Η «Ψιλικατζού» στο Vault: Mια παράσταση που «μιλάει» στην ψυχή

1
163

Γράφει η Αφροδίτη Καραμήτσου

Πηγαίνοντας στο Vault για να δω την παράσταση που φέτος «σαρώνει», ήξερα εκ των προτέρων ότι θα δω μια πολύ καλή παράσταση με μια εξαιρετική ηθοποιό,την Ελένη Ουζουνίδου. Το βασικό θέμα της παράστασης ήταν η «υπογονιμότητα», ενώ γνώριζα πως επρόκειτο για θεατρική μεταφορά του «αιχμηρού, αστείου και βαθιά συγκινητικού Best Seller βιβλίου της Κωνσταντίνας Δελημήτρου», όπως είχα διαβάσει.
Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν η αριστοτεχνική μεταφορά του βιβλίου στο… σανίδι, με την εκπληκτική επιλογή- από την ψυχή του Vault, Δημήτρη Καρατζιά- των κειμένων, την πανέξυπνη διασύνδεσή τους, την «αδελφή» που ερμήνευε η Άννα Ψαρρά και τα σημεία που επέλεξε να επεμβαίνει, την απίστευτη εναλλαγή χιούμορ και δράματος.

Σε μόλις λίγα τετραγωνικά, όπου είχε «στηθεί» το ψιλικατζίδικο «είδαμε» τη ζωή της, ονειρευτήκαμε μαζί της, γελάσαμε με τις περιπέτειες της να ανοίξει το κατάστημά της, πονέσαμε με τον αγώνα της να αποκτήσει παιδί- μια προσπάθεια δέκα χρόνων- στα κέντρα γονιμότητας, ανάμεσα σε εμβρυολόγους, γυναικολόγους, αίθουσες αναμονής, εξωσωματικές, ιατρικές εξετάσεις, άγχη, αγωνίες, ελπίδες, απογοητεύσεις. Μας παρέσυρε στον πόνο της, κλάψαμε με τη συγκίνησή της και ταυτόχρονα μας μετέφερε στη γειτονιά της Νίκαιας του τότε, ζήσαμε την φτώχεια και τον ρατσισμό της εποχής. Δεν ήταν μια απλή αναφορά στα πιο κοινωνικά θέματα που πραγματευόταν το βιβλίο. Χάρις πάντα στον Δημήτρη Καρατζιά που αποφάσισε να τα εντάξει στη θεατρική διασκευή, χωρίς να εστιάσει στο «ριάλιτι» της υπογονιμότητας» που εξασφάλιζε σίγουρη συγκίνηση, τα «ζούσες», εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια σου. Έβλεπες τους διάφορους τύπους των πελατών, ένοιωθες την ξενοφοβία, συμμετείχες στις περιπέτειες των μικρών μαθητών του σχολείου απέναντι, και όλα πάντα με φόντο το ψιλικατζίδικο της Νίκαιας.

Εντυπωσιακή και η Άννα Ψαρά που ως «αδερφή» έπαιζε τον ρόλο του αφηγητή της ζωής της αγαπημένης Ψιλικατζούς. Κι όμως, ήταν τόσα πολλά περισσότερα από αυτό. Με έναν μαγικό τρόπο παρενέβαινε στη ροή του μονολόγου της Ελένης Ουζουνίδου, έδινε ανάσες στην εξέλιξη, πότε με το αστείο, πότε με τη συγκίνηση. «Ψιλικατζού» τελικά, δεν ήταν μόνο η Ελένη, αλλά και η Άννα. Και σε αυτό συνέβαλε η απίστευτα έξυπνη διασύνδεση των ρόλων τους.

Μέσα στα ατού της παράστασης η υπέροχη μουσική και το τραγούδι του Μάνου Αντωνιάδη.
Η «Ψιλικατζού» είναι μια σπουδαία παράσταση και αξίζει να τη δείτε. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

Η ιστορία της Ψιλικατζούς ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2005 όταν η Κωνσταντίνα Δελημήτρου άρχισε να καταγράφει από το ψιλικατζίδικο της στη Νίκαια το χρονικό της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων της γειτονιάς της. Ένα e-ημερολόγιο που ξάφνιασε με τη δροσιά και την πρωτοτυπία του. Αμέσως ξεχώρισε για τη ματιά με την οποία η blogger έβλεπε τον κόσμο, έκλεβε πλήθος χαμόγελα και αποτελούσε πραγματική όαση στο τότε διαδίκτυο. Οι ιστορίες της γινόντουσαν ανάρπαστες. Η επιτυχία και η απήχηση της Ψιλικατζούς ήταν πρωτοφανής. Είχε προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στον χώρο του διαδικτύου. Μαζί με την αναγνώριση στο internet και τη μεγάλη επισκεψιμότητα ήρθε και η πρόταση για την έκδοση ενός βιβλίου. Το αποτέλεσμα ήταν η Κωνσταντίνα να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο που δεν είναι άλλο από την «Ψιλικατζού».

Συντελεστές της παράστασης:
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική – Τραγούδι παράστασης: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Καρατζιάς Δημήτρης, Μάνος Αντωνιάδης, Μάριος Βουτσινάς
Κοστούμια – Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα”*: Μάριος Βουτσινάς
Βοηθός: Αναστασία Δάλμα
Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Σάντυ
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός φωτιστή: Θοδωρής Μαργαρίτης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (www.facebook.com/ORKICREATIVE)
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: VAULT
Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Ψαρρά
Ευχαριστούμε τον κύριο Κώστα, τον Βασίλη και την κυρία Ανδριάνα Χρυσάντζα, από το Ψιλικατζίδικο δίπλα στο «Vault» (Κορυτσάς 15) και τον Βαγγέλη Ηλιάκη από τη Δεδεμπίλης Τυροκομική (Ηούς 76, Κάτω Πετράλωνα) για την πολύτιμη βοήθεια τους.
*Το Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα” του Μάριου Βουτσινά, θα εκτίθεται στο Vault, ως μόνιμη εγκατάσταση για όλη τη διάρκεια των παραστάσεων.

Πληροφορίες:
Πολυχώρος Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός 104.47
[πλησιέστερος σταθμός Μετρό: «Κεραμεικός» (8 λεπτά περίπου με τα πόδια)]
Τηλέφωνα: 2130356472, 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00-14:00 και 17:00-21:00)
E-mail: vaultvotanikos@gmail.com
Facebook page: www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 μέχρι την Κυριακή των Βαΐων 21 Απριλίου 2019
Παραστάσεις:

– Τετάρτη στις 19:00
– Παρασκευή στις 21:15
– Σάββατο στις 19:00
– Κυριακή στις 21:15
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here