Η βραδυφλεγής βόμβα της λαθρομετανάστευσης

1
37

Μέχρι το 1990, η Ελλάδα φιλοξενούσε ελάχιστους μετανάστες. Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης από την Ανατολική Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια οι ροές αυτές είναι μικρότερες. Αντιθέτως, διογκώνονται εντυπωσιακά οι ροές παράνομων μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη έχουν πια σε μεγάλο βαθμό νομιμοποιηθεί με τις αλλεπάλληλες μαζικές παραχωρήσεις αδειών παραμονής. Οι κοινωνικές παρενέργειες δεν έχουν σταματήσει, αλλά, λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής, αυτή η κατηγορία μεταναστών έχει εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων. Η πολιτισμική -θρησκευτική τους ταυτότητα δεν διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους.

Η πείρα από παλαιότερες μουσουλμανικές κοινότητες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχει αποδείξει ότι κατά κανόνα έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους. Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο. Οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα με τους πιο διαφορετικούς τρόπους. Ο μεγάλος όγκος, όμως, του κύματος από Ασία και Αφρική διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας από τον Έβρο και με πλοιάρια από τα μικρασιατικά παράλια. Η ανάσχεση αυτής της ροής είναι πρακτικά αδύνατη.

Οι περιπολίες της FRONTEX (ευρωπαϊκός οργανισμός για την παράνομη μετανάστευση) μόνο λίγο περιόρισαν το πρόβλημα, αφού περισσότερο εντοπίζουν παρά αποτρέπουν την είσοδο λαθρομεταναστών. Για να την αποτρέψουν οι περιπολίες πρέπει να πραγματοποιούνται εντός του εδάφους και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας. Η Άγκυρα, όμως, το  αρνείται. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν η Ε.Ε. το είχε θέσει ως όρο για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όταν οι λαθρομετανάστες εντοπίζονται συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν χαρτιά. Δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία για να αποφύγουν την απέλαση. Οι ελληνικές αρχές τους κρατούν για μικρό διάστημα στα κέντρα υποδοχής. Μετά τους δίνουν ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός ενός μηνός! Στην πραγματικότητα, κανείς δεν φεύγει από τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν συχνά την Ελλάδα για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής. Οι συνθήκες είναι άθλιες, αλλά είναι υποκριτικό να ασκούν κριτική στη χώρα που πληρώνει μακράν το υψηλότερο κόστος για να συγκρατεί την ροή λαθρομεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα δέχεται το 90% περίπου των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται συνολικά στην Ευρώπη. Όσα κέντρα υποδοχής κι αν ιδρύσει, θα κάνει μία τρύπα στο νερό, λόγω της μεγάλης ροής λαθρομεταναστών.

Κατά κανόνα, οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολη η παράνομη είσοδος και δύσκολη η παράνομη έξοδος. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα-τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται τελικός προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών. Ακόμα και όσοι καταφέρνουν να μεταβούν σε άλλες κοινοτικές χώρες, εάν συλληφθούν εκεί, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω. Σύμφωνα με τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» (2003) την ευθύνη για κάθε παράνομο μετανάστη, που έχει υποβάλλει αίτηση πολιτικού ασύλου, έχει η πρώτη χώρα εισόδου. Στην πλειοψηφία τους όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Το κάνουν κυρίως για να κερδίσουν χρόνο. Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος διαρκεί χρόνια και όλο αυτό το διάστημα οι αιτούντες εξασφαλίζουν καθεστώς προσωρινής παραμονής.

Το ποσοστό επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών είναι ασήμαντο. Το ίδιο και το ποσοστό επαναπροώθησης. Η Τουρκία έχει υπογράψει με την Ελλάδα Πρωτόκολλο Επανεισδοχής (8-11-2001), αλλά δεν το εφαρμόζει. Εκτός αυτού υπάρχουν αποδείξεις ότι ανέχεται, εάν δεν ενθαρρύνει, την διοχέτευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Βίντεο με σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες έχουν διαβιβασθεί στην FRONTEX. Μετά το πέρασμα των συνόρων, η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών εγκαθίσταται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, η οποία έχει μετατραπεί ατύπως σε διχοτομημένη πόλη. Σ’ αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι χαοτική.

Στην πραγματικότητα, η Πολιτεία έχει χάσει τον έλεγχο. Συνήθως αδρανεί κι όταν σπανίως αντιδρά, αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και προοπτική. Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την ταυτότητα της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, οι οποίες, βεβαίως, στην πράξη τροφοδοτούν το ρατσισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜια προβληματική εξίσωση οδηγεί εκτός πλαισίου
Επόμενο άρθροΝέοι, παιδεία του lifestyle και δημαγωγοί…
Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes (Παρίσι). Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Τετράδια πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής” (κυκλοφορεί από το 1980 από τις εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων “Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα” [1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής], “ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς” [1990, εκδόσεις Στοχαστής], “Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής” [1992, εκδόσεις Λιβάνη], “Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια” [1992, εκδόσεις Λιβάνη], “Κύπρος: στα όρια του αφανισμού” [1993, εκδόσεις Λιβάνη], “Το παιχνίδι της εξουσίας” [1996, εκδόσεις Λιβάνη], “Εν ονόματι της Μακεδονίας, ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα” (2008, εκδόσεις Λιβάνη) και “Σταυροφόροι χωρίς σταυρό, ισλαμική τρομοκρατία, ΗΠΑ και Νεοοθωμανισμός” (2010, εκδόσεις Λιβάνη). Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή αρκετών συλλογικών τόμων και έχει γράψει πολλές μελέτες για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Έχει εργασθεί σε εφημερίδες περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα, εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και συνεργάζεται με την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και με το περιοδικό Επίκαιρα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για να πει καποιος οτι χαθηκε ο ελεγχος τουλαχιστον σημαινει οτι προηγηθηκε καποια προσπαθεια,πραγμα που δεν εγινε.Ειναι επισης τρομερο το γεγονος το οτι οι ανθρωποι αυτοι θελουν να φυγουν και δεν καταφερνουν ουτε αυτο,αν και θεωρω κολακευτικο οταν καποιοι ανθρωποι επιλεγουν τη δικη μου χωρα για να ζησουν ειτε για καποιο χρονικο διαστημα ειτε για παντα,ειτε ακομη γιατι υποχρεωτικα εφυγαν απο τη δικη τους πατριδα ειτε γιατι το επελεξαν για πολλους και διαφορους λογους.Ειναι δικαιωμα αυτο και οι χωρες που θελουν ν ανηκουν στη σφαιρα του πολιτισμου και της εξελιξης απλα φτιαχνουν ενα συστημα ενταξης τους στη κοινωνια και οχι δικαιολογιες σε κλιμα τρομοκρατιας,ξενοφοβιας και οτι αλλο επιχειρειται για να καλυψουν την αδιαφορια τη βλακεια αλλα και το μαφιοζικο καθεστως που επεβαλαν στη χωρα.Φετος που προσπαθω να φυγω,να μεταναστευσω δηλαδη γιατι ειμαι ανεργη καποια στιγμη βλεποντας το κλιμα με τους μεταναστες τρομοκρατηθηκα και σκεφτηκα πως αν ειναι οπως εδω κινδυνευω.Υστερα ψυχραιμα σκεφτηκα ολους οσους ηταν ολους οσους εφυγαν προφατως και επικρατησε η λογικη.Σχετικα με τις αναφορες στις μουσουλμανικες κοινοτητες δεν καταλαβαινω καθολου τη λογικη οτι πρεπει ν αλλαξουν το τροπο ζωης τους ερχομενοι εδω ή οπουδηποτε αλλου,αυτο ειναι κατι που στο μελλον σε μια οργανωμενοι κοινωνια και φιλοξενη θα συμβει,θα προκυψει απο τις νεες συνθηκες που αντιμετωπιζουν.Για παραδειγμα στη Γερμανια δεν ειδα κατι τετοιο,περι γκετο οπως αναφερεται.Γκετικοποιηση,περιθωριοποιηση συναντας εκει οπου δεν υπαρχει οργανωση με στοχο την υγιη ενσωματωση του ξενου πληθυσμου στη χωρα.Να σημειωσω για το τελος οτι αυτοι που επιλεγουν να φυγουν απο τη χωρα τους γιατι απλα θελουν να ζησουν να δοκιμασουν και σε αλλους τοπους,πολιτισμους ειναι λιγοι,οι περισσοτεροι αναγκαζονται να εγκαταλειψουν τη χωρα τους το σπιτι τους την οικογενεια τους,τους ανθρωπους τους για λογους επιβιωσης και οχι για να αλλαξουν εμας,τη κουλτουρα και τον πολιτισμο μας,δεν ερχονται για να μας αφανισουν να μας κλεψουν τις δουλειες,να ριξουν τα μεροκαματα,αυτο συμβαινει απο εμας τους ιδιους.Κρατος ή μαλλον κυβερνησεις,γιατι κρατος δεν εχουμε οδηγουν τον πολιτη να ζηταει για τον εαυτο του ελληνικο μεροκαματο αλλα σπιτι του να εργαζονται π.χ αλβανοι με αλβανικο μεροκαματο και ετσι ολα προς το παρον βολευονται.Δεν ειναι απανθρωπο να θες να βολευτεις απλα γινεται και καλυτερα και ετσι φτανουμε στην παιδεια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here