Η Γερμανία ετοιμάζεται για δυναμικές εργασιακές διεκδικήσεις το 2018

0
83

Η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων το 2018 στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Παρά το γεγονός ότι τη χρονιά που έρχεται θα υπάρχουν λιγότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις συγκριτικά με το 2017, σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, όπως αυτούς του μετάλλου, της ηλεκτρονικής, των κατασκευών και των χημικών, αναμένονται αντιπαραθέσεις.

Η αρχή πρόκειται να γίνει με το συνδικάτο IG Metall, στο οποίο ανήκουν και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κατασκευή μηχανημάτων. Εκτός από μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6%, το συνδικάτο IG Metall διεκδικεί για τα 3,9 εκατομμύρια των εργαζομένων του μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 28 ώρες.
Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους εργοδότες εξαιτίας και των επαπειλούμενων ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Το συνδικάτο IG Metall από την πλευρά του προανήγγειλε ήδη μαζικές προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου, οι οποίες πρόκειται να εξελιχθούν τον Φεβρουάριο σε ευρύτατες και δυναμικές απεργίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν τεθεί.

Υψηλές είναι και οι διεκδικήσεις του συνδικάτου του κατασκευαστικού κλάδου IG BAU για τις 700.000 των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Πέρα από αυξήσεις μισθών σε ποσοστό 6%, το συνδικάτο ζητά δέκατο τρίτο μισθό για όλους και καταβολή οδοιπορικών για τους εργαζόμενους που μετακινούνται στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Tο καλοκαίρι του 2018 επίκεινται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη χημική βιομηχανία και τον Σεπτέμβριο οι αντίστοιχες των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Η νέα χρονιά θα κλείσει με τις διαπραγματεύσεις για τους 900.000 δημόσιους υπαλλήλους των γερμανικών κρατιδίων, oι οποίες αναμένεται να έρθουν στο επίκεντρο τον επόμενο Δεκέμβριο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here