Ήταν ο ωραιότερος Επιτάφιος της ζωής μου

0
395

Στα παιδικά και εφηβικά χρόνια στου Γκύζη πηγαίναμε με την παλιοπαρέα συνήθως στον Επιτάφιο του Αγίου Ελευθερίου. »Δεν έπεφτε καρφίτσα» στους δρόμους της ωραίας συνοικίας της Αθήνας γύρω από την εκκλησία. Εμείς είχαμε βρει το »κόλπο» και περνάγαμε ελεύθερα στο ναό κάνοντας τα… παπαδάκια. Η αλήθεια είναι πως δυό τρεις όντως κρατούσαν εξαπτέρυγα στην Περιφορά κι έτσι δεν κάναμε μεγάλη αμαρτία με το ψέμα!

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Κάποια χρονιά λίγο μεγαλύτεροι στη δευτέρα λυκείου, κάναμε «ανταρσία» κάποιοι από την παρέα και πήγαμε στον Επιτάφειο σε ένα άγνωστο μιρό πέτρινο εκκλησάκι πίσω από τον Παναθηναικό στην οδό Τσόχα. Τους Άγιους Πάντες. Κατεβαίνεις σκαλάκια για να το βρεις, ήταν δίπλα σε ένα καφενείο.

Θυμάμαι ακόμα ότι η Τσόχα είχε κλείσει ασφυκτικά από τους πιστούς εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή του 1981 και δεν μπορούσαμε να κάνουμε το «κόλπο» με τα παπαδάκια για να πλησιάσουμε. Έτσι κάναμε την Περιφορά μέσα σε όλους στους δρόμους γύρω από το γήπεδο.

Φέτος πώς είχα αυτή την περίεργη μνήμη και ακόμη πιο περίεργη επιθυμία παρακολούθησα τον Επιτάφιο μετά από 38 χρόνια στους Άγιους Πάντες. Δεν έχω λόγια για το πώς ένιωσα. Έκλαψα όταν ο ιερέας ένας γλυκύτατος Άνθρωπος έκανε την πρώτη στάση. Ναι έκανε τρεις στάσεις για να ψάλει, μαζί με τους περίπου σαράντα πιστούς που ήμασταν σε αυτό τον απίστευτο Επιτάφιο. Ένα ευλογημένο πανί με λίγα άνθη πάνω του, το οποίο κρατούσαν με απαλότητα από τις τέσσερις γωνίες οι συνοδοί του και μπροστά ο νεοκόρος που κρατούσε τον ξύλινο Σταυρό.

Κατάνυξη. Συγκίνηση. Μαγεία. Απλότητα. Αθωότητα. Γαλήνη.

Ο ομορφότερος Επιτάφιος της ζωής μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Στο μικρό, άγνωστο, πέτρινο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην οδό Τσόχα. Και όταν τελείωσε η περιφορά στα δρομάκια γύρω από την εκκλησία, μόλις ένα τετράγωνο, περάσαμε όλοι με τελευταίο τον παπά που μας έραινε με μύρο, κάτω από το πανί με τα άνθη και τα φωτισμένα φαναράκια.

Και την επόμενη νύχτα μετά την Ανάσταση, η Αγία Κοινωνία από τον ίδιο σεπτό ιερέα.
Καμιά φορά η ιστορία μιας λέξης είναι σπουδαιότερη από την ιστορία μιάς ζωής. Ίσως και η ιστορία μιάς ανάμνησης, όπως αποδείχθηκε στην ιστορία της ζωής μου…

Η φωτογραφία θα μου θυμίζει πάντα αυτή τη μαγική νύχτα…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Αν εκλεγώ θα μειώσω αμέσως τους φόρους της μεσαίας τάξης
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας καλύπτει πλήρως τον Πολάκη- Έκαναν μαζί διακοπές το Πάσχα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στη Ραφήνα με την οικογένεια και τα σκυλιά του από το 1986. Πτυχιούχος δημοσιογραφίας από τη σχολή Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ιστορική εφημερίδα "Ακρόπολις" το 1986, ενώ μετά από δύο χρόνια έγινε συντονιστής του ελεύθερου ρεπορτάζ και παρέμεινε έως το 1990 οπότε και έκλεισε. Εργάστηκε επίσης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στις εφημερίδες Αλήθεια, Δημοσιογράφος, Ελεύθερος, Βραδυνή, Καρφί, Espresso, Ανατολική Ακτή και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θησαυρός, Πρόσωπα, Ένα, Crash και Polis. Από το 2010 είναι μόνιμος αρθρογράφος στην ενημερωτική ιστοσελίδα aixmi.gr και από τον Μάρτιο του 2016 παρουσιάζει την εκπομπή "ανθρωπογραφίες" στο aixmiradio. Εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Vips, Πειραιάς - Κανάλι 1 και Παραπολιτικά 90,1 - καθώς και επί 26 χρόνια από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (1989 - 2014) στον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ως συντάκτης και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων της πρωινής ζώνης. Εργάστηκε επίσης στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών καναλιών Seven, Mega , Alter, Sunny, Action 24 και στη δημιουργική ομάδα της εκπομπής "όλα" από το 1999 έως το 2008 σε Alpha και Ant 1. Το 1986 κέρδισε το πρώτο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ γιά δημοσιογράφους έως 22 ετών από ειδική εκπομπή της τότε ΕΤ 2. Τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε επί πέντε θητείες μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ενεργός υποστηρικτής και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της unicef. Συγγραφέας του ερωτικού μυθιστορήματος "το κύμα της ελπίδας". Aντιπρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής και αθλητής του επίσημου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here