Η μάχη της… γόπας!

0
40

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι η χρονιά που πέρασε θα γραφτεί στην ελληνική ιστορία -κάποιοι θεωρούν με «μαύρα γράμματα» και κάποιοι άλλοι (λιγότεροι σίγουρα) θεωρούν ότι θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές που χρειάζεται απεγνωσμένα η κοινωνία, αλλά και η οικονομία, για να βγει από το τέλμα.

Το 2010 μάθαμε πολλές καινούργιες λεξούλες: ΔΝΤ, spread (σπρεντ), επιτόκια, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διεθνείς αγορές, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s και πολλά άλλα.

Μάθαμε, επίσης, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στη χώρα μας (εξαιρουμένων των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και άλλων. Μάθαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα που εμείς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουμε ξεχάσει προ πολλού (π.χ. υπερωρία) και πολλά άλλα.

Αγανακτήσαμε με όλα τα παραπάνω, αλλά δε βγήκαμε στους δρόμους. Μόνο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης σήκωσαν επάξια το λάβαρο της επανάστασης. Οι υπόλοιποι θεωρήσαμε ότι είναι μάταιο! Να επαναστατήσουμε ενάντια σε ποιόν; Η επανάσταση πέθανε!

Όμως, το 2010 έφερε και ακόμα μία δραστική αλλαγή στη ζωή μας. Τη δεύτερη απαγόρευση του καπνίσματος! Και κάπου εδώ ξεκίνησε η… μάχη της γόπας!

Γιατί ο Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του δεν πίνει στα όρθια το εσπρεσάκι του πριν πάει στη δουλειά, όπως ο μέσος Ευρωπαίος. Ο καφές στην Ελλάδα είναι κοινωνικό γεγονός και η τηλεόραση ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας παρουσιάζει ρεπορτάζ από τις καφετέριες και τις ταβέρνες αγανακτισμένων Ελλήνων πολιτών που διεκδικούν το δικαίωμα του καπνίζειν.
Πλέον χειμώνιασε και δεν μπορούμε να καθόμαστε έξω. Άδειασαν τα μπαρ, όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, άδειασαν οι ταβέρνες, μας πήρανε το ουζάκι, τον καφέ μας και το καλό μας το κρασάκι.

Και εν τω μεταξύ, η πολιτική ηγεσία μας έχει προειδοποιήσει ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χρόνος. Καθοριστικός, αλλά δύσκολος, τουλάχιστον έως το 2012 που θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως, για φέτος χρειαζόμαστε ένα τσιγαράκι. Και μας το κόβουν ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here