους ψυκτικούς θαλάμους. Συγκεκριμένα:

■ Στις 10 Απριλίου κι ενώ δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, στέλνουν το αίτημά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί ερώτηση από βουλευτές διαφόρων κομμάτων – και της κυβέρνησης.

■ Στις 28 Μαΐου απαντά επί του θέματος ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επικαλείται την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» σε περίπτωση πολλών θανάτων.

■ Στις 9 Ιουνίου σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό στέλνει και η Διεθνής Ομοσπονδία Γραφείων Κηδειών επισημαίνοντας το θέμα.

■ Στις 18 Ιουνίου η Ένωση ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Αγγελέτος στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕφΣυν δήλωσε ότι: «Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει προηγούμενο. Η συμπεριφορά απέναντι στον νεκρό είναι βασικό κριτήριο του πολιτισμού μας».

Στη δε ερώτηση της εφημερίδας ποια η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ενημερώνει ότι εδώ και μέρες το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία αρνούνται να παραχωρήσουν στα μέλη της Ένωσης ψυκτικούς θαλάμους. «Δηλαδή αν πεθάνει κάποιος σπίτι του και χρειαστεί θάλαμο μέχρι να γίνει η κηδεία;», τον ρωτάμε. «Τι να σας πω; Ντρέπομαι που το λέω αλλά καλύτερα να μην πεθάνει γιατί δεν έχουμε πού να τον βάλουμε», μας απαντά.

Σε σχετική αλληλογραφία της Ένωσης με διοικήσεις νοσοκομείων ανά την επικράτεια, επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές.:

«Σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους», 16 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
«Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του αιτήματός σας, λόγω του ότι γίνεται χρήση των ψυκτικών μας θαλάμων για την κάλυψη των δικών μας αναγκών», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Θεαγένειο».

«Το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ψυκτικών θαλάμων στο νοσοκομείο μας», 18 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη.
«Το αίτημά σας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό λόγω για λόγους προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς στο νοσοκομείο μας υπάρχει μόνο ένας θάλαμος», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο Καστοριάς.
«Οι θέσεις φύλαξης νεκρών που διαθέτει το νοσοκομείο μας είναι περιορισμένες κι εξυπηρετούν αυστηρά και μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», Πάτρα.

Το πρόβλημα είναι διάσπαρτο στην επικράτεια
Πανομοιότυπες είναι οι απαντήσεις και από τα Νοσοκομεία Φλώρινας, Γρεβενών, Ξάνθης και αλλού. Με λίγα λόγια, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια

Πηγή: flash.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here