Η δύναμη των πιράνχας ή η σιωπή των αμνών;‏

17
71

Η στατιστική λέει ότι τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα οι υπουργοί Υγείας παρέμειναν κατά μέσο όρο 18 μήνες στο υπουργείο τους. Όλοι ή σχεδόν όλοι, είχαν να πουν μια λέξη για τα «πιράνχας» του ΕΣΥ, για τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο της Υγείας, αλλά όπως αποδεικνύουν οι διάφορες εκθέσεις από αυτήν του ΟΟΣΑ μέχρι των Επιθεωρητών Υγείας, σχεδόν τίποτα αποτελεσματικό δεν έγινε για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα.  

Η αλήθεια είναι ότι, όπως και σε όλο το δημόσιο τομέα έτσι και στο χώρο της Υγείας. κανείς δεν μετράει τίποτα. Είναι κοινό μυστικό ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν ελέγχουν τους προϋπολογισμούς τους, κανείς δεν έχει εργαλεία ή κίνητρο να ελέγξει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται, κανείς δεν νοιάζεται για την εξέλιξη των δαπανών. Αυτό εξηγεί γιατί ο χώρος της Υγείας συμβάλλει καθοριστικά στον εκτροχιασμό των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους.

Εξηγεί, όμως, και το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα φάρμακα στην Ελλάδα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια επταπλασιάστηκαν. Από 413 εκατομμύρια ευρώ, το 1990 έφτασαν τα 2.916 εκατομμύρια ευρώ το 2004. Και αυτό μπορεί να οδήγησε, για παράδειγμα, τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκου στη χώρα μας το 2005, να έχουν απόδοση κεφαλαίων  της τάξης του 36,2%, που αποτελεί όνειρο για τις περισσότερες εταιρείες, οδήγησε όμως και τα ασφαλιστικά ταμεία σε αδιέξοδο.  

Αλλά εξηγεί και αυτό που καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ότι «για τους ιατρικούς εξοπλισμούς, όπως ένας βηματοδότης, ένας γιατρός θα λάβει το 15% της συνολικής τιμής της συσκευής».

Τα πιράνχας έχουν δύναμη -αυτό, πλέον, το ξέρουμε όλοι. Τόση ώστε, αν και εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες της Υγείας στο 12% του ΑΕΠ για το 2009, το σύστημα Υγείας να χρεοκοπήσει. Αυτό το αντιλαμβάνεται, πλέον, και η κοινή γνώμη. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται είναι πόσο θα κρατήσει η σιωπή των αμνών. Πόσο θα κρατήσει η «ομαδική τύφλωση», που δεν μας επιτρέπει να αντιδράσουμε στη σύγκρουση συμφερόντων που εξελίσσεται και η οποία απομυζά το υστέρημα των φορολογουμένων και εκμεταλλεύεται τον πόνο των ασθενών.  

Οι υπερτιμολογήσεις στο χώρο της Υγείας για τα ιατρικά υλικά και τη φαρμακευτική δαπάνη είναι, ίσως, το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο.  Δεν είναι, όμως, σκάνδαλο απαράγραπτο. Τα βασικά στοιχεία είναι σήμερα γνωστά. Τα ομολογεί ακόμη και ο σημερινός υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρεται σε «ενδιάμεσους», οι οποίοι επωφελήθηκαν κατά μεγάλο βαθμό από αυτές τις πρακτικές.  

Οι πολίτες  ζητούν τον λογαριασμό . Είναι εντυπωσιακό ότι οι πολιτικές δυνάμεις, σχεδόν στο σύνολο τους, ακολουθούν τη μέθοδο του «καλού οφειλέτη: Ούτε αρνούνται, ούτε πληρώνουν». Όλοι μιλούν γενικώς και αορίστως ότι θέλουν να λάμψει η αλήθεια, αλλά «την κατάλληλη ώρα» – που προφανώς θα είναι μετά την παραγραφή. Μόνη πειστική απάντηση, σ΄ αυτήν την εποχή της απαξίωσης της πολιτικής είναι ο πολιτικός κόσμος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για να σπάσει η σιωπή των αμνών. Γι΄ αυτό προτείνω, με υπομονή και επιμονή,  όλα τα κόμματα της Βουλής να συναινέσουν στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής που θα δώσει συγκεκριμένες και δίκαιες απαντήσεις στους πολίτες.

* Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρια Μπακογιαννη σας συμπαθω ιδιαιτερα αλλα με στεναχωρειτε… Απο την μερια μου να σας καλωσορισω στην Ελλαδα και να σας ευχηθω καλη διαμονη !

 2. Αποπροσανατολιστική κίνηση που δεν ωφελεί την ουσία της κατάστασης ούτε φωτίζει περισσότερο τα πράγματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί κάποιος απρόσεκτος μεσάζων που έμεινε ακάλυπτος. Η ευθύνη μπορεί να αγγίζει ακόμη και τον αρμόδιο Υπουργό, λες και το ήθελε ο δύστυχος να πάρει τέτοιο υπουργείο και όχι κανένα λαμπρό όπως για παράδειγμα το Υπ. Εξωτερικών. Αν καταδικαστούν μερικοί θα θεωρήσουν οι πολλοί ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ότι επήλθε κάθαρση, ότι το πολιτικό μας σύστημα μπορεί και αυτορυθμίζεται.
  Το σύστημα όμως ήταν βαθιά ελαττωματικό στην ουσία του όχι στην περιφερειακή του δομή. Έπρεπε να χρεοκοπήσει και να καταρρεύσει. Ας αφήσουμε τις παλιές μας αποτυχημένες πρακτικές, και ας προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Μετά το ξαφνικό φαλιμέντο του συστήματος bahsis-rusfet οι δυτικοί πολιτισμένοι δανειστές μας όλο και κάποιο καλό μέτρο για την «εξυγίανση» μας θα βρούν να μας επιβάλουν. Καλά νάμαστε.

 3. Θα διαφωνήσω με τον κύριο Κατζουρο στο εξής: Τι ακριβώς σημαίνει λες και ηθελε ο υπουργος να παρει αυτο το υπουργείο και οχι ενα λαμπρό όπως το ΥΠΕΞ? Επειδή δεν του άρεσε το υπουργείο έπρεπε να βάλει τα δυνατά του για να καταρρεύσουν τα πάντα? δύστυχος δεν ειναι ενας υπουργός που παίρνει «λάθος» υπουργείο, δύστυχος καταντά όταν αφήνει πίσω του συντρίμμια…είμαι σίγουρη οτι κανεις στην Ελλάδα δεν ειναι ικανοποιημένος απο τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Δεν πρέπει λοιπόν να αποδωθούν ευθύνες? Γιατί πρέπει μονίμως κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη όλων των υπολοίπων? και αν φταίει και ο υπουργός να πάει στη δικαιοσύνη όπως του πρέπει…αφήστε που έτσι και υπήρχαν τέτοια στοιχεία για το ΥΠΕΞ επι θητείας Μπακογιάννη, όπως αυτά που υπάρχουν για το Υπουργείο Υγείας, είμαι είγουρη οτι όλοι θα είχαν ζητησει εξεταστική, μην σας πώ κατευθείαν προανακριτική…αυτό το αστείο πρεπει να σταματήσει…το «ε, τι να γινει, έγινε, πάμε παρακάτω και ουτε γατα ουτε ζημια για κανέναν» πρεπει να σταματήσει…ο καθένας, απο την τελευταια καθαρίστρια μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν ευθύνη για τον τομεα που εχουν αναλάβει…δεν γινεται μια ζωή να κλείνουμε τα μάτια…Ναι, να γινει η εξεταστική και γρήγορα !

 4. Είναι θετικό το γεγονός οτι σε μια περίοδο που τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι τα καλύτερα υπάρχει μια φωνή στο ελληνικό κοινοβούλιο που λέει τα πράγματα με το όνομα τους.Σαν Έλληνας έχω κουραστεί να ακούω αλληλοκατηγορίες δίχως στοιχεία.Είναι γνωστό πως το να πει κανείς την αλήθεια είναι δύσκολο,γιατί η αλήθεια πονάει…Πράγματι οι σπατάλες που έχουν γίνει στη υγεία είναι τεράστιες!Το γνωρίζουμε γιατί το ζούμε καθημερινά μέσω των καταστάσεων που βιώνουμε στα νοσοκομεία.Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου,επειδή τα νοσοκομεία έχουν….έλλειψη φαρμακευτικών υλικών!Συνέβη πριν δύο περίπου χρόνια όταν το υπουργείο υγείας είχε θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Χωρίς να μάθουμε ποτέ ….αν έληξε ο συναγερμός!Έγιναν (κλασσικά) εκλογές…και πάμε παρακάτω με το γνωστό μότο:δεν ξέρω…δεν είδα…δεν άκουσα…Πρέπει να δωθεί σιγά σιγά ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα!Θθάσαμε 2011 και υπάρχουν καταστάσεις τριτοκοσμικές.Συμφωνώ 100% με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την εξεταστική για την υγεία,είναι απαραίτητη.Πρέπει να ¨εξετάσουμε¨ την υγεία…γιατί αλλιώς …θα ¨νοσήσει¨ ξανά.

 5. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ!!!ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ,ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ!!!ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΝΤΟΡΑ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΕΚΟΝΤΕΣ ΑΚΟΝΤΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!!!ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ,ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΣΜΟ!!!

 6. Εξεταστική επιτροπή είπατε; σαν εκείνη της siemens, του βατοπαιδίου και του χρηματιστηρίου; Πόσο ραγιάδες μας θεωρείτε επιτέλους; Αντιγράψτε (πολύ σας παρακαλώ: μην το επεξεργαστείτε, μην το προσαρμόσετε στα Ελληνικά δεδομένα,απλώς ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ) ένα ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σύστημα υγείας μιάς δυτικοευρωπαϊκής χώρας (π.χ. Ολλανδία)και εφαρμόστε το στη χώρα μας. Με την ευκαιρία,μιά ερώτηση: δικαιούμαινααρνηθώ τηνκαταβολή φόρου σε ένα κράτος τοοποίο αποδεδειγμένα έχει κάνει κάκιστη διαχείριση (ή έχει απλώς καταχραστεί) των φόρων που έχω ήδη καταβάλει; Μην μου απαντήσετε όμως «ο νόμος προβλέπει..» διότι αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα: οι νόμοι τους οποίους κατά καιρούς δημιουργήσατε και το πνεύμα με το οποίο τους δημιουργήσατε.

 7. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα λέει η κυρία Μπακογιάννη.Πρέπει να γίνει εξεταστική επί της ουσίας και όχι για εντυπωσιασμό,όπως έγιναν όλες οι άλλες.Πιστεύω οτι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες,που αναμφισβήτητα έχει,και όχι να κρύβεται πίσω απο τα λεγόμενα των εκάστοτε υπουργών υγείας και κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο να συμπεριφέρεται σαν να ανακάλυψε την Αμερική!

 8. Θεωρώ πως είναι σημαντική η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για εξεταστική στο χώρο της υγείας γιατί είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας που χρήζει προσοχής .Το ΕΣΥ νοσεί και πρέπει να το χωνέψουμε …κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους για να σταματήσει η ρεμούλα με τις υπεριτιμολογήσεις φαρμάκων ,των διαφόρων ιατρικών σκευασμάτων και των υπόλοιπων προιόντων που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία (και πιστέψτε με είναι πολλάαα).Σαφώς να βγούνε όλα στη φόρα ,ποιός «έφαγε» και τι ακριβώς και να πληρώσει αδρά .Επιτέλους μια πολιτικός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους , παραδέχεται ότι δεν προέρχεται από παρθενογένεση και που δεν διστάζει να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι !!

 9. Κυρία Μπακογιάννη,όλα καλά και ωραία με τα λεγόμενά σας και τα στοιχεία που παραθέτετε. Το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι το σύστημα και θα το λέω μέχρι να πεθάνω. Ως πότε θα υπάρχουν οι ακατάλληλοι άνθρωποι στις διάφορες θέσεις όπως και αυτές του Ε.Σ.Υ; Όπως και σε υπουργεία για να λέμε την αλήθεια. Δεν είναι καθόλου απίστευτο το γεγονός ότι το σύστημα υγείας είναι ένα υπερχρεωμένο….άντε μην πω την λέξη. Και αυτό συμβαίνει όπως και σε όλους τους άλλους τομείς των εθνικών συστημάτων λόγω του σκάρτου της υποθέσεως. Διπλοθεσίτες ή τριπλοθεσίτες που δεν γνωρίζουν από οικονομική διαχείριση, δεν γνωρίζουν τους νόμους και κυρίως είναι άσχετοι με τις θέσεις που τους τοποθετούν.
  Διοικητές νοσοκομείων (έλα παναγία μου άκου τίτλος…ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ! Λες και είμαστε στον στρατό) οι οποίοι είναι π.χ ταυτόχρονα και υπάλληλοι της Δ.Ε.Η-που δεν έχουν πατήσει ποτέ τους εκεί- και έχουν τίτλους σπουδών π.χ ηλεκτρολόγων μηχανικών..Άλλα ντ’αλλα της Παρασκευής το γάλα κυρία Μπακογιάννη μου.

 10. ΣΥΓΝΩΜΗ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ;ΕΣΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΣΟ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΕΣΑΤΕ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Κ.Τ.Λ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ……ΟΠΟΤΕ …..

 11. ΚΑΛΑ Κ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ? ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ? ΟΧΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΛΛΟΥ ΕΔΩ ΗΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΨΥΦΙΖΑΤΕ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ…….ΓΙΑΥΤΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ……………

 12. Οι πολίτες περιμένουν απο τους παλιούς πολιτικούς να ζητήσουν συγνώμη και όχι να εμφανίζονται ως νέοι σωτήρες.
  Οι πολίτες επίσης δεν ζητούν τον λογαριασμό ο λογαριασμός ήρθε από μόνος του, αλλά ζητούν να μάθουν τι είναι όλα αυτά που αναγράφονται στην απόδειξη και ποιος τα παρήγγειλε διότι το σίγουρο είναι ότι δεν τα παρήγγειλαν οι ίδιοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here