Η απορία εύλογη, η επιβράβευση άλογη

1
107

Τις τελευταίες ημέρες μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα της ελληνικής πραγματικότητας ξαφνικά έρχεται η είδηση για την επιβράβευση δύο πολυσυζητημένων ανδρών για την πολιτική που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου έλαβε το «Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς» της International Leadership Association για το έργο του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011. Το σκεπτικό της βράβευσης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ως πρωθυπουργός συνειδητοποίησε πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην ηγεσία μιας χώρας σε μια ταραχώδη περίοδο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γιάννης με ένα «ν» και το ανάθεμα πολιτικών και πολιτών στην πλάτη, παρουσίασε ένα ογκώδες πόνημα με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» εμπνευσμένο από την υπουργική του θητεία στην περίοδο της κρίσης. Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει το βιβλίο αυτό στη μεγάλη οθόνη.

Η απορία εύλογη, η επιβράβευση άλογη! Τι τρέχει άραγε; Ήταν πράγματι η περίοδος εξουσίας των δύο ανδρών «μαύρη» ή οι κατηγορίες των πολιτών και των συναδέλφων τους πολιτικών ήταν κακόβουλες και άδικες;

Ο δύσμοιρος ελληνικός λαός έχει και μνήμη και λογική. Εξάλλου, ο «ορθός λόγος» των προγόνων του αποτελεί το μόνο κατάλληλο όργανο για την εύρεση της αλήθειας.Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η δομή της πραγματικότητας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να γίνεται αντιληπτή από τον ορθό λόγο, αυτό σημαίνει ότι η δομή της πραγματικότητας πρέπει να είναι από μόνη της ορθολογική. Μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα, οι αξίες όπως και τα γεγονότα πρέπει να συμφωνούν με τον ορθό λόγο, σε περίπτωση παρέκβασης θεωρούνται άλογες/α. Οι ιδέες αυτές όμως, ανήκουν σε άλλη εποχή…

Οι νεοέλληνες πολίτες αντιμέτωποι με τον παραλογισμό, παραλογίζονται και φαντασιώνονται…μήπως μια απάνθρωπη – όχι υπεράνθρωπη – δύναμη κατευθύνει τις τύχες των λαών εξασφαλίζοντας και τους εκτελεστές της στρατηγικής της με κάποια …επιβράβευση!

Όμως, η επιβράβευση ή η καταδίκη των χειρισμών πολιτικών ανδρών ολίγη σημασία έχει για την κοινωνία, και το αποτέλεσμα της άλογης συνύπαρξης των δύο εννοιών είναι :+1-1=0, μηδέν εις την κοινωνίαν. Και δεν θα είναι έκπληξη αν και η «πρώτη φορά αριστερά» επιβραβευθεί, γιατί συνειδητοποίησε πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην ηγεσία μιας χώρας !…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣυνταγή κόλαση: Σοκολατόπιτα με καραμέλα γάλακτος!
Επόμενο άρθροΗ αιχμηρή ανάρτηση της Κατερίνας Παπακώστα
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here