Η «Εφημερίς των Κυριών, τ’ όνειρο» στο θέατρο «Κνωσός»

0
377

Η «Εφημερίς των Κυριών, τ’ όνειρο» είναι μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Παρουσιάστηκε στο θεατρόφιλο κοινό για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία το Φεβρουάριο 2018, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Φέτος, η παράσταση θα παίζεται από αυτή τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 20.00 σε ένα από τα παλιά αρχοντικά θέατρα της Αθήνας, το θέατρο «Κνωσός» (Κνωσσού 11 και Πατησίων 195, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα, Τηλ. Θεάτρου: 210 8677070).

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή της Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν και τις πολύχρονες και ακούραστες προσπάθειές της για τη χειραφέτηση της γυναίκας. Σαν σε όνειρο, η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντά τη σπουδαία αρχαία λυρική ποιήτρια και φιλόσοφο Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους ξετυλίγονται οι κοινοί τους αγώνες και οι διεκδικήσεις τους για ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Καλλιρρόη Παρρέν έζησε στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα και έγινε η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια, όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες. Έχοντας πάθος για τα ελληνικά έθιμα, δημιούργησε το 1911 το «Λύκειον των Ελληνίδων».

Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, 70 χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα! Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Για τους αγώνες της η Καλλιρρόη Παρρέν συκοφαντήθηκε από την οπισθοδρομική κοινωνία της εποχής και δεχόταν απειλές ακόμη και για την ίδια της τη ζωή. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή σκέφτεται να τα παρατήσει απογοητευμένη από τους ανθρώπους. Όμως εκεί παρουσιάζεται σαν σε όραμα η αγαπημένη της ποιήτρια Σαπφώ, της οποίας τα ποιήματα διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου σε όλα τα σχολεία της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τους διαλόγους τους η Σαπφώ ξεδιπλώνει τη δική της ζωή, τη φιλοσοφία της και τους αγώνες της και σιγά σιγά πείθει την Παρρέν ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Ένα πραγματικά αξιόλογο έργο από μία νέα θεατρική συγγραφέα, βραβευμένη ποιήτρια και στιχουργό, την Έλενα Παλαιολόγου. Τα κείμενα έχει επιμεληθεί η Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη και η σκηνοθεσία είναι της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου,

Ερμηνεύτρια: Μόρφω Τσαϊρέλη,

Χορογραφία-performer: Φένια Μπότση.

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Λυντζέρη, ενώ τα κοστούμια της Καλλιόπης Παλεοσακελίτου.

Σε video art οι Χορεύτριες: Πένυ Μακαρίου, Εμμανουέλα Κοκμοτού, Χρύσα Μπράτσα, Μαρία Μαρίνα, Νεφέλη Αργυροπούλου, Μαρία Σφήκα.

Φωτισμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης,

Ήχος: Γιάννης Πατρίκιος,

Κομμωτής: Παναγιώτης Προικιός,

Μακιγιάζ: Έλενα Πετρίδου, Φωτογραφίες: Χρήστος Δεληκάρης,

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ και ΕΡΑ Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τιμές εισιτηρίων:

Εισιτήριο (στο ταμείο του θεάτρου και μέσω viva.gr): 12ευρώ

Μειωμένα (άνεργοι – ΑΜΕΑ – φοιτητές κλπ): 8 ευρώ

Σύλλογοι: 10 ευρώ

https://www.facebook.com/EfimeristwnKyriwnToOneiro/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here