Η Φώφη έδιωξε τον Βενιζέλο-Ο λογαριασμός θα πάει 7 Ιουλίου σε όλους

0
259

Είχε δικαίωμα να ορίσει η Φώφη Γεννηματά τον πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Προφανώς ναι. Είχε δικαίωμα να κρίνει ότι ο επικεφαλής πρέπει να μην αποτρέπει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν ΚΙΝΑΛ στις 7 Ιουλίου; Βεβαίως ναι. Είχε δικαίωμα να εκτιμήσει ότι ο Βενιζέλος δεν πληρεί αυτό το κριτήριο; Φυσικά το είχε.

Επόμενο θέμα: Η Φώφη θέλει να κερδίσει αυτοδυναμία η ΝΔ στις εκλογές και το ΚΙΝΑΛ να μείνει στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, ο Βενιζέλος επιδιώκει να μην είναι αυτοδύναμος ο Μητσοτάκης, έτσι ώστε να συμπράξει μαζί του στην κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για δυο αντικρουόμενες στρατηγικές και λογικό είναι η πρόεδρος να έχει τον πρώτο λόγο.

Καλά όλα αυτά, αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει το πρόβλημα. Ο Βενιζέλος είναι πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να κυνηγάει τον σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί βουλευτής, ανταγωνιζόμενος άλλα στελέχη τα οποία τον είχαν πρόεδρο; Έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο με πρώην ηγέτη κάποιου κόμματος; Όχι. Είναι λογικό να τοποθετηθεί τελευταίος στο Επικρατείας, δηλαδή να οδηγηθεί σπίτι του; Με ποιο επιχείρημα; Είναι υπέργηρος ή άρρωστος; Τίποτα από τα δυο. Με δυο λόγια, η πρόταση της κυρίας Γεννηματά ήταν «ταπείνωση ή αποστρατεία».

Θα μπορούσαν γίνουν αλλιώς τα πράγματα, χωρίς πάλι να λάβει την πρώτη θέση στο Επικρατείας; Σίγουρα ναι, αρκεί η κυρία Γεννηματά να χειριζόταν την υπόθεση με το τακτ που αναλογεί στο πολιτικό ανάστημα του Βενιζέλου. Θα μπορούσε να συζητήσει μαζί του, χωρίς να είναι προσβλητική, να ακούσει και τις δικές του απόψεις. Και να έκανε νέα κουβέντα μαζί του στη συνέχεια, αν χρειαζόταν. Και δεν στέκομαι στο σενάριο «μην είσαι καθόλου υποψήφιος βουλευτής, διότι σκοπεύω τον Ιανουάριο του 2020 να σε προτείνω για πρόεδρο της Δημοκρατίας». Τέτοια πιθανότητα δεν υπήρχε και όσοι το πίστευαν έκαναν λάθος.

Η Φώφη ήθελε να απαλλαγεί από τον Βενιζέλο και για πολιτικούς και για προσωπικούς λόγους. Θεωρεί ότι δεν την αναγνώρισε ποτέ ως αρχηγό και δεν τη σεβάστηκε. Δικαίωμά της. Όπως δικαίωμά της είναι να συμπορευτεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν δίστασε το 2015 να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και τον τίμησε με την πρωθυπουργία της χώρας.

Η κάλπη της 7ης Ιουλίου θα στείλει τον «λογαριασμό» σε όλους. Εκεί θα αποδειχθεί αν σωστά χειρίστηκε το θέμα η κυρία Γεννηματά και αν περίσσευε ή όχι ο Βενιζέλος από το ΚΙΝΑΛ. Στην περίπτωση που το ποσοστό του κινηθεί πάνω από το 7,7% των ευρωεκλογών, η πρόεδρος θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε και ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέες καρατομήσεις διαφωνούντων (πχ Ανδρουλάκης). Αν, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ίσως αρχίσουν τα «όργανα’. Και τότε είναι πιθανό να εκπλαγεί από το ποιοι θα σύρουν πρώτοι τον «χορό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here