Η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

0
67

Η Ελλάδα φάνηκε να χάνει έδαφος τα τελευταία 24ωρα στο διπλωματικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται, με επίκεντρο τη Λιβύη, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμμάχησε πλήρως με τον Ταγίπ Ερντογάν και πέτυχε την πρόσκληση της Τουρκίας στην ειρηνευτική διάσκεψη που πρόκειται να γίνει στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρό το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις της Μόσχας διαφωνώντας με τους όρους της εκεχειρίας και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας. Αμέσως μετά ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα πλήξει στρατιωτικά τις δυνάμεις του Χαφτάρ σν αρχίσει ξανά τις εχθροπραξίες εναντίον της φιλοτουρκικήε κυβέρνησης Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογώντας την κατάσταση, προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσκληση για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς απτό αποτέλεσμα μέχρις στιγμής. Διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν είναι ο μόνος που αντιτίθεται με σφοδρότητα στις τουρκικές επιδιώξεις και στηρίζει τον Χαφτάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, επιβεβαίωσε τις προσπάθειες που γίνονται. 

«Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικων. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι απούσα, αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here