ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητάει λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο

0
44

«Nομοσχέδιο – πακέτο» προτείνουν Αμερικανοί γερουσιαστές, δείγμα της αλλαγής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάθεση λίστας στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό το σχέδιο νόμου τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στηνΑνατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here