Η λεπτομέρεια φτιάχνει την τελειότητα…

0
206

Βρέθηκα την περασμένη Τρίτη, όπως κάθε Τρίτη πρωί, για επαγγελματικές υποχρεώσεις στην τσιμεντούπολη της Αθήνας, που όμως εξακολουθώ να αγαπάω.

Κι αν όχι όλη την πόλη, η οποία δυστυχώς πλέον σε ορισμένες περιοχές είναι αβίωτη για πολλούς και διαφόρους λόγους, αρκετές γειτονιές, σημεία, στέκια, δρόμους, γωνιές.

Φυσικά πέρασα από του Γκύζη. Τη γειτονιά που γεννήθηκα, έπαιξα σαν παιδί, πήγα σχολείο και έφυγα »με βαριά καρδιά», όταν πλέον όταν δεν μπορούσα να απαρνηθώ άλλο τη σαγηνευτική αγκαλιά της Ραφήνας.

Πέρασα κάποια στιγμή και από την οδό Κάλβου εκεί όπου υπάρχουν άγνωστα σκαλοπάτια που ενώνουν τους δρόμους μεταξύ τους. »Πνιγμένα» στο γιασεμί, τα δέντρα, τα φυτά.

Κι εκεί σε κάποια σκαλοπάτια, μιά εργάτρια καθαριότητας του δήμου Αθηναίων να κάνει τη δουλειά της με τόσο μεράκι. Λες και ήταν η αυλή της. Ο κήπος της. Το μπαλκόνι της. Το σπίτι της. Φυσικά της είπα μια εγκάρδια καλημέρα και ένα μεγάλο »μπράβο» για την ωραία δουλειά. Με καλημέρισε κι εκείνη χαμογελώντας κι ένα »ευχαριστώ». Μιλήσαμε για λίγο. Η κυρία ήταν γύρω στα 50 με τεράστια αξιοπρέπεια και αγνότητα. Έμαθα ότι με μία συναδελφό της έχουν αναλάβει να καθαρίζουν τα σκαλοπάτια σε ένα τεράστιο εύρος στην περιοχή. «Κανονικά χρειάζονται 20 μου είπε, αλλά είμαστε μόνο δύο. Γι’ αυτό και δεν περνάμε όσο συχνά θέλουμε και πρέπει. Τι να πρωτοπρολάβουμε;» Το παραπονό της εύλογο. Ο δήμος Αθηναίων δεν προσλαμβάνει ανθρώπους για δουλειές της καθημερινότητας.

Ηθελα να της προσφέρω με όλη μου την ψυχή 10 ευρώ για να πει ένα αναψυκτικό. Σαν να κέρναγα έναν φί δικό μου άνθρωπο. Ήμουν σίγουρος όμως ότι όχι απλά δεν θα τα δεχόταν, αλλά θα »χάλαγα» και τις ωραίες στιγμές που κέρδισα. Έτσι απλώς την αποχαιρέτησα, κάθισα σε μια γωνιά και περίμενα να τελειώσει. Φωτογράφησα τα σκαλιά που τα είχε κάνει λαμπίκο. Κάθε γωνιά πεντακάθαρη, κάθε παρτέρι σαν καινούργιο. Χωρίς σκουπίδια ή ξερά φύλλα.

Η κυρία από την καθαριότητα του δήμου Αθηναίων είναι αυτό που έχει πει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι «η λεπτομέρεια φτιάχνει την τελειότητα. Και η τελειότητα δεν είναι λεπτομέρεια…»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» 21 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Επόμενο άρθροΗ πρώτη μουσουλμανική προσευχή, 86 χρόνια μετά, στην Αγία Σοφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στη Ραφήνα με την οικογένεια και τα σκυλιά του από το 1986. Πτυχιούχος δημοσιογραφίας από τη σχολή Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ιστορική εφημερίδα "Ακρόπολις" το 1986, ενώ μετά από δύο χρόνια έγινε συντονιστής του ελεύθερου ρεπορτάζ και παρέμεινε έως το 1990 οπότε και έκλεισε. Εργάστηκε επίσης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στις εφημερίδες Αλήθεια, Δημοσιογράφος, Ελεύθερος, Βραδυνή, Καρφί, Espresso, Ανατολική Ακτή και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θησαυρός, Πρόσωπα, Ένα, Crash και Polis. Από το 2010 είναι μόνιμος αρθρογράφος στην ενημερωτική ιστοσελίδα aixmi.gr και από τον Μάρτιο του 2016 παρουσιάζει την εκπομπή "ανθρωπογραφίες" στο aixmiradio. Εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Vips, Πειραιάς - Κανάλι 1 και Παραπολιτικά 90,1 - καθώς και επί 26 χρόνια από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (1989 - 2014) στον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ως συντάκτης και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων της πρωινής ζώνης. Εργάστηκε επίσης στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών καναλιών Seven, Mega , Alter, Sunny, Action 24 και στη δημιουργική ομάδα της εκπομπής "όλα" από το 1999 έως το 2008 σε Alpha και Ant 1. Το 1986 κέρδισε το πρώτο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ γιά δημοσιογράφους έως 22 ετών από ειδική εκπομπή της τότε ΕΤ 2. Τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε επί πέντε θητείες μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ενεργός υποστηρικτής και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της unicef. Συγγραφέας του ερωτικού μυθιστορήματος "το κύμα της ελπίδας". Aντιπρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής και αθλητής του επίσημου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here