Χίτλερ-Στάλιν: Δύο τέρατα στο ζυγό της Ιστορίας

16
11264

 

1. Εισαγωγή: Αναζητώντας τον «πιο κακό»…

Ο φίλος μου ο Αριστείδης έχει πάντα έτοιμο ένα αντεπιχείρημα. Ακόμα κι αν του πεις πράγματα αρεστά σ’ αυτόν, π.χ., πόσο καλή ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός, ή πόσο υπέροχη είναι η δέκατη συμφωνία του Σοστακόβιτς!

Τις προάλλες, πάνω σε μια συζήτηση ιστορικού περιεχομένου, έκανα ένα σχόλιο για τα εγκλήματα του Χίτλερ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ολοκαύτωμα. «Σωστά», λέει ο Αριστείδης, «αλλά μην ξεχνάς ότι ο Στάλιν σκότωσε πολύ περισσότερους!»

Δεν ξέρω αν έχει ιδιαίτερη σημασία για την ηθική αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων εγκληματιών του εικοστού αιώνα, το ποιος από τους δύο κατέχει τα πρωτεία σε αριθμό δολοφονιών. Και δεν αναφέρομαι εδώ στους νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά σε άμαχο πληθυσμό, ιδίως σε θύματα ρατσιστικών, εθνικών ή εθνοτικών εκκαθαρίσεων. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, πάντως, η κρατούσα αντίληψη ήταν σύμφωνη με αυτή του Αριστείδη, ήτοι, «ο Στάλιν σκότωσε πιο πολλούς». Ένας διαπρεπής Αμερικανός ιστορικός, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα…

Ο Timothy D. Snyder (γεν. 1969) είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale, ειδικός στην ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε θέματα που αφορούν το Ολοκαύτωμα. Η καλή γνώση έντεκα(!) ευρωπαϊκών γλωσσών τού επέτρεψε να μελετήσει πρωτότυπες αρχειακές πηγές που βρίσκονταν σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες (πηγές) άρχισαν να διατίθενται ανοιχτά τη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στις πληροφορίες που συνέλεξε βασίστηκε το πιο φημισμένο σύγγραμμά του, “Bloodlands” [1].

Μια σύνοψη της έρευνάς του βρήκαμε στο ενδιαφέρον άρθρο του: “Hitler vs. Stalin: Who was worse?” [2]. Βλέπουμε εκεί την ανατροπή δύο ευρύτατα διαδεδομένων μύθων:

1. ο μύθος του «λιγότερο κακού» Στάλιν, σε σύγκριση με τον Χίτλερ που ευθύνεται για το ρατσιστικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος. Ο Snyder επισημαίνει ότι τα ανάλογα εγκλήματα του Στάλιν δεν διαφέρουν πολύ ως προς την ηθική αξιολόγηση των προθέσεων, αφού στόχευαν σε εκκαθαρίσεις άμαχου πληθυσμού στη βάση εθνικών ή εθνοτικών κριτηρίων, και θύματά τους ήταν ακόμα και μικρά παιδιά!

2. Ο μύθος του «λιγότερο φονικού» Χίτλερ, αφού ο Στάλιν (υποτίθεται πως) δολοφόνησε «πάνω από είκοσι εκατομμύρια». Με την απόκτηση πρόσβασης σε πρώην σοβιετικά αρχεία, κατέστη δυνατό να καταμετρηθούν με σχετική ακρίβεια τα θύματα της εθνικής/εθνοτικής πολιτικής του Στάλιν. Η έρευνα του Snyder έδειξε ξεκάθαρα ότι ο αριθμός τους είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν των ανάλογων εγκλημάτων του Χίτλερ!

Ας δούμε αναλυτικά κάποια επί μέρους στοιχεία.

2. Πείνα και τρόμος στα χρόνια του Στάλιν: Πριν τον πόλεμο

Πολλοί συγκρίνουν τα σταλινικά Gulag [3] με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, όπως αναφέρει ο Snyder, η πλειονότητα όσων εισήλθαν στα Gulag έφυγαν ζωντανοί. Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που πέθαναν στα Gulag υπολογίζεται σε 2 με 3 εκατομμύρια (αριθμός, ασφαλώς, κατ’ απόλυτη τιμή συγκρίσιμος με τα στρατόπεδα των Ναζί!). Από την άλλη, τα θύματα της πολιτικής του «Μεγάλου Τρόμου» (βλ. παρακάτω) δεν υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο, ίσως μάλιστα ο αριθμός είναι ακόμα μικρότερος.

Η μεγαλύτερη καταστροφή που επέφερε ο σταλινισμός σε ανθρώπινες ζωές ήταν ο λιμός της περιόδου 1930-33, όπου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. Από αυτούς, τα 3.3 εκατομμύρια των κατοίκων της Σοβιετικής Ουκρανίας που πέθαναν το 1932 και το 1933, υπήρξαν θύματα μιας προμελετημένης σταλινικής πολιτικής με καθαρά εθνοτικά κριτήρια. Ο Στάλιν επίταξε τα σιτηρά της Ουκρανίας αν και γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα σκότωνε εκατομμύρια. Κατόπιν, κατηγορώντας τους Ουκρανούς για την αποτυχία της δικής του πολιτικής, διέταξε μια σειρά μέτρων – όπως το σφράγισμα των ουκρανικών συνόρων – που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν ακόμα περισσότερους μαζικούς θανάτους.

Το 1937, ο Στάλιν ξεκίνησε την πολιτική του «Μεγάλου Τρόμου» που στόχευε, κατά κύριο λόγο, τους πολίτες Πολωνικής και Ουκρανικής καταγωγής. Στην Επιχείρηση του 1937-38 κατά των Kulak [4], κάπου 387,000 άνθρωποι εκτελέστηκαν. Οι υπόλοιποι «εχθροί» που εξοντώθηκαν (γύρω στις 247,000) ανήκαν σε μειονότητες που σχετίζονταν με χώρες που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση. Ειδικά, στην «Πολωνική Επιχείρηση» που άρχισε το 1937, περίπου 111,000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για «κατασκοπεία» υπέρ της Πολωνίας και εκτελέστηκαν. Συνολικά, τα θύματα του Μεγάλου Τρόμου προσεγγίζουν (αλλά δεν φτάνουν) το 1 εκατομμύριο.

3. Άοπλα θύματα πολέμου

Μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σταλινικό καθεστώς είχε την απόλυτη υπεροχή σε δολοφονίες αμάχων, σε σύγκριση με το ναζιστικό. Η Ναζιστική Γερμανία άρχισε να δολοφονεί σε παρόμοια κλίμακα μόνο μετά τη Συνθήκη Molotov-Ribbentrop (θέρος του 1939) και την κοινή γερμανο-σοβιετική εισβολή στην Πολωνία, το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Από το 1939 ως το 1941, κάπου 200,000 Πολωνοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, με την ευθύνη των φόνων περίπου μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δύο εισβολέων. Ανάμεσα στα θύματα ήταν οι διανοούμενοι, πολιτικοί κρατούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου που σκοτώθηκαν από τους σοβιετικούς στη Σφαγή του Katyn.

Η πολιτική λιμού των Γερμανών προκάλεσε 4.2 εκατομμύρια θανάτους στη Σοβιετική Ένωση. Τα θύματα περιλάμβαναν 3.1 εκατομμύρια σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και 1 εκατομμύριο άμαχο πληθυσμό κατά την πολιορκία του Leningrad. (Ο Snyder δεν εξετάζει τα θύματα λιμού σε περιοχές εκτός Σοβιετικής Ένωσης.)

Ως αντίποινα ανταρτικής δράσης, οι Γερμανοί σκότωσαν περίπου 700,000 αμάχους (κυρίως Πολωνούς και Λευκορώσους) σε μαζικές εκτελέσεις. (Και πάλι, ο Snyder περιορίζει τη μελέτη του στις περιοχές της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης.)

Βεβαίως, το μεγαλύτερο γερμανικό μαζικό έγκλημα παραμένει το Ολοκαύτωμα, με θύματα 5.7 έως 6 εκατομμύρια Εβραίους. Στα θύματα της ρατσιστικής αυτής θηριωδίας θα πρέπει να προσθέσουμε και περισσότερους από 100,000 Ρομά.

Συνολικά, οι Γερμανοί δολοφόνησαν περίπου 11 εκατομμύρια αμάχους. Ο αριθμός ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια αν συνυπολογίσουμε τους προβλέψιμους θανάτους από τις εκτοπίσεις, την πείνα και τις αρρώστιες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τα καταναγκαστικά έργα, κλπ. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους Σοβιετικούς της σταλινικής περιόδου (πριν και μετά τον πόλεμο) είναι 6 ως 9 εκατομμύρια. Είναι φανερό ότι τα θύματα της δολοφονικής μανίας του Στάλιν δεν προσεγγίζουν καν τον υποτιθέμενο αριθμό των 20 εκατομμυρίων!

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Snyder δεν προσμετρά στη μελέτη του τους στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, καθώς και τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς ή άλλες πράξεις πολέμου. Περιορίζεται στα θύματα μαζικής εξόντωσης μέσω εκτελέσεων, μεθοδευμένου λιμού, ή φυλάκισης σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

4. Κάνοντας δίκη προθέσεων…

Πέρα από τον αριθμό των φονευθέντων, υπάρχει και το ζήτημα των προθέσεων. Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς, τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα: Η Γερμανία φέρει την κύρια ευθύνη για τον πόλεμο, και οι φόνοι αμάχων που διέπραξε αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά σε ιμπεριαλιστικό μεγαλοϊδεατισμό με ρατσιστικές αφετηρίες.

Από την πλευρά των Σοβιετικών, οι περισσότεροι φόνοι άμαχου πληθυσμού έλαβαν χώρα σε καιρό ειρήνης και σχετίζονταν, κατά το μάλλον ή ήττον, με ένα ιδιότυπο όραμα «μοντερνισμού», έτσι όπως τον εννοούσε ο Στάλιν. Σε ό,τι αφορά τον λιμό της περιόδου 1930-33 (του οποίου τα θύματα ήταν, κυρίως, Ουκρανοί και – σε μικρότερο βαθμό – Πολωνοί), ο Στάλιν επιχείρησε να εξολοθρεύσει μέσω της πείνας όσους αντιστέκονταν στη διαδικασία του κολεκτιβισμού στη Σοβιετική Ένωση. Στην Ουκρανία, ειδικά, ήθελε να αφανίσει την τάξη των εύπορων γαιοκτημόνων (Kulak), έτσι ώστε το κράτος να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της γεωργίας και να αρπάξει ανενόχλητα τον πλούτο της υπαίθρου, επενδύοντάς τον στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Στον Μεγάλο Τρόμο του 1937-38, που επίσης στόχευσε, κατά κύριο λόγο, Πολωνούς και Ουκρανούς, η επιλογή των θυμάτων έγινε και πάλι με εθνοτικά κριτήρια. Ο Στάλιν θεωρούσε τους πολωνικής καταγωγής σοβιετικούς πολίτες που διέμεναν στα δυτικά της χώρας, ως εν δυνάμει πράκτορες της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας. Από την άλλη μεριά, όσοι Ουκρανοί Kulak επέζησαν από τον λιμό του 1932-33, επίσης θεωρήθηκαν ως πιθανή απειλή για το σοβιετικό καθεστώς στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής σύγκρουσης.

Τέλος, μετά την εισβολή τους στην Πολωνία (1939), τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Ρώσοι, προσπάθησαν συνειδητά να εξολοθρεύσουν την πολιτική και πνευματική ελίτ της χώρας αυτής. Ήταν ακόμα η εποχή του «κακού Στάλιν». Ο «καλός Στάλιν» θα γεννιόταν δύο χρόνια αργότερα, με την εισβολή των (πρώην φίλων) Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση…

5. Επίλογος: Ποιος παραπληροφόρησε τον Αριστείδη;

Πέρα από τη μη διαθεσιμότητα αρχειακών πηγών κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ποιος είναι ο λόγος που πέσαμε τόσο έξω στις εκτιμήσεις μας για την αριθμητική διάσταση των δολοφονικών επιδόσεων του Στάλιν; (Η ηθική διάσταση παραμένει, ασφαλώς, τεράστια!) Πώς τα 6 με 9 εκατομμύρια έγιναν «περισσότερα από 20 εκατομμύρια» στη συνείδηση του καλοπροαίρετου Αριστείδη; Εκτός των άλλων, για πολλά χρόνια τούτη η ιστορική παραποίηση πρόσφερε ένα πλαστό «ηθικό» πλεονέκτημα στο άλλο φρικτό τέρας της παγκόσμιας ιστορίας, τον Άντολφ Χίτλερ!

Ο Snyder απαντά πειστικά (αν και μάλλον «αμερικανοκεντρικά») και σε αυτό το ερώτημα. Θα επιχειρήσω να απλουστεύσω κάπως την ερμηνεία του, η οποία είναι διατυπωμένη με κάποιο βαθμό συνθετότητας:

Η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να αποδοθεί στις σκοπιμότητες του Ψυχρού Πολέμου. Σύντομα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νικήτριες δυνάμεις, με εξαίρεση τη Σοβιετική Ένωση, συμμάχησαν στο πλαίσιο του NATO με τον πρώην εχθρό τους, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ο καινούργιος εχθρός ήταν τώρα ένας πρώην σύμμαχος: η Σοβιετική Ένωση! Μια τέτοια εναλλαγή ρόλων στο δίπολο «εχθρός-φίλος» απαιτούσε ένα βαθμό ηθικής και ιστορικής «ευκαμψίας», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει κάποιες (ούτως ή άλλως αυθαίρετες, ελλείψει αδιαμφισβήτητων στοιχείων) αριθμητικές υπερβολές που άμβλυναν τις ενοχές των φίλων και μεγέθυναν αυτές των εχθρών…

Έχουν, άραγε, απόλυτη σημασία οι αριθμοί; Ας το αφήσουμε αυτό στην κρίση του αναγνώστη. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Snyder, όταν μιλούμε για νεκρούς, η διαφορά ανάμεσα στο μηδέν και το ένα είναι άπειρη! Πόσο μάλλον, προσθέτω εγώ, αν πρόκειται για εκατόμβες αθώων θυμάτων του πιο απάνθρωπου πολέμου της Ιστορίας και δύο τυραννικών καθεστώτων μοναδικής δολοφονικής αγριότητας. Καθεστώτα που ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, μετρούν θαυμαστές, εδώ και αλλού…

Σημειώσεις:

[1] Timothy Snyder, Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin (Basic Books, 2010).

[2] Timothy Snyder, Hitler vs. Stalin: Who was worse? (The New York Review of Books, http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2011/jan/27/hitler-vs-stalin-who-was-worse/).

[3] Gulag: Κρατική υπηρεσία που επόπτευε τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Σοβιετική Ένωση της σταλινικής περιόδου. Με τα χρόνια, ο όρος ταυτίστηκε με τα ίδια τα στρατόπεδα.

[4] Kulak: Κατηγορία σχετικά εύπορων γαιοκτημόνων στην Τσαρική Ρωσία και, αργότερα, στη Σοβιετική Ένωση. Κατ’ επέκταση, κατά τη σταλινική περίοδο, όσοι αντιστάθηκαν στις πιέσεις της Μόσχας να παραδώσουν τα σιτηρά τους στην κεντρική διοίκηση, στο πλαίσιο του «κολεκτιβισμού» (1928-1940).

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά είναι τα συγκριτικά τεστ μεταξύ τεράτων, δολοφόνων, τυράννων, ολοκαυτωμάτων, γενοκτονιών και άλλων θηριωδιών που διανθίζουν τον «ανθρώπινο πολιτισμό». Κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει τον Καλιγούλα, τον Τζένγκις Χαν, την Ιερά Εξέταση, τον Πισάρο ή τον Λεοπόλδο του Βελγίου. Ατελείωτη η ροή αίματος, από το απώτερο παρελθόν μέχρι το πολύ πρόσφατο παρόν. Η γνώση της Ιστορίας είναι απαραίτητη.

  Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποκαλύπτουμε και να παλεύουμε τον Ολοκληρωτισμό και τη Τυραννία της εποχής μας. Γιατί και σήμερα πολύ αίμα χύνεται. Ποιος φταίει;

  1) Ο Φασισμός και η ασυδοσία των Αγορών. Όχι αγαθών και υπηρεσιών όπως άλλοτε, αλλά του αέρα του κοπανιστού.
  2) Η αισχρή Προπαγάνδα των εξαγορασμένων Μ Μ Εξαπάτησης, σε όλο το κόσμο και σε όλους τους τομείς ενημέρωσης. Από τη πολιτική, έως το πολιτισμό και τη «κλιματική αλλαγή», το ψέμα πάει σύννεφο.
  3) Ο Ισλαμοφασισμός. Εκφραστής των Δυτικών κοντόφθαλμων σκοπιμοτήτων και των πετροδολαρίων των ανοιχτά αντιδραστικών Αραβικών κρατών και της Τουρκίας.
  4) Ο Ρεβανσισμός της Γερμανίας και ο τυχοδιωκτισμός του ΝΑΤΟ, σε Ουκρανία, Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη.
  5) Η Νεοαποικιοκρατία και ή «θεσμική» καταλήστευση του τρίτου κόσμου.
  6) Το παραδοσιακά Ρατσιστικό παραλήρημα της Δύσης ότι αποτελεί ΔΗΘΕΝ το μοναδικό δημοκρατικό και πολιτισμένο περιβάλλον.
  7) Τα τεραστίων διαστάσεων ΧΡΕΗ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Τα οποία ο μόνος τρόπος να διαγραφούν είναι ο πόλεμος (;).
  Γενικά δεν υπάρχει σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα που να μην οφείλεται στην απληστία, την ασυδοσία και την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, αυτού που κατ ευφημισμόν λέγεται Δυτικός πολιτισμός (και οι «αξίες» του).

  Εκεί πρέπει να εστιάζει ο σημερινός δημοκρατικός πολίτης και όχι σε «άξονες του κακού» τύπου, BRICS, PIGS, Ιράν, Β.Κορέας και του ασήμαντου ελληνικού χρέους (2% της ΕΕ και 0,1% στο πλανήτη) που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη παγκόσμια οικονομία και το… στιβαρό οικοδόμημα της Ε.Ε.

 2. Μπράβο Κώστα πολύ καλή η μελέτη! Πάντως και οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν στυγνοί δικτάτορες και δεν υπολόγιζαν καθόλου την ανθρώπινη ζωή
  Μακάρι να μην ξαναεμφανιστούν ΠΟΤΕ τέτοιοι στην ιστορία…

 3. AΡΙΣΤΟ!ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ!
  ΜΑΚΑΡΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ!

 4. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ είναι το τι γίνεται και οχι το τι γράφεται.
  Υπάρχουν οι συνθήκες και οι πιθανότητες-προοπτικές πριν από το γεγονός (άπειρες) και η πραγματικότητα μετά (Μια)

  Κατόπιν έρχεται η ιστορία… Παίρνει την πραγματικότητα και δίνει και αυτή με την σειρά της άπειρες ερμηνείες.

  ΑΡΑ, μια ερώτηση: ΙΡΑΚ προ και μετά Σανταμ.
  Ποιος ήταν ο ρόλος του Σανταμ; Ηταν στυγνός φονιας ή εγγυτής μιας (χαμηλού επιπέδου βέβαια) ειρήνης;

 5. βολευει η ιστορικη αναφορα σ αυτους γιατι για τους μετεπειτα δικτατορισκους (δημοκρατες η μη ) τους κανει να δειχνουν πολυ πιο καλοι.

 6. Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
  «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος, στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών. Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις. Ήταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»

 7. Α ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ –ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  1. . Αντισταλινισμός είναι μια έξυπνη μορφή αντικομουνισμού που χρησιμοποιείται σαν κουτοτροφή για τον αποπροσανατολισμού του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα της φτώχειας που δημιουργεί ο καπιταλισμός.
  2. . Η Αντισταλινική κριτική πρώτα από όλα κατευθύνεται από τις μυστικές υπηρεσίες της δύσης με στοιχεία πλαστά και κατασκευασμένα αρκετές φορές πολλές δεκαετίες μετά από τα πραγματικά γεγονότα( Π.Χ Ο λιμός της Ουκρανία κατασκευάστηκε το 2006 με φωτογραφίες από την πολιτεία των Οκλαχόμα των ΗΠΑ υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες). ΚΑΤΙΝ υιοθετήθηκε η Γκαιμπελίστικη άποψη 50 χρόνια μετά χωρίς καμιά αιδώ και χωρίς στοιχεία που να την τεκμηριώνουν. Είναι γνωστό σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε το 1943 υπό την εποπτεία των Γερμανών ότι οι Πολωνοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν με Γερμανικές σφαίρες και ήταν δεμένοι με Γερμανικά σχοινιά, κάτι που κρατήθηκε βεβαία μυστικό από το Γκαίμπελς, ακόμα και τα στοιχεία που έδωσε η Ρωσία του Γέλτσιν ήταν κατασκευασμένα και απεκαλύφθησαν διότι τα “στοιχεία” αποκαλούσαν το ΚΚΣΕ με το σημερινό του όνομα και όχι όπως ονομάζονταν το 1941-42 που είχε διαφορετικό όνομα.
  3. Είναι μονομερής διότι δεν βλέπει τα μεγάλα επιτεύγματα και νίκες της Σοβιετικής Ένωσης -πάρα τα την εισβολή που έγινε 1918-1922 από 14 δυτικές χώρες , και παρά τον οικονομικό αποκλεισμό -, η Σοβιετική Ένωση από μια φτωχή χώρα που ήταν το 1917, μέσα σε λίγα χρόνια έγινε η δεύτερη δύναμη στον κόσμο και νίκησε τον φασισμό και πολλαπλασίασε την επιρροή του σοσιαλισμού, αλλά η κριτική ασχολείται μόνο με τα αρνητικά και επιπλέον και με κατασκευασμένα στοιχεία .
  Β ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ – ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
  1. Ο Αντισταλινισμός είναι κατευθυνόμενος και αποπροσανατολιστικός διότι εάν αποκαθηλώνεις τους Ήρωες, και τους πατριώτες ηγέτες σε κάθε ιστορική περίοδο π.χ Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καραϊσκάκη , Γαριβάλδη, Στάλιν, Βελουχιώτη, Κάστρο, Χο Τσι Μιχ Καντάφι κ.λ.π σκοτώνεις την ελπίδα του λαού και τρως μετά τα σκουπίδια του συστήματος , Γκομπαρτσώφ, Γέλτσιν, Μπους, Ομπάμα, τραπεζίτες, γιάπηδες, Ισλαμοφασίστες κ.λ.π
  2. Η κριτική επιπλέον είναι και ετεροβαρής διότι η αντίληψη που λέει ότι για όλα τα αρνητικά στην Σοβιετική Ένωση στην περίοδο (1923-1953) φταίει ο Στάλιν είναι γελοία
  3 . Αντίθετα σωστή η κριτική πρέπει να είναι αντικειμενική και δίκαιη, να μην λειτουργεί σαν κατευθυνόμενη λαθολογία και λασπολογία, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά πάντα στο γίγνεσθαι εκείνης της εποχής και όχι να έχει βάση την σημερινή εποχή που σίγουρα είναι πιο διαφορετική, ουσιαστικά θέλουμε κριτική δημιουργική που ανοίγει νέους ορίζοντες

 8. Β ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ – ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
  1. Ο Αντισταλινισμός είναι κατευθυνόμενος και αποπροσανατολιστικός διότι εάν αποκαθηλώνεις τους Ήρωες, και τους πατριώτες ηγέτες σε κάθε ιστορική περίοδο π.χ Μέγα Αλέξανδρο, Θεμιστοκλή , Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καραϊσκάκη , Γαριβάλδη, Στάλιν, Ντε Γκώλ, Βελουχιώτη, Κάστρο, Χο Τσι Μιχ Καντάφι κ.λ.π σκοτώνεις την ελπίδα του λαού και τρως μετά τα σκουπίδια του συστήματος, Γκομπαρτσώφ, Γέλτσιν, Μπους, Ομπάμα, τραπεζίτες, γιάπηδες, Ισλαμοφασίστες κ.λ.π
  2. Η κριτική επιπλέον είναι και ετεροβαρής διότι η αντίληψη που λέει ότι για όλα τα αρνητικά στην Σοβιετική Ένωση στην περίοδο (1923-1953) φταίει ο Στάλιν είναι γελοία καθώς για αντίστοιχες περιόδους και οικονομικές κρίσεις 1929-1933 που στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς για τα δυτικά κράτη, η αντίστοιχη κριτική δεν λέει ποτέ ότι φταίνε οι ηγέτες της δύσης.
  3 . Αντίθετα σωστή η κριτική πρέπει να είναι αντικειμενική και δίκαιη, να μην λειτουργεί σαν κατευθυνόμενη λαθολογία και λασπολογία, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά πάντα στο γίγνεσθαι εκείνης της εποχής και όχι να έχει βάση την σημερινή εποχή που σίγουρα είναι πιο διαφορετική, ουσιαστικά θέλουμε κριτική δημιουργική που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανθρώπινη σκέψη

 9. Εγω θα ελεγα αυτο που μου ειπε πριν πεθανη ενας γεροντας στο χωριο μου .Μην νομιστε οτι ηταν κομουνιστης καραδεξιος ηταν που μαλιστα ανδραγαθισσε στο συμμοριτοπολεμο οπως ελεγε τον εμφυλιο.Στην ερωτηση μου τι λεει για τον Σταλιν μου ειπε.Ο Σταλιν ηταν θεος πηρε σκουπιδια και εκανε αυτοκρατορια οι ηγετες εκ του αποτελεσματος κρινονται.Αν ολοι εσεις οι σταλινολογοι νομιζεται οτι με την βια ενας αναλφαβιτος λαος σε μολλις 20 χρονια γινεται δευτερη βιομηχανικη χωρα στον κοσμο βασισμενη μονο στις δυναμεις της, χωρις αποικιες χωρις κλεψιμο και πολεμους,χαρα στο μυαλα που κουβαλατε.Απο ολους αυτους τους ευαισθητους για τα θυματα του Σταλιν δεν βλεπω την ιδια ευαισθησια για τα θυματα του φραγγο του ΝΑΤΟ του Πινοσετ κλπ .Ακουστε λοιπον οι καπιταλιστες και μια τριχα απο το μουστακι του Σταλιν να ειχαν σε καθε παρκο αγαλμα θα την καναν .

  • ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΟΛΑ. Ο ΣΤΑΛΙΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ : ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΗ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΡΕΣΚΟ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ. ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΣΣΕΤΟΦΩΝΑ ΤΟΥ YALE ΚΑΙ ΤΟΥ HARVARD. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ: ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, Ο ΛΙΜΟΣ ΣΤΗΜ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΑΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΛΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ Ο ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ, ΠΑΕΙ Η ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ, ΠΑΕΙ Η ΙΣΧΥΣ, ΚΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ Ο ΧΙΤΛΕΡ, ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΗ ΧΩΡΑ. Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΜΑΡΩΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΖΒΕΛΤ, ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΑΝΙΚΗΤΟΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ, ΕΥΤΥΧΩΣ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here