Η Μέρκελ απειλεί με εκλογές-Πιέζουν Σουλτς να μπει στην κυβέρνηση

0
166

Τη μεγαλύτερη μεταπολεμική πολιτική κρίση ζει η Γερμανία, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Φιλελεύθεροι αποχώρησαν, μένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους, και τώρα όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της χώρας Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, συναντήθηκε με την καγκελάριο και αμέσως μετά απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο κάλεσε το κόμματα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμβάλουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη διεξαγωγή νέων εκλογών και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους Γερμανούς πολίτες την ψήφο που έδωσαν τον Σεπτέμβριο».

Τις τελευταίες ώρες εντάθηκαν οι πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες να συντρέξουν σε συγκρότηση νέου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτή φαίνεται να είναι και η επιθυμία του κ. Σταϊνμάιερ, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς και όλο το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται να συζητά τέτοιο ενδεχόμενο.

Πριν από λίγο ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι βεβαίως θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση του κ. Σταϊνμάιερ να συζητήσουν τις εξελίξεις, υπογράμμισε όμως ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν τη διαλλακτικότερη στάση, που φαίνεται να υιοθετούν οι Φιλελεύθεροι τις τελευταίες ώρες, διαμηνυοντας ότι θα μπορούσαν, ίσως, να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων.

Μια τέτοια κυβέρνηση, πάντως, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς για κάθε νομοσχέδιο θα πρέπει να δίνει μάχη στη Βουλή με αμφίβολα αποτελέσματα. Η ίδια η καγκελάριος δήλωσε ότι δε συμφωνεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, απειλώντας εμμέσως με προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

«Δεν έχω στα σχέδια μου μία κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά θα πρέπει τώρα να περιμένουμε για πιθανές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο ARD.

Αν δεν βρεθεί κάποια λύση και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές -πιθανώς την άνοιξη- κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμά τους. Ήδη, ορισμένοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημάνει και το πολιτικό τέλος της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έμοιαζε παντοδύναμη πριν από λίγους μήνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here