Η επιστροφή Ερντογάν και ο φόβος Τσίπρα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

0
480

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία από το ταξίδι σου στην Αφρική και όλοι περιμένουν να δουν την αντίδρασή του στο θέμα τής σύλληψης δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να μην υπάρξει εμπλοκή τού Τούρκου προέδρου και η υπόθεση να αφεθεί στο επίπεδο των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι έχουν ανοιχτή γραμμή από την πρώτη στιγμή και φαίνεται να συνεννούνται.

Τυπικά, η δίκη των δυο στρατιωτικών μας θα γίνει τη Δευτέρα στην Ανδριανούπολη. Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κατηγορία που τούς βαρύνει είναι «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Όπως σημειώνουν, η απόφαση για προφυλάκιση ελήφθη λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», «υποψίας παραποίησης στοιχείων», «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», και «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό». Το δικαστήριο αποφάσισε να ερευνηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα, μήπως και βρεθούν φωτογραφίες από κινήσεις τού τουρκικού στρατού.

Εθνικιστικά Μέσα στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν βρεθεί τέτοιες φωτογραφίες και αναφέρουν ότι τούς έχει απαγγελθεί κατηγορία και για κατασκοπία. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία.

Ενώ ο ναύαρχος Αποστολάκης έχει καλή επικοινωνίθα με τον στρατηγό Ακάρ, στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν μήπως ο Ερντογάν θελήσει να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών, ίσως και επιχειρώντας να συσχετίσει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είπε στο euronews ότι «οι Έλληνες μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα».

Ένα άλλο στοιχείο που έχει τη δική του σημασία είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την Παρασκευή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Σμύρνη. Επρόκειτο να παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτηρίου που θα φιλοξενήσει το ελληνικό Προξενείο.

Η επιστροφή Ερντογάν και ο φόβος Τσίπρα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here