Η πόλωση δεν βοηθά τη δημοκρατία

0
51

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα, που είχαν ήδη το άρωμα εθνικών εκλογών, οι αντιδικίες των μονομάχων οξύνονται επικίνδυνα και η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας αποκαρδιώνει τους ψηφοφόρους.

Θαρρείς πως ο διχασμός είναι στο αίμα των Ελλήνων, και μοιραία στο νου μας έρχονται οι στίχοι του εθνικού μας ποιητή: «Μην ειπούν στο στοχασμό τους / τα ξένα έθνη αληθινά:/ «εάν μισούνται ανάμεσά τους / δεν τους πρέπει ελευθεριά». Και στις ημέρες μας, η εξάρτηση από τα ξένα έθνη, που αναφέρει ο ποιητής, δεν αφορά την ελευθερία αλλά την αναγκαία και απαραίτητη οικονομική στήριξη της πατρίδας μας.

Οι μονομάχοι από δεξιά και αριστερά αντί να αντιδικούν προσωπικά και απαράδεκτα, θα έπρεπε να αναλογιστούν τα λάθη τους όταν κυβέρνησαν την πολιτεία, λάθη που είναι παρόμοια και επαναλαμβανόμενα με κύριο και κοινό την λανθασμένη αντίληψη «η εξουσία για την εξουσία» κατ’ αναλογία «η τέχνη διά την τέχνη». Το σύνθημα όμως για την τέχνη στις αρχές του 19ου αιώνα δεν μπορεί να ισχύσει για την εξουσία, που οφείλει να λειτουργεί για τον λαό, που την εκλέγει, και για την ευημερία του τόπου που δεινοπαθεί, να εκφράζει, δηλαδή, ουσιαστικά την λαϊκή κυριαρχία.

Οι δύο πόλοι της πολιτικής ζωής οδηγούν στην πόλωση, που δεν βοηθά τη δημοκρατία. Η δημοκρατία χρειάζεται την αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης των πολιτών της. Και μια από τις αλήθειες είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την διακυβέρνησή του, δεν αποτελεί την αριστερή ή την σοσιαλιστική παράταξη ενάντια στην συντηρητική δεξιά, όπως διακηρύσσει.

Ζούμε, φευ , ένα χάσμα μεταξύ θυμού και ζοφερής πραγματικότητας, και το χάσμα αυτό δεν οδηγεί παρά μόνο σε ένα πλασματικό αποτέλεσμα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚυριάκο μην μας απογοητεύσεις
Επόμενο άρθροΈφυγε ο Σαρίδης από το κόμμα Λεβέντη- Μένει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here