ΓΥΝΑΙΚΕΣ, σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε ΤΙ;

0
96

Mαρτίου 8, γιορτή του Θεοφυλάκτου Επισκόπου Νικομηδείας και της… θεοφύλακτης γυναίκας. Πόσο, όμως, καθυστέρησε η γυναίκα να θεωρηθεί ίση προς τον άνδρα!

Στις μέρες μας η ποσόστωση των γυναικών θεωρείται από πολλές γυναίκες προνόμιο, αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απαξιώνει το φύλο μας, εντάσσοντάς το σε πράξη κλιμάκωσης κατά ποσοστά για λόγους κυρίως κομματικούς και άλλους. Εξάλλου, πρόσφατα η πολιτεία τίμησε δεόντως τις χήρες γυναίκες προσθέτοντας, κατά γενική ομολογία στην περίπτωση αυτή, ένα ακόμη προνόμιο, αυτό των συντάξεων!

Ας μη λησμονούμε ότι πρώτοι οι Έλληνες τραγικοί ποιητές τίμησαν την γυναίκα. Ο Σοφοκλής με τη μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα της Αντιγόνης και ο Ευριπίδης, που τόσο άδικα χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αντιφεμινιστής», λόγω της Μήδειας, με τον προφητικό του στίχο «τιμή στων γυναικών το γένος έρχεται».

Σκέπτομαι ότι τη φετινή ημέρα της γυναίκας, λόγω και της «πρώτη φορά» Αριστεράς, θα πρέπει να την αφιερώσουμε στην βουλευτή κυρία Μεγαλοοικονόμου, μια ΜεγαλοΓυναίκα «πρωτότυπη» για την πολιτική ζωή αυτού του τόπου, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις τελευταίες επιδόσεις της στο…εγκώμιον μέλος…

Θεός φυλάξοι!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠαπ… Attack στην Πόλη!
Επόμενο άρθροΚεχαγιόγλου: Έκπληξη αν αθωωθεί η Ειρήνη στο Χονγκ Κονγκ
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here